ATRP, hyvät reseptit ja Firrat - tuo julma rituaali

Hyvää huomenta Paimentolan väki ja muut Blogspheren aavikoita tallaavat kulkijat!Taas meni pari päivää huonommin kirotun selän takia mutta onneksi nyt helpottaa sen verran että pääsen valistamaan teitä, oi te pimeyden laaksossa vaeltavat kerettiläiset jotka uskotte uutislähteitä ettekä tiedä että Paimentola on ainoa paikka missä ihminen saa ei pelkästään reaaliaikaista, vaan myös ehdottoman rehellistä informaatiota ilman klikkihuoraamista ja pelkoa valeuutisista. Anteeksi. Tehän tiedätte minun sairastavan Napoleon – tautia ja toisinaan se ottaa vallan kun olen oikein iloisella tuulella minkä takia tulee paukuteltua henkseleitä tavalla, joka saa useimmat ihmiset näkemään punaista koska he eivät tiedä että Paimentola on kaikkien vähänkin tärkeämpien uutisaiheiden ehtymätön lähde ja heikkojen, trollien riivaamien ihmisten turvasatama. No johan on, Napoleon ei meinaa näköjään luovuttaa joten käyn ottamassa lääkkeeni.

* Hiihtelee lääkekaapilleen joka itseasiassa on vaatehuone jossa on kaksi hyllyllistä erilaisia lääkkeitä, useimmat melko ryhteviä mielenterveysnappeja ja toinen puoli erilaisia kivun hallintaan tarkoitettuja raksuja sekä itse DIY – periaatteella valmistettuja rohtoja kuten selkäsammal – teetä, seitikkisoppaa sekä erilaisista kasveista uuttamalla valmistettuja liuoksia joiden kombinaatiovaikutukset lyö päälle sellaiset värit ettei mitään rajaa *

No nyt, jo vain tuntuu paremmalta! Joo, joulun odotus on mennyt kuten suunnittelinkin eli täydellinen eristäytyminen on sujunut hyvin. Puhelin silloin tällöin piippaa ja ilmoittaa että joku yritti soittaa, minähän kun laitoin estolistalle suvun lisäksi kaikki muutkin tutut ja vielä heidänkin tuttunsa joten ihana rauha on vallinnut neitsytkammiossani. Tänään minun on kylläkin rikottava ATRP:aa (Antisosiaalisuuden Täydellisen Rikkoutumattomuuden Periaate) koska mulla alkaa maito loppumaan ja muutama muukin hyödyke on listalla. Minähän olen noudattanut jo pitkään eräänlaisten toisten hullujen – Maailmanlopun odottajien – periaatetta ja siksipä mulla on aika helvetin hyvät varastot kaikkea tupakoista säilykeruokaan, pullovettä, hygieniatuotteita ym. mitä ihminen tarvitsee pystyäkseen elämään ilman ulkopuolista maailmaa. Jos totta puhutaan niin nuo ns. ”varastot” ovat niitä päiviä varten kun olen niin huonossa kunnossa ettei ulos lähtemisestä tule yksinkertaisesti mitään joten ne ovat oikeastaan pakon sanelema juttu. Selkäongelmiin liittyen, käytän pääasiassa kertakäyttöastioita, lähinnä mukeja ja lautasia koska tiskaaminen on yhtä helvettiä ja jos joku viherpiipero tulee nyt kitisemään siitä ettenkö ajattele yhtään hiilijalanjälkeäni, niin vete a la mierda vaan koska ei se tiskaamiseen tarvittava vesi, veden lämmittämiseen tarvittava sähkö eikä näiden tuottamiseen tarvittavat tehtaat ym. ihan ekologista ole. Okei, okei, tarvitaanhan kertakäyttöastioiden valmistamiseenkin tehtaita, samoin kuin raaka-aineiden jalostukseen mutta lähes poikkeuksetta nämä on asioita joissa pata kattilaa soimaa sillä ihmiset rummuttavat ekologisuuttaan jossain asiassa mutta jossain toisessa taas ekologisuudelle viitataan kintaalla. Enkä siltikään usko pelastavani maailmaa jos lopetan näiden pahvisten astioiden käyttämisen ja joka tapauksessa selkä ja siitä aiheutuvat kivut menevät etusijalle. Koska tiedän että Blogistaniassa on tungokseen asti kiihkoilijoita, en jaarittele ekologisuudesta enempää mutta tämän aihepiirin kenties naurettavin asia ovat hybridi-autot. Kuvitellaan että nyt mä olen hyä ihminen kun mä ostan hybridin mutta ei tajuta sitä, että vaikka sillä saatanan hybridillä ajaisi satavuotiaaksi ja vieläpä lapset ja lapsenlapset saman kestoiset partit, niin siltikään nämä pienemmät päästöt eivät kompensoi niitä ympäristöhaittoja joita tämän hybridin valmistuksessa syntyy. Kaunis ajatushan tuo on mutta valitettavasti se ei toimi kuin pöllyssä olevien hippien ajatusmaailmassa ja nenäänsä lyhyemmälle ajattelevien kukkahattutätien paatoksellisessa universumissa.

Ekologisuudesta perunankuorimiseen, olen nyt päässyt paistimittari-menetelmälläni noin viiden perunan minuuttivauhtiin ja mielestäni se on aika hyvin. Olen muistaakseni puhunut tästä aikaisemminkin mutta kerrataan se satunnaisille matkaajille ja muille jotka eivät sitä muista. Menetelmä koskee kaupasta ostettuja, valmiiksi pestyjä perunoita ja homma menee niin että ensin perunasta kuoritaan paljaaksi pieni alue ja paistimittari työnnetään perunan sisään niin, että sen kärki on suurin piirtein perunan puolivälissä jolloin perunaa voi pyöritellä kuin tikkukaramelliä ja kuoriminen sujuu todella vaivattomasti. Aiemmin käytin haarukkaa mutta sen käyttäminen on hitaampaa. Yksinkertainen mutta hyvä konsti ja mainittakoon vielä että käytössäni on sellainen varrella varustettu, ”hevosenkenkä” - mallinen kuorimaveitsi jossa terä on poikittain kahvaan nähden. Tiedätte varmaan mitä tarkoitan ja jos ette, niin tällaisia myydään mm. pappa Ingvarin perustamassa IKEA:ssa ja tästä linkistä näette millainen se on. Hyvä väline, umpiterästä eli ei mikään rimpula ja pitää teränsä hyvin (ollut kohta kaksi vuotta käytössä ja on yhtä terävä kuin uutena).

Ja koska tässä kerran alettiin ruoasta puhumaan, niin mainittakoon kaksi erittäin hyvää postausta, ensimmäisen Antipastaa – blogia pitävän Annan Itsenäisyyspäivän valkosuklaafudget joista mun piti vihjata jo aiemmin mutta kun pää on mitä on, niin se on jäänyt. Mielestäni nämä taivaalliset herkut ovat oivallisia syötäviä Jouluna jolloin ihmiset hemmottelevat itseään. Toinen ja erittäin piristävä lisä tai paremminkin vaihtoehto siihen iänikuiseen kinkku – perunalaatikko – rosolli – valikoimaan on Ellan reseptit – blogia pitävän Ellan Schezuan chicken joka ei ole liian vaikea valmistettava edes tällaiselle vanhemman ikäluoka paimenelle jonka tyypillisimpiä kokkauskavereita ovat palo – ja pelastuslaitos, poliisi ja vakuutusyhtiöiden vahinkotarkastajat joten tätä voi suositella myös nykypäivän uusavuttomille heti kun he ovat kysyneet joltain martalta tai peräti Marttaliitosta että mistä ja miten hellan saa laitettua päälle ja kunka vihannekset pilkotaan. Minä oikeasti rakastan marttoja ja siksipä minusta onkin kauheaa, että eräässä pienessä kylässä järjestetään vuosittain Melekhtu – nimellä kulkeva ihmisjahti jonka kohteena on ehgerunnai, ts. martta jonka laumasta erottamisen syiden taustalla on Firrat eli Marttakähyt.

Tässä kaikki tällä kertaa, koht’puoliin pitää lähtee kaupoille mikäli mielii päästä vähemmällä jonottamisella. Joulu kun tekee ihmiset hulluiksi ja siksipä kaupat ovat iltaisin tungokseen asti täynnä eikä nämä minun olotilani salli kovinkaan pitkää jonottelua.
Muistakaa olla ihmisiksi!


Ps. Karjalanpaisti onnistui paremmin kuin koskaan aiemmin koska lisäsin haudutusaikaa ja lisäsin pienen ripauksen sekä timjamia että rosmariinia. Luulin että joudun syömään sitä koko viikon mutta ahne kun olen, niin suurin osa meni jo eilen (ja loppuillasta olinkin siinä pisteessä että valuin hikeä ja tuntui kuin vatsa repeäisi :D)

19 kommenttia :

 1. Karjalanpaisti täälläkin tehdään aatoksi, ei ostettu kinkkua kun se ei tule syötyä kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mulla on jotenkin mennyt maku kinkkuun koska sitä on tullut syötyä lapsesta saakka mutta näillä kokkaustaidoilla en uskalla lähteä valmistamaan kalkkunaa, etenkin kun rahat on piukalla ja vituttaa jos tulee ryssittyä.
   Monissa perheissä syödään kinkkua vielä juhannuksenakin koska suomalaisiin iskee niin jouluna kuin muinakin juhlapyhinä hulluus, sitä safkaa pitää ostaa aivan saatanasti ja uskonkin että joulun jälkeen roskiin menevä ruokamäärä on helvetin suuri.

   Poista
 2. Mie en oo koskaan oppinu käyttään tuota poikittaismallia jostain syystä. Perunateatterissa on tullut kuorittua ämpärillinen jos toinenkin, kun neljä-viistoistiaana apulaistin äitin kahvila-ravintolassa (tällaisella veitsellä: http://www.clasohlson.com/fi/Perunankuorimaveitsi-Coline/34-1264)

  Kyllä nyt alko tekeen mieli karjalanpaistia... ei oo tarjolla ku aamupäiväistä siemenpuuroa. Muulle porukalle on kyllä ruokaa, mutta emäntä ei viiti itelleen tehä semmosta, missä ei olis vehnää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, mulle se on se kätevin mutta mulla on myös tuollainen Coline, se lienee keinuvateräinen?
   Laatikossa on myös "jäykällä" terällä varustettu ja eräs omituisuus, se on nimittäin sormeen pujotettava (pyöreähkö lätkä jonka yläpinnalla on sormea varten tehty paikka ja alapuolella terä) joka on ihan ylivoimainen esim. porkkanoita ja muita vastaavia, pidempiä juureksia tai hedelmiä kuorittaessa mutta muuten sillä ei tee mitään.

   No ei muuta kuin karjalanpaistin tekoon nainen, sinä olet sen luokan kokki jotta sulta käy kaikki. Minä taasen joudun väsäilemään sellaisia mihin kyvyt riittää ja se tekee menusta suht rajallisen.

   Poista
 3. Mä jotenkin arvasin, että noin sille sun karjalanpaistille käy. Vaan hyvään tarkoitukseen uppos ;)

  Niija olen samoilla linjoilla sun kanssa noista hiilijalanjäljistä. Lisäksi kun hiili on ihan perusaines meissä elävissä olennoissa, niin ei tarttis niin rutista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että maailmassa on ihmisiä jotka pitävät mua ahneena mutta kyllä, niinhän tuo kirottu luonteenpiirre taas pukkas päälle ja tulin ahmineeksi ihan liikaa :D

   Sinänsä turhaa koohkamista vaikka hyvä asia onkin, vähän sama juttu kuin kierrättämisen kanssa joka taannoin oli niin trendikästä mutta on sittemmin jäänyt, meidänkin taloyhtiön roskiksessa on kaikkea taivaan ja maan väliltä, sängyn osista peltipurkin kansista tehtyyn "verhoon" (oikeesti, en tiedä mikä helvetin viritys oli kyseessä mutta jumalaton määrä säilykepurkin kansia oli liitetty toisiinsa pienillä rautalankasilmukoilla. Kenties taloyhtiössä asuu joku keskiaikaa fanittava tyyppi ja hääp on kokeillut josko säilykepurkin kansista sais näppärän DIY - haarniskan :D )

   Poista
  2. Ahmatti tuntee kaltaisensa ;)

   Jossain vaiheessa oli muotia tehdä jotain 70-lukutyylisiä oviverhoja värillisistä rahkapurkin kansista. Tuo rautapaitaviritys voisi olla ihan hupaisa, ehkä hevoselle? :D

   Poista
  3. :D
   Hmmm...se viritys saattoi olla mainitsemasi oviverho mitä en yhtään ihmettele, sillä olen huomannut että rakkaan taloyhtiömme muorit eivät aina ole sitä miltä näyttävät. Nimittäin, tässä pari päivää takaperin kun olin viemässä roskia, ihmettelin roskiskatoksen takaa kuuluvaa pauketta ja utelias kun olen, menin tottkai katsomaan mikä mahtaa olla äänen lähde. Siellä eräs mummoista tamppasi mattojaan - kiertopotkuilla.

   Poista
 4. Karjalanpaistia pitää todellakin muhittaa monta tuntia. Sitä ei tule koskaan tehtyä tarpeeksi, vaikka lihan määrää kasvattaa kerta kerralta. En ymmärrä miten se onkin niin hyvää.

  Pientä hysterialiennytystä näin silloin kun kauppojen aukiolot vapautuivat. Nyt hullunmylly on taas päällä ja tuntuu, että toiset luulevat ruuan loppuvan kaupasta ;-) Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Olen ollut aiemmilla kerroilla turhan hätäinen ja ahne, mulla kun on se paha tapa että mä teen aika usein safkaa nälkäisenä ja sitä ei pitäisi koskaan harrastaa. Tällä kertaa ei käynyt niin, pidensin hautumisaikaa reilusti ja se palkittiin. Liha oli todella mureaa ja maustaminenkin meni paremmin kuin aiemmilla kerroilla.

   Kävin päivällä hakemassa maitoa ja pari muuta juttua ja ajaessani paikallisen Prisman ohi, niin parkkipaikka joka on melkoisen iso niinkuin ne yleensä on, oli aivan täysi vaikka kello oli vasta hieman yli yksi iltapäivällä. Voin vain kuvitella millainen kaaos siellä on siihen aikaan kun jengi pääsee töistä :O

   Tsemppiä sullekin! :)

   Poista
 5. Kinkku ja Karjalanpaisti ovat nyt olleet uunissa jo abt 4 tuntia, joten tiedän mistä puhut. Matala lämpö ja pitkä haudutus.

  Onneksi ei tarvi enää kauppaan mennä ennen ensi viikkoa. Aamulla jo oli ruuhkaa Rismassa.

  Marttakähyt, eih :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mä olen koittanut ottaa opiksi sun systeemeistä ja senpä takia onnistuinkin. Aiemmin olen näet hauduttanut vain kolmisen tuntia mutta nyt maltoin odottaa tuohon neljään tuntiin ja se kannatti. Liha hajoaa välittömästi kun sitä laittaa suuhunsa ja jopa maustaminen meni kohdilleen joten jotain kehitystä tapahtuu vaikkakin hitaasti mutta nykytilanteessa sillä ei ole merkitystä kun aikaa on enemmän kuin entisessä elämässä.
   Joten kiitosta vaan, vieläkin oppisin leipomaan yhtä hyvin kuin sä, niin tässä ei olisi mitään hätää (paitsi että olisin vuoden sisään 170 kiloinen läski :D)

   Poista
 6. Mä en noista lihan iloista ymmärrä, mutta tulee se joulu ilmankin ja ihan puuron voimalla.

  Lämmintä aaton aaton aattoa sinne Paimentolaan!

  VastaaPoista
 7. Hyvää joulua Paimenelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos -S- , hyvää Joulua myös sulle <3

   Poista
 8. Kyllä neljä tuntia on minimi karjalanpaistille meilläkin. Sen pienempi muhittaminen ei ole riittävä. Jos sun tekee mieli kokeilla joskus helppoakin helpomaa sämpyläohjetta, niin kannattaa kurkata tämä linkki: http://www.soppa365.fi/resepti/20234/fantastinen-leipae/

  Jauhoja voi muutella terveellisempään ja siemeniä voi lisäillä, jos niistä tykkää.

  Oikein rauhallista joulua sinne tundralle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos reseptistä, kävin katsomassa ja lisäsin kirjanmerkkeihin koska se todellakin näyttää helpolta joten sitä täytyy kokeilla.

   Kiitos ja mahdollisimman rauhallista sekä mukavaa joulua myös sulle ja pesueelle!

   Poista
 9. Pisteet karjalanpaistille!
  Paistiin varattu lihat täälläkin mutta vielä valmistamatta, taidan tehdä tapaniksi.

  Minä en osuuskauppaan jalallani astu, ottavat nyt ilon irti aukioloajoista ja huomennakin saa boonusta. On se helkkari kun joulupäivänäkin pidetään marketti auki. En tykkää.

  Kaikesta huolimatta, leppoisaa Joulun aikaa paimentolaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, karjalanpaisti on siitä mukava ja hyvä ruoka että se onnistuu jopa meikäläiseltä ja koska pidän hyvistä liharuoista ,niin tuo on muutenkin yks mun suosikeistani.

   Joulu menee entistä kaupallisemmaksi ja siitä olin jo tekemässä tulikiven katkuista postausta josta sitten luovuin mutta kuten sanoit, touhussa ollaan aika kaukana siitä oikeasta joulusta.

   Sulle ja koko Torpan väelle mitä parhainta Joulua!
   Anna koiruuksille parit rapsutukset mun puolesta.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)