Kyse on niinkin hienosta termistä kuin medikalisaatio

Eilinen oli juoksevien numeroiden päivä ja syynä tähän Syyrialaisen remontti. Nyt on tuttu ja turvallinen olo kun lompakossa on nahat vastakkain ja setelilokerossa asustava koiperhe voi rauhassa jatkaa  elämäänsä. Syyrialainen sai iskunvaimentimien ja jousien muodostaman ”tolpan” yläpäähän uudet jousilevyt ja laakerit koska viime päivinä auton ohjaaminen on käynyt perin työlääksi. Edellä mainittujen osien huono kuntohan ilmenee jäykkyyden lisäksi siten että ratti elikkäs ohjauspyörä jää siihen suuntaan mihin sitä käännetään, ensin vain hieman mutta vian pahentuessa yhä enemmän ja lopulta (laakerin lopullinen kiinni hirttäminen) ollaan tilanteessa jossa ratin kääntäminen aiheuttaa voimakkaita nykäyksiä laakerin vääntäessä jousilevyä ja jousilevyn edelleen itse jousta/jousia ja se on sitten jo hieman huonompi tilanne. Syyrialaisen kanssa ei onneksi oltu näin pitkällä, vaan ohjaus tuppasi hieman jäämään siihen suuntaan mihin rattia käänsi ja se teki ajamisesta hyvin epämiellyttävää. Laakeriremontin lisäksi Syyrialaiseen uusittiin imusarjan tiiviste ja laitettiin suuttimien (diesel-moottori) juureen uudet tiivisteprikat. Rahaa meni mutta nyt on ohjaus siinä kunnossa että rattia voi pyörittää vaikka pikkurillillä ja imusarjan uuden tiivisteen myötä mm. kierrosalue tuli alemmaksi ja naftaa säästyy. Hyvä hyvä.

Asuntomarkkinoilta sen verran että pääsen ensi viikolla katsomaan uutta kämppää joka sijaitsee rauhallisella paikalla ja on verrattain uudessa kiinteistössä. Kyseinen asunto vapautuu kuun puolivälin tietämillä joten täytynee pitää peukkuja pystyssä koska tämä kiertolaiselämä ei ole niitä kaikkein mukavampia, olkoonkin että kesällä on helpompaa kuin talvella.

Sairaalasta tuli postia, kaikestaan noin kahdeksantoista sivuinen lausunto liitteineen ja siinä sivuttiin samaa asiaa mistä lääkäreiden kanssa olemme keskustelleet eli kyse on niinkin hienosta termistä medikalisaatio. Muistaakseni esimmäisen kerran tästä aiheesta mainitsi fysiatrian puolen lekuri ja se on sittemmin tullut esiin muidenkin lääkäreiden kanssa ja sai (ilmeisesti) ainakin osittain alkunsa siitä kun kyselin että miksi lääketieteellisin menetelmin todennettu/varmennettu (ei ns. luulosairaus), selkävammasta kärisvä ihminen ohjataan psykiatrian polille jonka tekemillä testeillä eikä haastatteluilla ole hevon vitun tekemistä itse vamman kanssa. Toisin sanoen koitetaan keksiä sairaus jolla varsinainen sairaus/vamma olisi selitettävissä /hoidettavissa. Kyse ei ole niinkään sairaalan kritisoimisesta vaan siitä että varsinaisen vamman hoitaminen ”lähtee lapasesta” keskittyen kaikkeen muuhun kuin itse vamman hoitamiseen, tästä esimerkkinä kuntoutushoitojaksot vaikka kuvantamisessa on käynyt selville että kyseessä on luuston (selkärangan) vamma jota ei voida parantaa niillä liikunnallisilla toimenpiteillä mitä kuntoutuslaitokset tarjoavat, tätä samaa sanoi myös kuntoutuslaitoksen lääkäri tulotarkastastuksen yhteydessä mutta koska Sairauksien Ylijumala Kela on näin ohjeistanut (lue: määrännyt), niin kuntoutusjaksoja osoitetaan ja niillä on käytävä vaikka niin lähettävä kuin vastaanottava osapuolikin tietävät ettei niillä ole itse sairauden/vamman kannalta mitään merkitystä. Tällä kohtaa nostan lakkia lääkäreille koska he itse kritisoivat järjestelmää todeten sen aiheuttavan mittavassa määrin turhia tutkimuksia ja lisäten näin heidän työtaakkaansa, ts. vieden heidän aikaansa varsinaiselta vamman hoitamiselta.

Jos tähän nyt yhden omakohtaisen esimerkin laittaisi niin meikäläisellä on daignosoitu TOS jonka osuutta pohdittu sairastamaani valkosormisuuteen mutta tämä diagnoosi on jäänyt diagnoosiksi diagnoosien joukkoon ja nyt uusimpana uutuutena esitettiin että josko käsieni voimattomuus, puutumiset ja valkosormisuus olisi sittenkin reumaperäistä ja kohdallani tulisi aloittaa reumatologiset testit lääkkeiden syömisineen. Kysyttäessä mielipidettäni tähän, kerroin etten aio aloittaa minkäänlaista lääkekokeilua enkä reumatologin pakeilla hyppäämistä koska jo aiemmin diagnosoitua TOS:ia sen paremminkin kuin hermostoperäistä päänsärkyä (diagnosoitu) ei ole hoidettu lainkaan. Alkuperäisen hoitosuunnitelman mukaanhan kipupolin piti etsiä lääke joka sopii sekä päänsärkyyn että selkäkipuihin mutta kun tätä ei löytynyt, minut ohjattiin psykiatriselle puolelle sillä seurauksella että TOS ja päänsäryt ”jäivät kelkasta” joten jatkossa niistä ei puhuttu mitään eikä niitä myöskään tutkittu. Kysymys kuuluukin että miksi potilasta ollaan ohjaamassa uusiin hoitoihin kun edellisetkin diagnoosit jätetään huomioimatta/hoitamatta (päänsärkyihin ja TOS:iin kuulemma paneudutaan uudestaan sitten jos omalääkäri kirjoittaa lähetteen. No helvetti, johan tuo kerran kirjoitti mutta eipä tuo ole ketään kiinnostanut).

Bad dreams

Joo, en aio kitistä enempää koska tilanne on nyt että hoidot olivat sitten tässä. Leikkausta ei katsota aiheelliseksi ja vaikka olisin saanut reumatutkimusten aikana imuroida useamman jätesäkillisen erilaisia raksuja, niin selkäsairauteeni en tule saamaan mitään panacodia kovempia lääkkeitä koska ei ole moraalisesti oikein turruttaa kenenkään päätä. Yöt kyllä saa valvoa kipujensa kanssa, siinä ei ole mitään moraalitonta.

Jos ketä kiinnostaa lukea lisää medikalisaatiosta, niin tässä on Uuden Suomen artikkeli aiheesta ja toinen, Potilaan Lääkärilehden versio samaisesta aiheesta. Mielenkiintoista tekstiä on myös Maija Haavisto: Hankala potilas vai Hankala tauti (kannattaa lukea koko juttu, asiaa mm. fibromyalgiasta). Henkilökohtaisesti lähden yrittämään josko saisin lainaa tulevia huonekaluhankintoja varten. Sen jälkeen ajattelin ommella pääni mattoon ja miettiä vaikkapa kolmannen asteen yhtälöitä.

Teille kuitenkin oikein hyvää lauantaita. Muistakaa olla ihmisiksi.
8 kommenttia :

 1. Tähän alkuun ruma kirosana. Tai useita.

  Kyllä tuo julkisen terveydenhuollon toimimattomuus tai siis päin pirkkalaa toimiminen on niin v-maista. Miksi ihmeessä nykyään kaikki kipupotilaat yritetään saada masentuneeksi? Sitten jos taas on oikeasti masentunut, niin ei kannata kuvitellakaan, että julkiselta saisi muuta apua kuin pari keskustelua jonkun nuoren vastavalmistuneen psykologin kanssa. Siis kokemuksesta puhun ma.

  Syystä josta olen kantanut ko sairauden (masennus) hoitoon vuosikausia rahoja yksityiselle selkä vääränä ja todellakin saanut apua. Mutta siinä ohessa olen jokaisen somaattisen sairauteni kanssa saanut taistella julkisella, että koska/missä/mitä hoitoa saa vai saako. Eli ei. Leikkauksia ei tehdä polviin, koska suositaan konservatiivista hoitoa. Voi v***u. Olen puhunut :)

  Joten myötuntoa ja halauksia sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotenkin tuntuu että kunhan saadaan potilaan pää sekaisin, niin homma on sillä selvä koska ajatellaan ettei potilas mileipidelääkemyrkytyksessä kykene ajattelemaan mitään ja se on asia joka kyllä vituttaa. Aivan kuin mp-raksut olisivat jonkinlainen automaattiratkaisu joka asiaan.

   Julkinen puoli kyllä käyttää resursseja hyvin sitten kun se käyttää mutta esim. jo alkutaipaleella sanottiin ettei selkää saada kuntouttamalla kuntoon eikä leikkausta tehdä, niin miksi sitä lopullista päätöstä on veivattu usean vuoden ajan?

   Halit Rantis ja koita kestää <3

   Poista
 2. Medikalisaatio onkin veikeä juttu, ja lääketehtaiden voitontavoittelu on siinä suuressa osassa. Just tuli siitäkin tutkimustietoa, että vanheneville ihmisille on osteoporoosilääkkeitä määrätty vuosia, mutta niistä ei ole ollu juuri mitään apua luunmurtumien vähenemisessä. Ei ainakaan siihen nähden, mitä se maksaa... statiinit on toinen, joiden hyödyistä ollaan montaa mieltä. Joku jossain päättää, että näitä pitää syödä, mutta kunnon seurantaa siitä, onko siitä sitten hyötyä, ei järjestetä. Kun ei ole rahaa. Sitä on vain lääkeyhtiöillä, ja nehän tukee vain sellaisia tutkimuksia, jotka lisää lääkkeidenkäyttöä.

  Masennuslääkkeistä puhumattakaan. Se nyt vaan on niin, että kaikki ei parane lääkkeillä.

  Mutta paska juttu tuo sun hoitamattomuus. Mites ne semmoset kipupiikit, joita Timo L. joskus on käyny saamassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Lueskelin aihetta käsitteleviä juttuja ja artikkeleita parisen tuntia ja aika montaa näkökulmaa ja asiaa tuli esiin. Kaikkiaan hieman sekava paketti josta on saatu kaikenmaailman panelistien vuoksi vieläkin sekavampi mutta on totta että (aiankin omalla kohdallani) vaikka itse sairaus/vamma on tiedossa, niin sitä yritetään hoitaa kaikilla muilla mahdollisilla tavoilla kuin sillä mikä sen hoitamisessa on havaittu hyväksi ja toimivaksi ja tämä on asia joka ei mene jakeluun. Omalla kohdallani oli kaikki lääkkeet vuoden jumissa sen tähden koska (lääkärien sanoivat näin) piti odotella ortopedin vastausta joka taasen kesti tasan 51 viikkoa ja kun vastaus sitten tuli, niin se oli lähinnä ilmoitus ettei hän mitään lääkkeitä määrää vaan lääkärit.

   Lääkärit sanoivat part.1 (about vuosi sitten):
   Kipupiikkejä ei pistetä itse selkäydin kanavaan vaan selkärankaa ympäröiviin isoihin lihaksiin joten niillä ei ole vaikutusta puristuksissa olevan hermon aiheuttamaan kipuun.

   Lääkärit sanoivat part.2 (about kolme viikkoa sitten):
   Kipupiikkejä kylläkin pistetään suoraan kipualueelle (hermo) mutta koska kipupiikeistä on näköjään ollut aiemmin puhetta eikä niitä ole pistetty, niin ei niitä pistetä nytkään.

   Aika selkeä juttu - ei minkäänlaista ristiriitaa missään....

   Poista
  2. Toistan jo ensimmäisen kommentin alussa mainitut sanat.

   Poista
 3. No voi kun kiva.. että lämmintä kättä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja mä sentään olen ravannut viimeiset neljä vuotta pelkän selkäni takia, päänsärky- ja TOS -historia alkaa vuodesta 2000. Siis niiden tutkiminen.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins