Talking Hole, Bloody-Mary ja muutama kumihanska

Nyt on pakko nostaa hattua amerikkalaisille jotka ovat kehitelleet hienon, kommentteja heittävän Peppu-simulaattorin jolla koulutetaan lääketieteen opiskelijoita miesten eturauhassyövän toteamiseen. Himmelin nimi on Patrick ja se on yksinkertaisesti sanottuna pöydällä jököttävä petrokemiallinen perse jonka jatkeena on tietokone näyttöineen ja tämä loistava innovaatio antaa mm. palautetta opiskelijan rukkasen liikkeistä potilaan hanurin sisällä. Se, että puhun tästä innovaatiosta hieman kevyemmällä äänensävyllä, ei suinkaan tarkoita sitä että rienaisin tai väheksyisin simulaattorin arvoa vaan päinvastoin, koitan lähestyä asiaa niin potilaan kuin lääketieteen opiskelijankin kannalta.

Tiedossani ei ole kuinka paljon ja minkälaista palautetta kyseinen kumihanuri antaa joten en tiedä onko sen tietokantaan tallennettu hieman nolompia tilanteita joita jokainen opiskelija/lääkäri pohtii silloin kun tilanne on realistinen ja tutkimuspöydällä makaa lihaa ja verta oleva potilas tai hän on arttu pitkällä pöytää vasten. Minen tiedä missä asennossa tuo tutkimus tehdään koska mulla ei ole etu – eikä takarauhasia. Nämä tilanteet eivät suinkaan ole lapsellista ajattelutapaa edustavia ja selvittääkseni tätä voin sanoa omalta alaltani näitä nolompia tilanteita joissa esim. tukkoon menneen vessan syy on sinne vahingossa tipahtanut hieromasauva tai tilanne kun makuuhuonetta aletaan tyhjentämään kalusteista maalausta/tapetointia varten ja sängyn alta löytyy noin kahdeksan osittain syötyä pizzaa ja about 320 kondomia joista 319 on käytettyjä. Uskokaa pois, näitä tilanteita on tullut vastaan useammin kuin kerran.

Kuten tiedämme, lääkäreiden työ ei ole niin puhdasta ja hienoa kuten niissä monissa tv:n esittämissä, sairaaloihin liittyvissä sarjoissa/elokuvissa, vaan se on hyvin usein täynnä verta, hikeä ja sitä itteään elikkäs kaakaburraa koska me asiakkaat olemme mitä olemme ja tulemme mitä moninaisimmista oloista. Näitä tilanteita varten arserännärissä tulisi olla valmentavia kysymyksiä ja toteamuksia jotka totuttaisivat lääketieteen opiskelijan siihen ettei pidä hätkähtää mitään, mitä sieltä potilaan suusta pääsee ja niinpä listasin muutaman ei niin jokapäiväisen kysymyksen/toteamuksen jotka saattavat olla niitä asioita jotka ovat sekä potilaan että lääkärin mielessä mutta niitä ei koskaan tuoda julki:

- Nyt on ollut niin kiirettä etten ole ehtinyt käymään suihkussa muutamaan päivään, haittaako se?

- Onko teillä mahdollisesti jonkinlainen häiriö ajanvarauksen tietokannassa sillä minun piti tulla mammografiaan? Niin ja koska minä nyt olen tässä peppu pystyssä niin olisin tiedustellut että mitä te mahdatte etsiä kannaksen siltä puolelta?

- Muuten ihan ok fiilikset mutta nyt tuntuu siltä että teiltä on unohtunut rannekello käteen.

- Jaa…...otetaanpas kerta vielä. Teiltä taisi jäädä vihkisormus sisään ja mikäli en ihan väärin tunne, niin se on siinä rauhasen päällä,ehkäpä vähän vasemmalla mutta kummiskin.

- Mulla on jonkun verran ilmaa mahassa mutta toivotaan parasta.


Tämä loistava keksintö pisti ajattelemaan että miksi ei tälläisiä (tietääkseni) hienoja simulaattoreita ole enempää? Kuvitellaanpa nyt niinkin yksinkertaista (asiakkaan kannalta katsottuna) toimenpidettä kuin verinäytteen ottaminen tai kanyylin laittaminen. Juuri valmistuneelle sen on usein haasteellinen ja ehkäpä stressaavakin kokemus mutta tähänkin voitaisiin valmentaa Patricikin kaltaisen Bloody-Mary – simulaattorin avulla joka käytännön tasolla olisi jakkaralla istuva, täysimittaisen potilaan kokoinen ja – näköinen nukke jonka sisään olisi tuupatttu digitaalista teknologiaa ja jonka käsivartta koristaisi geelistä valmistettu ja vaihdettavissa oleva iho verisuonineen. Suonten näkyvyyttää voitaisiin säätää siten että helpoimmillaan ne olisivat täysin näkyvissä ja taas kaikkein vaikeimmassa simulaatiossa suonet olisivat lähes näkymättömissä. Verinäytteen ottajan pistettyä neulansa Bloody-Maryn käsivarteen, tämä antaisi välitöntä palautetta joka olisi joko pass tai miss ja mikäli pass'eja elikkäs huteja tulisi kolme peräkkäin, simulaattorin suusta kuuluisi ensin miss - focus ja tämän jälkeen simulaattorin toinen käsi (vapaana oleva) antaisi näytteenottajalle joko keyvehkön bitch slap:in tai isällisen, näytteenottajan jakkaralta lennättävän laakin ja olisi näin ollen ensiarvoista palautetta joka auttaisi lääketieteen opiskelijoita keskittymään näytteen ottoon.

Summa summarum: Patrick on erittäin hyvä innovaatio ja toivotaan että Patrickin kaltaisia apuvälineitä/simulaattoreita tulee lisää koska uskon että ne tuovat sitä arkipäivän realismia lähemmäs opiskelijaa ja ovat tämän takia sata kertaa hyödyllisempiä kuin tuhat sivua kirjoitettua teoriaa.

Hyvää sunnuntaita kaikille. Muistakaa olla ihmisiksi.
Minä lähden suunnittelemaan Bloody – Marya, tuota kaikkien verinäytteenottajien painajaista.

Bloody-Mary
.....and 1...2...3...
2 kommenttia :

 1. Ajattelin tuota linkkiä klikatessani, että mikä lie Paimenen hupailuhomma taas, mutta tällä kertaa se olikin ihan oikea! Hämmästykseni ja ihailuni oli suuri. Ajattelin heti, että meidän naisten värkkejä ronkitaan sisäpuolelta suositusten mukaan vähintään kerran vuodessa, mutta onko lääkäriopiskelijoilla virtuaalivaginaa oppimiskäytössä? Tuskin. Miehille, joita ei sentään ronkita kuin vasta sitten, kun eturauhanen ilmoittelee olemassaolostaan, tehdään kyllä tuollaisia Patrikkeja. On se niin väärin.
  Mahtaakohan muuten lääkäri tehdä miehille samalla lailla kuin eläinlääkäri tehdessään lehmälle sisätutkimusta tai siementäjä siementäessään lehmää, että vaan kouhii jätökset pois suolesta että pääsee kunnolla tunnusteleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta Sanna!
   Minähän jaan vain ja ainoastaan pelkkää totuutta ja sinun jos kenen pitäisi tietää se :D
   Itse asiaan: tekonologian kehitys on huimaa ja mun mielestä kaikki terveyden eteen tehdyt keksinnöt ovat hienoja asioita. Mitä taasen teidän naisten tutkimiseen tulee, niin siihen en osaa ottaa kantaa mutta uskoisinpa että Patrickin myötä tulee vastaavia vähän joka saralle joten tiedä vaikka vielä tämän vuoden puolella lanseerattaisiin Emilie joka on....hmmm...vastaavanlainen virtuaaliräpsä.

   Tutkimus taitaa olla sen verran veemäinen muutenkin että eikähän potilaat ole tyhjennetty suht huolellisesti :P

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins