Amazing Anna

Elämässä tulee aika ajoin tilanteita joilloin ihminen tulee määriteltyä, joko tekojensa puolesta tai muuten ja nämä ovat niitä asioita joissa joko tulee suuria pettymyksiä tai kuten tällä kertaa – havainto siitä että kyseinen ihminen on henkilö joka ei pelkästään suhtaudu töidensä suunnitteluun intohimoisesti, van myös toteuttaa ne tavalla joka on äärimmilleen vietyä perfektionismia.
Henkilö josta nyt puhun, on Antipastaa – blogia pitävä Anna. Olen seurannut hänen blogiaan jo pitemmän aikaa ja ruokafriikkinä ihastellut kaikkia niitä taivaallisia makean ja suolaisen puolen tuotoksia mitä hän loihtii tahdilla joka ihmetyttää. Katsokaas kun minä alkuun luulin että hän on siitä onnellisessa asemassa että hänellä on mahdollisuus tehdä ruokaa ja ylläpitää blogia ilman työn tuomia rasitteita mutta ei, Annalla on vakituinen työ joten se tahti ja pikkutarkka, valokuvia myöten perfektionistinen ote on jotain mitä minä en kykene käsittämään. Miten ihminen joka päivät on töissä, yleensä jaksaa ja viitsii tehdä näin valtavan työn? Pohdin sitä pitkään ja tulin siihen tulokseen ettei kyse voi olla usein kuullusta ”rakkaudesta ruokaan”, vaan Annan kohdalla kyse on fanaattisesta rakkaudesta ruokaan.
salaatti
LohisalaattiMoni näet kuvittelee – ja varsinkin minun kaltaiset jotka eivät osaa laittaa ruokaa – että nämä postaukset toteutaan periaatteella otetaan yks kuva läskeistä pannulla, ehkä pari lautasella ja kirjoitetaan muutama rivi. Nounounou. Näissä on hirvittävä määrä työtä joka selvinnee parhaiten seuraavan listauksen avulla, tosin iman päivämääriä koska toisin kuin Anna, minä olen laiska runkefäärd enkä jaksa hakea päivämääriä sähköpostin puolelta :

- kiertelen ja kaartelen Annan blogin liepeillä esittäen aina silloin tällöin mottipäisiä kysymyksiä hänen valmistamistaan ruuista ja kun huomaan että Anna jaksaa vastata hyvin selventävällä tavalla joka ainoaan kysymykseeni, rohkaisen mieleni ja alan rääkätä häntä entistä suuremmalla kysymystulvalla ja saan tietooni että hän myös toteuttaa ihmisten toiveita
- tulee päivä jolloin kerron että koitan monipuolistaa ruokavaliotani ja esitän samalla Kalevala – tyyppisen valitusvirren vajavaisista taidoistani ja toivon että hän ymmärtää mitä tarkoitetaan kun puhutaan kädettömien kuusijuhlasta millä tarkoitan sitä ettei keittiössä kaikki mene aina niinkuin Strömsössä. Lopuksi esitän toiveeni ruokaisasta salaatista joka olisi mahdollisimman proteiinipitoinen mutta joka sisältäisi perinteisten, lihasta saatavien proteiinien lisäksi kasvisproteiineja koska ne ovat terveellisempiä (yritin vaikuttaa viisammalta kuin olinkaan sillä totuus on, että olin lukenut kasvisproteiinien terveellisyydestä vasta edellisenä päivänä)
- Anna fiksuna naisena tajuaa mitä tarkoitan ja lähestyy sähköpostitse kysyen minkälaista salaattia olin ajatellut
- uskolliseen tapaani ja Annan kauhistukseksi vastaan: kala tai kana tai jotain lihaa
- Annalta tulee uusi viesti jossa hän hyvin ystävällisesti tiedustelee mitä muuta haluaisin salaatin sisältävän
-jatkan paimenille tutulla tyylillä: niitä vihreitä juttuja mutta jotain muutakin kuin tomaattia ja kurkkuja

Seuraa muutaman päivän tauko ja koska me paimenet ajattelemme olevamme niin tärkeitä että ihmiset jättävät työnsä keskittyäkseen meihin ja meidän toiveisiin, vaivun nyyhkyttävänä rauniokasana lattialle koska vastausta ei kuulu.

- Annalta tulee pitkä viesti johon hän on laittanut ei pelkästään yhden, vaan peräti kolmen erilaisen salaatin ainekset kaikkine mahdollisine mausteineen ja kertoo ajatelleensa jotain tälläistä. Kysyy samalla mitä muutoksia haluaisin ja tiedustelee hyvin tarkkaan onko minulla mitään rajoitteita joko ruuan tai mausteiden suhteen.
- hypin riemusta ja luen viestin kolmeen kertaan, vastaan että mitä muuta rajoitteita ei ole kuin se että about kolmannes ohjeista oli kirjoitettu vieraalla kielellä * josta minä en tajunnut sitä hevosen heipparallaa ja listaan paluuviestiin ne vierasperäiset sanat joita en tajunnut
- kuulen Paimentolaan asti kuinka Anna raastaa hiuksia päästään mutta häneltä tulee hyvin ystävällinen vastaus ja kertoo että mikäli hän käyttää *mausteiden nimiä joita en tunne, niin hän kyllä laittaa selvennykset jotta tajuan mistä on kyse. Lisäksi hän lupaa kertoa mistä kaupoista löytyvät niin raaka-aineet kuin mausteetkin.
- kiitän vastauksesta ja jään odottelemaan mitä tuleman pitää
- yllätyksekseni Annalta tulee jo heti seuraavana päivänä viesti jossa hän kertoo suunnitteleensä vielä neljännenkin salaatin josta kuulemma saisi jatkojalostamalla keiton ja viestissä on listaus salaatin raaka-aineista mausteineen.
-kiitän jälleen ja ahneena paskiaisena alan tottakai ruinata postausta tästä viimeisestäkin salaatista koska se sisältää mm. chiliä johon olen tykästynyt sillä pidän mausteisesta ruuasta.
- menee muutamia päiviä joiden aikana Anna pahoittelee kiireitään mutta kertoo ryhtyvänsä työhön heti kun kiireiltään ehtii
-olen hyvin otettu tästä sillä näinä päivinä on harvinaista että ihminen suhtautuu tällä tavalla asioihin joita on luvannut tehdä, toisin sanoen pitää ”asiakkaan” ajan tasalla eikä jätä orpona odottelemaan mitä tuleman pitää vai tuleeko ylipäätään mitään ja hyvin kiitollisena lähetän paluuviestin jossa kerron ettei mitään kiirettä.


Noin se suurinpiirtein meni koska Annan huolenpito ja se tarkkuus, tai paremminkin mun toiveiden täyttäminen niin sisällön, mausteiden ja tuotteiden saatavuuden takia johti siihen että sähköposteja vilahteli hyvin kiivaaseen tahtiin joten todellisuudessa s-postien määrä on suurempi kuin mitä tuossa yllä esitetyssä listauksessa on. Nimittäin, vaihdoimme muutamia viestejä pelkän salaatinkastikkeenkin osalta ja näissä viesteissä Anna tiedusteli että käytänkö ylipäätään ja jos käytän, niin onko makutoiveita etc. ja valisti minua myös siitä minkä tyyppinen kastike sopii mihinkäkin salaattiin. Vierasperäisistä ainesosista oli myös omat viestinsä koska Anna käyttää ruuissaan ja leivonnaisissaan aineita joita ei ihan joka ismon ja iitan kaapista löydykään ja vielä vähemmän paimenen kaapista, niin hän lupasi tehdä sekä salaatista että kastikkeesta sellaisia ettei aineksien hankinnassa tule ongelmia, vaan ne löytyvät yleisimmistä kaupoista tai paremminkin näiden kahden markkinajohtajan kaupoista. Vierasperäiset sanat aiheuttavat hämmennystä ja niinpä minäkin yhdessä vaiheessa luulin että Annan stressi on noussut sille tasolle missä ruuanlaittoa ja harrastukset menevät sekaisin sillä hän tuli muutamaan otteeseen maininneeksi sanan paleo, jota minä automaattisesti luulin joogaan rinnastettavaksi liikuntamuodoksi mutta sehän on...hmm….muistaakseni se ruokavalio missä tavanomaiset viljalaadut jätetään pois ja Annalla on näitä vierasperäisiä tai oudompia termejä varten oma selityssivunsa ja hatunnoston arvoiseksi Annan reseptit sekä valmistusohjeet tekee se, että aina kun tälläinen vierasperäinen/outo sana esiintyy, se toimii linkkinä joka johtaa suoraan  selityssivulle josta sitten voi vaikkapa tälläinen kongnitiivisilta taidoiltaan jaa vähän vajavaisempikin paimen käydä katsomassa mitä ao. sana merkitsee.

(viemällä hiiren kursorin alla olevan Ninja Feedin syötteen päälle, voit selata syötteessä näkyvää sisältöä joko hiiren rullaa käyttäen tai ottamalla kiinni syötteen oikeassa reunassa olevaan lyhyeen palkkiin joka ilmestyy kun viet hiiren kursorin syötteen oikeaan reunaan)


Oikeesti, tämä kanssakäyminen Annan kanssa ei ole pelkästään sivistänyt meikäläistä, vaan on myös innostanut hyvin paljon kehittämään tätä omaa ja sangen yksipuolista ruokavaliota ja se on aika hemmetin hieno asia. Ennen tämä päivittäinen ruokailuni tahtoi olla sitä että tarjouslaatikko mikroon ja minuutti kolmenkymmenen sekunnin säteilytys mutta nyt pääpaino on perunoiden keittämisellä ja helvetillisellä jaakobin painilla sen asian suhteen että kumpaa niistä kastikkeista joihin taidot riittävät tekee, eli syönkö perunat a) jauhelihakastikkeen vai b) makkarakastikkeen kanssa mutta tätä ei pidä suinkaan väheksyä sillä nämä valinnat ovat ensiaskelia siihen monipuoliseen, terveellisempään ruokavalioon ja kiitos tästä kuuluu Annalle.
Meidän kaikkien tulee muistaa myös se työmäärä mitä Anna ja muut perfektionismiin pyrkivät ruokabloggarit tekevät, sillä kuten jo tuolla aiemmin mainitsin, ruokapostauksen teko ei suinkaan ole sitä että lätkäistään joku mämmi pöydälle ja otetaan siitä pari valokuvaa. Jo pelkästään raaka-ainekustannukset, työn määrä, valokuvaukseen liittyvä esillepano (koriste – ym. hankinnat), itse postauksen teko raaka-aineluetteloineen, teko-ohjeineen ja linkityksineen ovat asioita joita moni ei tule ajatelleeksi. Mitä valokuvauksen suhteen tulee, niin Anna on tässäkin asiassa suorastaan fanaattisen tarkka esillepanon ja nimenomaan valon suhteen. Keinovalo kun ei käy, vaan sen pitää olla luonnonvaloa ja kun ajatellaan että suomessa on kylminä kuukausina varsin vähän aikaa valoa ja kun siitä vielä vähennetään työpäivien pituus, niin sitä valokuvaukselle otollista aikaa on todella vähän ja se on asia mikä nostaa näiden annosten kuvaamisen arvostusta entisestään. Asiaan liittyy yksi hauskakin tapaus sillä Annan eräässä viestissään totesi että on se hyvä ettei minun järjen valo korvaa auringon valoa. No minä sitten kysymään että mistä moinen ja mitä oikein meinaat johon Annan totesi kylmän tyynesti että jos näin olisi, niin suomessa ei olisi yhtään valokuvaajaa. Minulta meni about kolme päivää tajuta että Anna tarkoitti mun olevan pikkusen himmeä tapaus. Ei vaan, Anna ei ole noin ilkeä ihminen ja tuon mitä sanoin, keksin ihan omasta päästäni vaikka sen kyllä sanon ettei Annalla varmasti ollut mitenkään helppoa kanssani koska….minulla tuo ulosanti ei ole maailman paras ja kuten tuossa todettiin, niin todellakin on niitä aikakausia (24h/vrk) jolloin tuo päässäni oleva lamppu ei oikein tahdo syttyä.

Lopuksi: Erittäin suuri kiitos Annalle ei pelkästään salaateista, vaan myös siitä että olet opastanut minua terveellisemmän ruuan pariin. Se on minulle iso asia ja jonka merkitys on sellainen ettei sitä monikaan ymmärrä.

Rakkaudella


signature13 kommenttia :

 1. Ei enää munakasta sohvalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, kyllä se on kohti parempaa ja monipuolisempaa syömistä tai on jo jonkin aikaa sitä ollutkin.

   Poista
 2. Hyvähän se on ihmisellä harrastuksia olla :) Itse en jaksa moista työmäärää nähdä viiden minuutin katoamistempun takia, mutta hienoa että on Annankaltaisia henkilöitä. Kakkublogit ovat myös hienoja ja saahan niistä mukavasti inspiraatiota tällainen pikainenkin ruoanlaittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka - ja leivontablogit ovat hyviä mutta Annan kunniaksi sanon sen, että hän ei kuulu niihin jotka kyllä tekevät fiksuja annoksia mutta siinä se sitten onkin. Ei vastata kommentteihin joten on aivan turha kysyä mitään, saati sitten että saisi sellaista palautetta ja todellista kiinnostusta asiaan kuten Annalta. Ne ovat asioita joita mä arvostan todella korkealle jo senkin takia että vaikka sitä työtä riittää muutenkin, niin silti on aikaa ihmisille jotka ovat kiinnostuneita siitä mitä ruokablogistilla on tarjolla.
   En nimittäin ymmärrä niitä "hei, tässä ois tämmönen survos tällä kertaa ja maistuis varmaan sullekin" - bloggaajia jotka näyttävät pelkästään kuvat mitä ovat väsänneet tai ehkäpä ohjeet mutta ei sitten muuta. Vittuako tällainen kädetön sellaisilla blogeilla mitään tekee ja usko pois, mä olen jokusen ruokablogin kiertänyt joten mä tiedän.

   Kaikkein eniten vitutti Kinuskikissan tykönä kun piti kysyä yhtä ohjetta ja kysyinkin niin mutta kun mä en ollut yks niistä saatanan "kissoista" niin jäi ohjeet saamatta. Jo on perkele että pitää rekisteröityä johonkin että kääretortun ohje heltiää. Ärh.

   Poista
  2. Kinuskikissa on ihan syvältä :P Kiva, että Anna vastasi. Mäkin vastaan, jos kysytään :)

   Poista
  3. Niin no, en mä nyt tiedä että onko syvältä vai ei mutta jos blogistilla menee hyvin ja blogi saa sellaisen maineen kuin edellä mainittu, niin ylimielinen asenne lukijoita kohtaan osoittaa jotain. Toki mä ymmärrän sen että mikäli seuraajia/lukijoita/ what ever on muutama satatuhatta, niin ei millään voi vastata kaikille mutta päästäis nyt edes niihin helvetin arkistoihinsa. Kyllä mä olisin löytänyt se bloody tortun ohjeen jonain vuonna mutta ei, pukkaa "hei, sä et ole vielä kissa joten sä et nyt vitun vöpi saa sitä sirvakan respaa mutta ota kuule ja täytä tosta toi lomake niin pullantuoksuiset herkut ovat ulottuvillasi".

   Pullantuoksut my ass, sanon minä.

   Poista
  4. Mun tietääkseni et ole ainoa, joka on tästä maininnut :) Jos haluat niin mä voin jakaa erinomaisen kääretortun ohjeen.

   Poista
  5. Jaahas. Minä jo luulin olevani ainoa :D
   Tuun kohta poikkeamaan mutta mulla on tossa toisella selaimella menossa yks juttu

   Poista
  6. Juu ja tahtoo sen kääretortun ohjeen

   Poista
  7. Aikauheeta, melkein unohdin!! Tässä

   5-6 kananmunaa (noin 3 dl)
   3 dl sokeria

   Vaahdota vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi

   2dl venhäjauhoja
   1 dl perunajauhoja

   sekoita jauhot keskenään ja lisää varovasti sekoittaen kanis-sokerivaahtoon.

   Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla, kaada taikina siihen tasaiseksi levyksi ja paista 175c-asteessa 10-12 minuuttia. Aseta pöydälle uunipellin kokoinen leivinpaperi, jolle sirottelet sokeria. Ota kypsä kääretorttu uunista, anna hetki jäähtyä ja nosta sokeroidulle pellille paistopuoli sokeria vasten. Kuori paistopaperi irti varovasti. Lätki hilloa torttulevyn päälle ja rullaa paperia apunakäyttäen tiiviksi rullaksi, saumakohta alaspäin. Anna levätä hetken aikaa (tai seuraavan päivään). Tarjoa kermavaahdon kera.

   Siinä. Ja laitoin postiakin.

   Poista
  8. Kiitos rakas kattiseni ♥ Laitan tämän heti omaan "keittokirjaani" johon olen kerännyt reseptej' joita mun taidoilla pystyy tekemään.
   Postiin vastasin just hetki sitten.

   Poista
 3. Oi mikä blogi ja mikä asenne! Arvostan.
  Lohi ja kananmuna sekä pavut ovat hiton hyviä aineita joista loihtii salaatin ja lämpimän ruuan.
  Vinkkivitosena; kurkkaa marketin säilykehyllystä GoGreenin säilykkeet, salsakastike on ihan loistava sellaisenaan mutta ainahan voi chiliä ja valkosipulia lisätä. Kaveriksi couscous -ryynejä tai tummaa riisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna on kyllä melko uskomaton tyyppi, sitä ei voi kieltää.

   Tuhannet kiitokset vinkeistä koska ne on aina arvokkaita ja lisään nuokin omaan "keittokirjaani" joka itseasiassa on kokoelma mun taidoille sopivia juttuja mutta koitan tässä kehittyä ja on sitä jo tapahtunutkin sillä viime pyramidilla menettämästäni yhdeksästä kilosta on viisi kiloa tullut takaisin joka on mielestäni suht hyvin koska aikaa projektin lopettamisesta ei ole kuin reilu kuukausi, tarkemmin sanottuna 6 1/2 viikkoa.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins