Paimentolan Joulu: N’oeggai

Paimentola toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja toivoo kaikille turvallista matkaa missä sitten ikinä vietettäkin joulunne ja vaikka meillä hyvin suuressa osassa maata vietetäänkin lumetonta joulua, niin toivon että sitä jouluisaa, rauhallista ja kiireetöntä mieltä riittää kaikille. Myös niille, jotka mielestämme ajavat liian hitaasti tai eivät maksa niitä viime hetken ostoksiaan tarpeeksi nopeasti. Itseasiassa minä hetki sitten deletoin 827 sanaa käsittävän tekstin jota olin kirjoittamassa tämän tilalle mutta koska tekstistä tuli liian paljon nykyistä joulun viettoa ja elämäntapaa kritisoiva, niin päätin tuhota sen ihan sen takia että mikäpä minä olen ketään tai kenenkään joulunviettoa arvostelemaan. Siispä, toivon että kaikki unohtavat lääkäreiden varoitukset kolesterolista ja ylettömästä syömisestä, samoin käytöstavat ja yleiset normit mitä tulee ventovieraiden halaamiseen ja pussaamiseen koska kunnon halaus tai pusu lämmittää vielä juhannuksenakin!

Me täällä Paimentolassa valmistaudumme perinteiseen N’oeggaihin joka on pohjoisten paimenten vuosisatoja jatkunut jouluperinne missä kaikki kokoontuvat yhteen. Ruokalista on kerrassaan upea; alkupaloiksi on lammasta, pääruokana lammasta ja koko aterian kruunaa jälkiruoaksi nauttittava lammas. Ruokajuomana on tavalliseen tapaan lampaan maito ja se perinteinen munatoti meillä Berulka, lampaan hiestä tehty…..hmmm…..sahti joka haisee hyvin itäimaiselle mutta maistuu aivan taivaalliselle! Se muistuttaa aavistuksen Oil of Ulay’ta jossa on aavistus Punaista Lady’a eli sitä Lasolin punaista versiota. Kolisee päähän ehkä turhankin hätäseen ja Berulka saa puhumaan kaikenlaista, mm. erilaiset rakkaudentunnustukset ovat herkässä ja siksipä N’oeggain aikaan Paimentolassa syntyykin uusia pareja kuin sieniä sateella. Joku huusi takarivistä että keskenäänkö te siellä pariudutte johon vastauksena on että ei, meillä on täällä paljon tyttöpaimenia joiden ikäjakauma jostain kumman syystä ja ilman mitään erityisiä valintaperusteita, asettuu 17 ja 24 ikävuoden väliin. Onhan Paimentolassa vanhempiakin tyttöpaimenia jotka ovat hirmu mukavia ja osaavat jos jonkinlaisia temppuja (saavat mm. sukat pyörimään jaloissa!) mutta että heillä on aika hemmetin omituisia piirteitä ja periaatteita joista me vanhemmat paimenet emme ole päässeet perille. Täällä on ollut myös tapauksia joissa nuori poikapaimen on lähestynyt tällaista vanhempaa tyttöpaimenta mutta kysyessämme että miten on, pääsikö hän yhtään perille heidän ajatusmaailmastaan, nuori mies on ollut hiljaa uskoaksemme jonkinlaisen kasvohalvauksen takia sillä hänen kasvoillaan on ollut todella typerän näköinen hymy jonka kesto on ollut about viidestä kahdeksaan viikkoa. Lisäksi nämä nuoret paimenet ovat näiden tapaamisten jälkeen hortoilleet pitkin tundraa ja se tietenkin on aiheuttanut meille ylimääräistä työtä.

Illan tullen ajattelin käydä omalla yksityisellä, jo perinteeksi muodostuneella vierailullani Ei Toivottujen Nuorten joulujuhlassa joka on tänä vuonna siitä poikkeuksellinen ettei juhlassa valita Lucia – neitoa. Syystä että viime jouluna Holopaisen Topi oli päättänyt voittaa ja hän oli tehnyt valokruununsa kahdesta, muovirunkoisesta joulukyntteliköstä joiden runkoja hän oli lämmittänyt kosaanilla ja taivuttanut ne yhteen, saaden näin ympyrän mallisen ja kaikkiaan kymmenen kynttilää elikkäs lamppua käsittävän virityksen jonka virtalähteenä toimi selkärepussa oleva Zetorin akku. Holopainen kun ei ole mikään sähkömies eikä kynttelikköjä ole tarkoitettu DIY – ihmisten taivuteltaviksi, tapahtui se ilmeisin eli vitullinen oikosulku jonka takia Topin pukuna toiminut, äitinsä peruja oleva valkoinen leninki roihahti tuleen ja hetken aikaa Holopainen kyllä näytti tulenpalavalta enkeliltä, olkoonkin että ääänimaailma ei vastannut visuaalista näkyä sillä ei uskoisi kuinka iso mies osaa kirkua niin hysteerisellä äänellä. Kiirehän siinä tuli mutta onneksi ETN:n tiloista löytyi jauhesammutin ja saatiin Topi sammutettua. Olkoon tämä varoituksena teille kaikille sillä joulun aikaan näitä vastaavia ja vieläkin pahempia onnettomuuksia tapahtuu ja paljon. Yksi tulessa oleva Holopainen ei vielä maailmaa kaada mutta jos jonkun pirtti palaa niin se on paha juttu se.

Ruoka Ei Toivottujen Nuorten joulujuhlassa on pääsääntöisesti hyvää vaikka Kake ”The Real Thing” Köpösen tekemä maksalaatikko hirvittää ihan joka kerta. Turhaan mies ei ole lempinimeään saanut sillä maksalaatikko on nimensä mukaista eli dynollinen keitettyä maksaa ja se oli siinä. Ei riisiä, ei rusinoita eikä mitään muutakaan koska Kake on omien sanojensa mukaan mies joka arvostaa aitoja asioita eikä pelleile ja se on totta se. Kake osti muutama vuosi sitten tuulipuvun ja taisteli valmistajan kanssa oikeudessa asti, syynä se ettei Kaken mukaan hänen puvussaan käynyt pienintäkään virettä ja katsoi että sekä kauppias ja kyseisen vaatekappaleen valmistaja olivat kusseet häntä silmään. Muutamaa vuotta 56.000,- euroa myöhemmin Kake antoi periksi oikeudessa mutta ei suinkaan periaatteilleen. Niinpä tänä päivänä hänen tuulipuvussaan todella tuulee, siitä pitävät huolta kaksi kappaletta akkukäyttöistä lehtipuhallinta joiden putket on katkaistu että ne mahtuvat tuulipuvun takin alle. Toinen puhaltimista puhaltaa niskaan ja toinen housunkauluksesta sisään mikä takaa sen ettei Kaken puheesta saa oikein selvää ja varsinkin yhteislaulutilaisuuksissa Kakea on kritisoitu tuulipuvun aiheuttamasta hurinasta. Se kun on luokkaa järjetön.


Tällaista tällä kertaa, toivotan vielä kerran kaikille oikein hyvää ja rauhallista Joulua!

Niin, ja muistakaa olla ihmisiksi.

10 kommenttia :

 1. Kiitos joulutarinasta, Taata! Nyt on mieli hyvä, lämmin, hellä, kesä keskellä talvea ja varpunen jäätyneenä, koska maa on niin kaunis.

  Niin, ja leppoisaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä vaan ja haluan toivottaa sulle mukavaa ja rauhallista joulua! <3

   Poista
 2. Paimentolaan myrskyltä suojassa olevaa lämmintä ehtoota kera suolaisten (ja vastaavasti samaa määrää makeiden) herkkujen! :)

  Ai niin - taisin olla teidän naapuritundralla kesäpaimentyttönä hurjassa nuoruudessani. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! :D

   No jumalaisee, koskas tämä on tapahtunut ja olitko vain yhden kesän vai peräti useamman?

   Poista
 3. Hyvää joulunaikaa sinne Paimentolaan. Taitaa vanhempien nunnien glögit olla parempaa tavaraa kuin nuorempien ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvää joulua myös Kattilaan ja tuota...kyllähän täällä noita nunniakin on ja uskonpa että ne ovat villineet nämä meidän vanhemmat paimentytöt joista osa on kyllä niin tutun näköisiä että tuntuu kuin olisin nähnyt ne jossain paljon aiemminkin :D

   Poista
 4. Piti tulla pukkia katsomaan - ja toivottamaan sulle rauhaisaa joulua. Mutta mutta... kun luin joulutarinasi, tuli jotenkin rauhaton olo ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhaisaa Joulupäivää sulle!
   Hemmetti sentään, olis pitänyt kutsua sut tänne Paimentolaan jouluksi niin ehkä se levottomuus ei olisi alkanut vaivaamaan...tai miten siinä sitten ois käynytkään kun tässä on itsekin jollain tapaa herkillä. Liekö joulu vai mikä mutta joku tai jotain raastaa sielua niin kvoin ;)

   Poista
 5. Just eilen aattelin, että pitäisi ostaa vaahtosammutin autoon ja tästähän löytyi taas yksi syy lisää miksi kannattaisi ostaa eikä vain ajatella ostamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja oltiin kuule samoissa ajatuksissa, olen näet tuuminut että myös himassa olis hyvä olla sammutin vaikka palolaitos on melkein vieressä mutta paljon ehtii tapahtua ennen kuin ne ennättää paikalle. Kaiken lisäksi siinä
   säästyisi oman kämpän lisäksi alemmat kerrokset mittavilta vesivahingoilta eli ei ollenkaan huono idea.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)