Paimentolan aamu ja pari sanaa rakentamisesta

Otsikko siksi, ettei Paimentolassa ole tapahtunut oikein mitään, kun ei oteta huomioon näitä kolmannen ulottuvuuden mystisiä tapahtumia jotka kuuluvat normaaliin arkeen. Tietämättömille kerrottakoon että tällaisia asioita ovat mm. pullataikinan transformoituminen betoniksi, hammastahnan mutatoituminen partavaahdoksi (maistuu muuten pahalle) ja kukkien teleportaatio suoraan ”Laulu tulipunaisesta kukasta” - elokuvan kohtaukseen, jossa se saatanan lainetukka laskee kerrassaan hirvittävän kosken tavalla, mikä taasen pistää ajattelemaan että onko hänen bloody lapikkaansa naulattu kiinni siihen massarankaan jolla hän seisoo. Ei muuten, mutta joko Olavia näyttelevällä Kaarlo ”The Kille” Oksasella on joko rotaatio – voimia vastustava tasapaino tai sitten jossain on jotain sano Mäkelän muorikin kun paloauton näki. Suomi-Filmin tehosteista ei kannata puhua koska ne olivat samaa luokkaa kuin sen….muistaakseni tshekkiläisen ja meillä Hinku ja Vinku - nimellä nähdyn animaation, jossa ne helvetin ärsyttävät pahviset siilihahmot? liikkuivat pitkin alustaa saatanallisen rahinan säestyksellä. Vaikka olin about kuuden vanha kun katselin tätä amerikkalaisen vesikidutusmuodon pahvista versiota ensimmäistä kertaa, muistan selvästi kuinka päästäni katkeili verisuonia siihen tahtiin että vierailulla ollut tätinikin äityi kehumaan äidilleni kuinka punakka ja terveen näköinen lapsi tuo pikku-paimen on. Eipä muija tiennyt mikä ero on terveellä punalla ja lautumilla...

Niin, lipsahdin taas omiin maailmoihini koittaessani selittää kukkien teleportaatiota, tarkoituksenani oli kertoa että asiallisesta kastelusta huolimatta sekä molemmat kirjovehkat ja se yksi jonka nimeä en tiedä, lähtivät seilaamaan pitkin pöytää mikä aiheutti lievää paniikkia. Onnekseni minulla on olohuoneessa täysimittainen keksi (ei kuitenkaan Oreo) jota tukkilaisetkin käyttävät, ja sain estettyä etteivät kiittämättömät raakut ajelehtineet pöydältä alas. Tyhjennys – ja kuivausoperaation jälkeen asettelin pikku kukkaseni takaisin omille paikoilleen ja tarjosin niille palan Afrikan monsuunituulia, tällä kertaa Braun Silence Ultramode Truly Hair & OMG What kind of kiharat – föönin muodossa ja oih, kukkaset suorastaan hymyilivät minulle koska ne rakastivat sähkösyöpön kidasta puhaltavaa Samum’ia.

Okei, se Paimetolasta ja nyt uutinen joka on todiste siitä kuinka ihmisiä kohdellaan todella väärin ja tapaus on korkeimman oikeuden päätös siitä, ettei Keski-Pohjanmaan keskussairaalan tarvitse maksaa korvauksia kolmelle sairaalassa työssä olleelle kätilölle, jotka sairastuivat ja menettivät työkykynsä homealtistuksen takia 2000-luvun alussa. Perusteena oli Korkeimman oikeuden mukaan se kokkolalaiskätilöiden työnantaja pystyi osoittamaan, etteivät kosteusvauriot olleet tiedossa, eivätkä ennakoitavissa ennen kuin naiset sairastuivat. Omituinen päätös kun ajatellaan että lakiin on myös kirjattu kohta jossa työnantajan tulee huolehtia siitä ettei työ – eikä työolosuhteet aiheuta vaaraa työntekijälle. Mielestäni on erittäin surullinen päätös myös sen takia, että se toimii pohjana kaikille tulevaisuudessa tehtäville päätöksille ja näin heikentää homealtistuksesta kärsivien turvaa. Mielestäni olisi oikein, että näissä jutuissa tulisi noudattaa samaa käytäntöä (koska aiemmin mainitsemani lain kohta työntekijän turvallisista työolosuhteista ei näköjään ole yhtään mitään) kuin normaalissa kiinteistökaupassakin, joissa myyvä osapuoli vastaa kaikista vahingoista ja on näin ollen korvausvelvollinen. Minulle rakennusalan ihmisenä on aivan turha tulla sanomaan ettei kosteusvaurioista ole tiedetty tai niitä ei ole aiemmin havaittu. Kaikki rakennusalalla, samoin kuin kiinteistöpuolellakin, tietävät ne rakennuksen kohdat – oli kiinteistö sitten mikä tahansa – jotka ovat ns. indikaattoreita eli paikkoja joissa ongelmat yleensä esiintyvät ja joista ne ovat helpoimmin paikannettavissa.

Asiaan liittyen kritisoin nykyisiä sertifikaatteja, joita saa kun muutaman tunnin istuu ABC:llä tai jossain vastaavassa paikassa ja näiden tuntien jälkeen olet valmis kuntokartoittaja tai saat tulityökortin, olet sertifioitu kosteiden tilojen rakentaja etc.
Sertifikaateista ja lupalapuista on tehty bisnes jolla ei ole käytännön rakentamisen kanssa vitunkaan tekemistä, sillä jokainen meistä tietää ettei ole hyvä idea rälläköidä vintillä jossa yläpohjan eristeenä on purua ja mitä taasen kosteiden tilojen rakentamiseen tulee, niin näiden aineiden valmistajilla (jotka ovat normaalisti firmoja jotka tuottavat kaiken rakentamisessa tarvittavan) on selkeät ja kattavat ohjeet siitä kuinka työ tulee tehdä. Kuvineen, teksteineen ja opastusvideoineen kaikkineen ja mielestäni nämä asiat kuuluvat siihen normaaliin ammatin oppimiseen. Ei siinä tarvita mitään puku päällä paasaavaa livekalaa joka veloittaa kurssilta saatavasta muovilätkästä useamman satasen. Lisäksi näiden korttien voimassaoloajat ovat lyhentyneet koko ajan, siitäkin huolimatta että se puru syttyy yhtä hyvin rälläkän kipinästä kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Pahimpia kaikista ovat ns. kuntokartoittajat ja hometarkastajat jotka ovat usein työttömäksi jääneitä ”pullanpaistajia”, joilla ei ole mitään käsitystä itse rakentamisesta ja siksipä onkin erittäin valitettavaa että ihmiset maksavat näistä palveluista melko isoja summia koska elävät uskossa että tyyppi tietää mistä puhuu ja osaa hommansa. Silkkaa kusetusta siis. Edelleen, homevaurioihin liittyen, kunnolliset mittalaitteet maksavat sen verran paljon etteivät nämä ”Hei, mä alankin kuntotarkastajaksi” - tyypit ole valmiita investoimaan niihin tai heillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

fail
Fail?


Eikä homma käy niin että tullaan tsekkaamaan kosteuksia puku päällä, kädessä muutaman kympin pintamittari ja katsotaan parista, kolmesta kohtaa lattiakaivon ympäriltä varsinkin kun kylppäri on ollut käytössä edellisenä iltana tms. Eikä se riitä että mittaillaan, pitää myös tietää kulloisenkin kohteen rakenteet, ymmärtää rakentamiseen liittyvät perusasiat eli miten puu tai betoni elää, miten eri materiaalit käyttäytyvät kun puhutaan itse materiaalista eli sopiiko esim. valittu materiaali sen alla olevan tasoitteen päälle, rakenteiden tuulettuminen ja äärettömän paljon muita tekijöitä. Esimerkkinä mainittakoon eräs jäähalli jonka pesutilojen ilmastointiputket (ja luonnollisesti venttiilit) jätettiin puolitoista metriä sisäkatosta alaspäin, eikä mennyt kuin vuoden verran niin kaikki seinät ilmastointiputkien tasalta kattoon sekä katto oli aivan homeessa. Miten helvetissä näin voidaan edes tehdä? Eikö nyt jumalauta normaali järki sano ettei moinen ratkaisu voi toimia? Vastaavia esimerkkejä on suomi väärällään eikä nämä erittäin kalliiksi tulevat virheet koske pelkästään kosteita tiloja, vaan ylipäätään kaikkea rakentamista ja näissä on surullista se, että kaikki virheet laitetaan työntekijöiden piikkiin vaikka kyse on puhtaasti suunnitteluvirheistä sekä kontrollin puutteesta. Enkä tarkoita tällä sitä, että duunareita tarvitsisi vahtia, vaan sitä että käytännön työelämässä mukana olevat rakennusmestarit, kontrollit ja muut helvetin insinöörit olisivat niitä jotka kontrolloisivat sitä että ovatko piirustukset ja suunnitelmat sellaisia että ne ovat a) toteutettavissa ja b) noudattavatko ne käytössä olevia normeja ja ovatko ne hyvän rakennustavan mukaisia.

Tänä päivänä homma menee näin: Piirustusten tekijä on piirustuksiin määrittänyt palikka B:n paikan, samoin palikka C:n joten palikka A sopii palikoiden B ja C väliin ja rakennelman korkeudeksi tulee 10 metriä ja leveydeksi 20 metriä. Kaikki palikat tulevat aliurakoitsija X:ltä jolle on toimitettu vastaavat kuvat kuin muillekin projektiin osallistuville. Kuitenkin tänä päivänä on kaikissa piirustuksissa merkintä Mitat tarkistettava rakennuspaikalla. Mitä vittua? Jos on kerran kuvat alusta loppuun ja niiden mukaan tehdään, niin miksi siinä pitää mitään mittoja tarkistaa? Eikö kuvat pidäkään paikkaansa, mitä jos palikka A onkin liian lyhyt tai liian pitkä, entä jos palikat C ja B ovatkin liian korkeita koska piirustusten tekijälle on sattunut nolo moka tai hän ei ole huomannut ”yhtä juttua” vai onko aliurakoitsijalle toimitetut piirustukset jotenkin erilaiset?
Nimittäin jos timpurille sanotaan että tuossa on kuvat, alahan tekemään jotta jouluksi joksikin tullaan, niin tasan on palikat B ja C oikeilla kohdillaan ja myös lähtökorkeudeltaan (pohja), loppuhan on sitten kiinni arkkitehdistä ja/tai aliurakoitsijasta.
Arkkitehtifirmat, samoin ne jotka tekevät lujuuslaskelmat ja muuttavat arkkitehdin näkemyksen piirustuksiksi joiden mukaan kohde tehdään, veloittavat helvetillisiä summia työstä jonka toimivuudesta he eivät mene takuuseen. Jos on kerran kuvat alusta loppuun ja niiden mukaan tehdään, niin miksi siinä pitää mitään mittoja tarkistaa? Tämä ylimääräinen mittaus aiheuttaa uskomattomat määrän lisätyötunteja jotka luonnollisesti vaikuttavat lopulliseen hintaan. Aivan samoin kuin se että kuvia päivitetään lähes päivittäin (koska onhan se mahdotonta suunnitella ja piirtää kerralla valmiiksi kun aikaakin on annettu kolmesta viiteen vuotta) ja siksipä ei ole mikään ihme että mittaporukalla on versio 4.1.2 ja koska jollekin aliurakoitsijalle ei ole jostain kumman syystä toimitettu viimeisintä versiota, hän pakertaa vielä 4.1.1 mukaan ja kun hän vihdoin saa päivitetyt kuvat, huomataan että viikkoja tehty työ onkin sellainen jota ei voida käyttää ja kaikki alkaa alusta. Ei siis ihme että rakentaminen maksaa eikä se suinkaan johdu kalliista työvoimasta vaan näistä ”terävän pään” tekemistä virheistä joista he eivät edes joudu minkäälaiseen edesvastuuseen. Suomeksi sanottuna pesevät kätensä omista virheistään.


Omalta kohdaltani olen tullut siihen tulokseen että kilpailuttaminen ja urakoiden pilkkominen (myös rakennuspiiristusten osalta) on mennyt liian pitkälle ja kiitos valtiovallan - työntekijöihin kohdistuvat maksut joita työnantaja joutuu maksamaan palkan päälle, ovat sitä suuruusluokkaa että hyvin suuri osa firmoista turvautuu halpatyövoimaan jolla ei ole riittävää koulutusta/työmoraalia ja yleensäkin, kaikkinainen verotus ja erilaiset maksut ovat yhdessä se tekijä joka on suurin syy harmaaseen talouteen. Iso toive onkin että päättäjät ymmärtäisivät sen, että kevennykset toisivat lisää työvoimaa- ihan rehellistä sellaista – ja homma toimisi vähän samaan tapaan kuin kaupan volyymiin perustuva myynti. Halvemmalla, mutta pirun paljon enemmän.

Okei, meni paatoksen puolelle koska kyseessä on rakastamani/vihaamani rakennusala mutta totuus on, että tänä päivänä veronmaksajia rahastetaan lähes kaikessa. Projekteja myydään joka alalla täysin kesken eräisinä tietäen, että kun mittavat projekti on aloitettu, on se vietävä loppuun hinnalla millä hyvänsä ja tästä on hyvänä esimerkkinä Länsimetro ja eräät terveydenhuollon it – hankkeet.

Kaikesta huolimatta, muistakaa olla ihmisiksi ja katselkaa jalkohinne sillä maasta voi kuulua älytöntä mölyä – maahisille kun ei ole oikein mennyt jakeluun mitä tämän päivän termi ”reality” tarkoittaa. Uskon että niitä on hakattu niin paljon kiistellyllä kaukoputkella päähän että ne luulevat sanan tarkoittavan samaa kuin ”dokumentti”. Mene ja tiedä, minä kun en tunne kun yhden maahisen, rakkaan naapurin Holopaisen Topin ja hän on nyt taas hoidossa kun luuli muijansa kurkkivan sivusta ladattavan pesukoneen ”ikkunasta” kuten Topi asian ilmaisi ja äityi karjumaan että miksi sä et tule sisään kun pitäis perunoita keittää. Noh, Topi saa tällä hetkellä soppaa suoraan suoneen ja soppa on sitä kuuluisaa Larcantil’iä jota minuunkin on tuupattu jokunen ruiskullinen mutta siitä sitten joku toinen kerta.


26 kommenttia :

 1. Olen seurannut tutun nuoren parin talon hankintaprojektia. Kaksi ja puoli vuotta sitten ostivat talon. Sitten kun kaupat oli tehty ruvettiin ihmettelmään, että miten vesilasku (kunnan vesi) olla niin suuri, vaikka ketään ei ole asunut talossa. No sitten kun kellaritiloista tyhjennettiin kaikki rojut niin karmea totuus paljastui, vettä, vettä ja vettä.

  Pikkasen sanoisin omaakin vikaa olleen kun ei vaatineet tyhjää kellaria. Mutta "kuntotarkastus" oli tehty. Nyt on tehty remppaa ja samalla taisteltu kuka maksaa ja mitä. Kamalaa seurata. Äitinsä asuu täällä kylällä ja usein on tuo perhe myös täällä kun kuivurit yms huutaa talossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surullista, perin surullista ja samalla hyvä esimerkki siitä kuinka vastuuttomia nämä ns. kuntotarkastajat ovat. Miten voidaan tehdä paperi jos kaikkia rakenteita ei olla päästy edes tarkastamaan (oletuksena että kellari on ollut täynnä romua tarkastuksen aikana tyyliin "joo, kyllä siellä kaikki on ihan okei")?
   Mielestäni vastaus on selkeä; myyjä maksaa koko remontin, kuivaamiseen käytetyn sähkön hintaa myöten tai sitten kauppa peruuntuu ja rahat palautuvat ostajille, myös se summa jonka he ovat joutuneet käyttämään kaikkien epäkohtien korjaamiseen.

   Näissä kaupoissa pitäisi ottaa vainoharhainen asenne, vaikka myyjänä olisi tutumpikin henkilö ja esim. jos yläpohjan eristeitä/katon rakenteita ei päästä katsomaan (päädystä/katolta puuttuu tähän tilaan johtava luukku joka muuten on nykyään pakollinen), kauppaa ei tehdä. Sama koskee myös näitä kellaritiloja ja vastaavia jotka normaalisti ovat täynnä tavaraa, aivan kuten tässä sun esimerkissä. Lisäksi täytyy muistaa että talokauppojen eräs tärkeimmistä dokumenteista on ns. voimapaperi eli lohkomistodistus. Oman urani aikana olen seurannut useita tapauksia joissa on käyty asian tiimoilta oikeutta ja hyvin yleistä on se, että tontit rajat ovat "itsestään" siirtyneet pienentäen huomattavasti tontin kokoa ja tästä syystä ennen kauppojen lukkoon lyömistä on hyvä käyttää maanmittari paikalla koska hääp on se henkilö joka sanoo miten asia on. Toisekseen kukaan ei tule (esim.)kymmenen asutun vuoden päästä sanomaan että oeltte muuten mun tontilla joten kerätkäähän kamanne. Näinkin on käynyt ja toissavuonna oli tapaus jossa lastenlapset hääsivät 29 vuotta paikalla asuneen ukon. Tapaus oli kiistaton joten äijä joutui lähtemään.
   Ihmiset ovat tänä päivänä niin häikäilemättömiä että kaikkeen saa ja pitää varautua.

   Poista
 2. Muistelisin, että Hinku ja Vinku olivat possuja! Olen törmännyt homeongelmiin paikoissa, jossa ei ole koneellista ilmastointia tai se ei ole päällä. Esim. kouluissa suljetaan ilmastointi viikonlopuiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo niinhän ne olikin!
   Kiitos kun muistutit, nyt kun sanoit niin mielikuva kirkastui ja muistan ne paremmin.

   Koneellinen ilmastointi on eräs suurimpia homeongelmien syitä, varsinkin juuri tuosta syystä minkä mainitsit, ja toinen yleinen syy on se että asiaan vihkiytymättömät ihmiset menevät tekemään omia säätöjään koska talossa "vetää ja on kylmä". Näillä tumpeloinneilla ei tehdä mitään muuta kuin haittaa ja varsinkin kun kyseessä on talo jossa on yksi tai useampia tulisijoja. Nykyisissä ilmastointilaitteissa on aika hienot ohjelmat jotka ottavat kaiken huomioon mutta henk.koht. olen sitä mieltä että tämäkin kehitys (koneellinen ilmastointi) on takapakkia. Rakennuskannassa ollaan palattu 80 - luvun pullotaloihin pasiivienergia ym. säädösten takia ja se luonnollinen ja paras ilmanvaihto on suljettu kokonaan pois mikä on todella huono asia. Koneelliseen ilmastointiin ja sen toimivuuteen vaikuttaa suuresti myös ihmisten laiskuus; on lukemmaton määrä taloja joissa suodattimia ei ole vaihdettu kertaakaan sitten ilmastoinnin asentamisen tai jos on, niin vaihtovälinä pidetään vuotta tai vielä pidempääkin aikaa mikä johtaa siihen että itse kone huutaa ylikierroksilla kuluttaen turhaan sähköä ja toisekseen, ihmiset hengittävät ilmaa joka sisältää kaikenlaisia epäpuhtauksia.

   Poista
  2. Eikös se koneellinen ilmastointi oo laitettu pakolliseksi uusiin taloihin? Mulle on tullu mieleen se, että kun määräysten (joita ei ole käytännössä testattu, vaan vain paperilla todettu että tän pitäs toimia) mukaan tehdyt rakennukset homehtuu, niin sen sijaan että mietittäs, mistä homehtuminen johtuu, määrätään koneellinen ilmastointi, että vääjäämätön homehtuminen pysyis mahdollisimman kauan piilossa. Ja tosiaan mainituista syistä (huollon puute ja viikonlopuiksi sulkeminen) homma ei toimi edes niin, vaan just pahentaa vain asioita.

   Vai liekö joku insinööri päätellyt, että ilmanvaihto estää hometta?

   Poista
  3. Koneellinen on suurimmassa osassa kohteita pakollinen mutta valitettavan usein nämä "ilmastoinnista johtuvat" homehtumiset tapahtuu siten että ihmiset menevät omin päin rukkailemaan säätöjä ja silloin mennään metsään. Alipaineistus on oikeasti hyvä asia koska sillä estetään lämpimän ilman "puskeminen" kohti kylmiä ulkorakenteita joissa lämmin sisäilma muuten kondensoituisi ja altistaisi rakenteet kosteus - eli homevaurioille.

   Poista
 3. Mies kertoi työpaikkansa vastaremontoidusta uudesta toimistosta, että hän ihmetteli kun ilmastointi ei vedä. Kyllä se vetää, oli remnotti-reiska sanonut, kunnes mies näytti paperin kanssa ettei vedä. Syy löytyi lopulta: kahden huoneen väliseinän kohdalla ilmastointiputkia ei oltu kytketty. (Reiskan mielestä oli ne kytketty kun paperissa niin luki..)

  Hyvän ystäväni äiti oli kymmeniä vuosia HBLn painossa töissä ja hänelle kehittyi keuhkoahtauma. Vasta kun näytteistä saatiin todistettua, että se oli nimenomaan painomusteen aiheuttamaa, hän sai työperäisen sairaseläkkeen. Välillä ovat outoja nämä jutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, tuo on pikemminkin sääntö kuin poikkeus ja on osoitus siitä ettei tekijällä ole minkäänlaista ammattiylpeyttä, mutta on vielä parempi osoitus siitä ettei tämän päivän kontrolli on suurimmaksi osaksi kauniita sanoja, sekä puhuttuna että paperilla. Pukumiehiä kun ei kiinnosta kulkea paskaisella rakennustyömaalla joten...no, tätä nyt on turha selittää :)

   Just. Muistaakseni tuossa tekstissäni olevassa ylen jutussa oli maininta että esim. asbestin kohdalla vaadittiin 75 tapausta ennenkuin asiaa alettiin tutkimaan ja monikaan ei mm. tiedä sitä, että vesiohenteisia maaleja joita mainostetaan sekä ympäristölle ja terveydelle ystävällisinä tuotteina, ovat siitä ikäviä aineita että maalausvälineitä pestäessä syntyy myrkyllisempiä yhdisteitä kuin mitä liuotinpohjaisissa maaleissa on ja tämä on mun mielestäni niin törkeä asia että siihen pitäisi puuttua.

   Poista
  2. Niinhän se kaupungin tarkastaja mulle sanoi, että meidän työpaikan remontissa ei ollut minkäänlaista valvontaa.. Sitäkin ihmettelen sikäli, että kun yksityinen jättää tarkastukset tekemättä niin kyllä niistä sakotetaan, mutta kun on tarpeeksi suuri toimija niin mitäpä sitä nyt pikkuasioista.

   Poista
  3. Hyvä Veli - systeemi nääs...

   Poista
 4. Ollos galvanoitu kaikkea maallista saastaisuutta vastaan ja hyvää alkavaa vuotta toivottaa anne-riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos!
   Olkoon alkava vuosi myös sinulle mitä parhain!

   Poista
 5. Hinku ja Vinku...trauma!

  Täälläkään ei tapahdu mitään, ehkä hyvä niin. Parempaa alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää vuotta myös sinulle ja oikein antoisaa sekä inspiraatiorikasta kesää!

   Poista
 6. Ajattelepa mikä markkinarako! Sertifioitu bloggaaja-kortti, sen saa käymällä kahden tunnin kurssin, jonka vain sinä voit pitää :D

  Kurssitäyteistä ja muutenkin mukavaa alkanutta vuotta Paimentolaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitto mikä idea! :D
   Tuota on ehdottomasti alettava kehittelemään..
   Mukavaa kesää rakas Millin!

   Poista
 7. Hei olen ent. Tsompi :) http://alennettu.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei rakkaus!
   Tosi mukavaa kuullaa teikäläisestä! ♥
   MInäpä otan ja laitan tuon sun blogin Talagh Malari'iin nyt heti.

   Poista
 8. Hengissä?
  Toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hengissä ollaan!
   Mitä parhainta kesän alkua sinulle ♥

   Poista
 9. Minä olisin suorastaan riemuissani jos kuulisin taas elonmerkkejä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taasen olen riemuissani kun voin toivottaa sulle hyvää kesää ja tulenkin poikkeemaan ehtoolla koska tässä on mennyt aivan liian paljon aikaa..
   Olehan ihmisiks!

   Poista
 10. Missä viipyy seuraava blogisi päivitys, Outo Paimen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan sepä ilmestyi tänään rakas Bamiella!

   Poista
 11. Odottelen seuraavaa postaustasi, Outo Paimen. Mitä kevät on tuonut sinulle tullessaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä asioita vaikka terveys ei olekaan sieltä parhaimmasta päästä.
   Entäpä itse, miten kesä on lähtenyt käyntiin?

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)