Windows 10

Meni hieman myöhäiseksi tämän aamun teksti sillä latasin koneelle Windows 10 Technical Preview:in ja voin sanoa jo nyt että asentamiseen käytetty aika oli sen arvoista. Huikea hyppäys suoraan Windows 7:stä ja mikä parasta, käyttöjärjestelmän päivittäminen ei suuremmin vaikuttanut vanhoihin tiedostoihin tai asetuksiin. Luonnollisesti tein varmuuskopiot ynnä muut tarvittavat toimenpiteet ennen asentamista. Kyseinen Windows 10:n ”esiversio” on ladattavissa täältä: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-download  ja ainakaan omalla kohdallani en kohdannut minkäänlaisia ongelmia vaan ao. käyttöjärjestelmä asentui sangen vaivattomasti. Varsinaiseen lataukseen ei mene kovin paljon aikaa edes 3G – verkossa sillä tiedoston koko on 2756,8Mt mutta kun W7:n päivitetään/konfiguroidaan W10:ksi niin ottaahan se jokusen hetken. Koska minulla ei ole ollut – arvosteluista johtuen – Windows 8:aa, en osaa verrata W10:ä siihen mutta seiskaan verrattuna käynnistä -valikon, tiedostojen ja itse asiassa koko työpöytä-ympäristön käyttäminen on todella vaivatonta ja yksinkertaista.

Windows 10:nen työpöytä
W10:nen työpöytä

Latauksen ja asennuksen aikana esiin tulevat käyttäjäehdot kieltävät tietojen luovuttamisen mutta en usko että Microsoft katsoo pahalla silmällä tekemääni ”asennuskarttaa”, johon listasin asennuksen aikana tapahtuvat vaiheet ihan sen takia että ihmiset ovat varsin skeptisiä kaiken uuden suhteen mikä toisaalta on ymmärrettävää koska kukapa haluaisi koneensa tilttaavan tai tiedostojensa katoavan. Vakuutan kuitenkin ettei näin tule käymään sillä kuten jo aiemmin sanoin, omat tiedostoni, asetukseni ynnä muut jutut säilyivät ennallaan. Kaikesta koneella olevasta (myöskin käyttiksestä) kannattaa kuitenkin tehdä varmuuskopiot mutta suosittelen lämpimästi että kokeilette tätä erinomaisen hienoa ja helppokäyttöistä Windows 10:ä

Sitten se ”asennuskartta” eli järjestys missä asiat tapahtuvat:

- käytte lataamassa tiedoston ja kun lataus on valmis, suoritatte sen
- tämän jälkeen kone käynnistyy uudelleen, tulee samantapainen ilmoitus kuin päivitystenkin jälkeen missä ilmoitetaan että kone konfiguroidaan etc, älä sammuta konetta jne. Prosentit ilmoittavat edistymisen (tässä menee jonkin aikaa joten älkää hermostuko)
- kone käynnistyy uudelleen, tulee ilmoitus ”määritetään...” (prosentit ilmoittavat edistymisen)
- tämän jälkeen näyttöö ilmestyy logo ja alempana pyörii pienten pallojen muodostama rinkula
- näyttö muuttuu täysin mustaksi (muutamia sekunteja)
- jälleen logo ja rinkula ilmestyvät, alemmaksi ilmestyy teksti ”valmistellaan” (ja taas ne prosentit ilmoittavat edistymisen, tässä menee muutama minuutti)
- tulee ilmoitus ”otetaan käyttöön tietokoneen asetuksia” (jälleen prosentit ilmoittavat edistymisen)
- kone käynnistyy uudelleen, logo ja rinkula ilmestyvät, sitten näyttö muuttuu mustaksi (muutama sekunti)
- tulee ilmoitus ”tehdän muita valmisteluja” (tuttuakin tutummat prosentit ilmoittavat edistymisen)
- tämän jälkeen kone käynnistyy uudelleen ja Voila! Teillä on viittä vaille valmis asennus joka tässä vaiheessa pyytää salasanaa (jolla ainakin minä suojaan oman koneeni ja hyvinhän tuo oli tallessa pysynyt)
- tämän jälkeen ilmestyy informaatio – osio jossa on tietoa ja mahdollisuus joko mukauttaa asetuksia tai valita pika-asetukset joista itse valitsin jälkimmäisen
- tämän jälkeen tulee ilmoitus asentaa sovelluksia (näytön tausta vaihtaa väriä, teksti älä sammuta konetta)
- teksti vaihtuu sanoihin ”Vielä pari asiaa” (älä sammuta konetta)
- näytölle ilmestyy teksti ”sovelluksiasi valmistellaan”
- joka vaihtuu ”melkein valmista” - ilmoitukseen
- sitten ”aloitetaan”
Kuva Windows 10:nen työpöydästä
..ja lisää W10 - näkymiä

Ja TADAA! Asennus on valmis ja pääsette käyttämään Windows 10:nen ”esiversiota” joka on selkeä, helppokäyttöinen, yksinkertainen mutta kattava ja muutenkin kaikin puolin hyvä.

Tälläistä tällä kertaa koska me paimenet olemme hulluina kaikkiin edistyksellisiin juttuihin ja suorastaan rakastamme Beta – versioita (joita mm. meikäläisen kaikki selaimet edustavat) mutta me myös haluamme että te kokeilette näitä uusia asioita sillä vanhoihin asioihin juuttuminen merkitsee kehityksen pysähtymistä. Kokeilua tukee vielä se että niin minulla kuin lähes jokaisessa taloudessa on toinen tai useampi kone, takaa/takaavat sen ettei peruuttamattomia ongelmia pääse syntymään. Tarkoitan tällä sitä että jokainen voi tehdä ”viralliset” ja ”tärkeät” asiat sillä ykköskoneella ja ladata tämän kakkos - eli varakoneelle mikäli pelkää tilannetta jossa järjestelmä kaatuu kesken töiden. Tämä nyt on asia jonka jokainen tietää mutta tulipahan kerrattua. Loppuun voinkin sanoa että kiitos Microsoft ja hei, tämä on sellainen juttu johon kannattaa perehtyä.

Kaikille oikein hyvää torstaita. Muistakaa olla ihmisiksi.


20 kommenttia :

 1. Mutta lastentauteja on vielä, mulla on yhdellä koneella kymppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinä sitten tiedät mistä puhun eikä tämä mun mielestä niin paha ole kuin mitä nuo epäilevät Tuomaat tuolla alempana antavat ymmärtää :)

   Poista
  2. Ihan toimiva käyttis se kymppi on. Kuten oli 7 ja 8 myös. Turhat härpäkkeet niistä saa pois. Monet ei edes tarvi kaikkia ominaisuuksia tai osaa käyttää. Kunahna räksyttävät. Maccia en ikinä itselleni halua, sehän on lasten lelu.

   Poista
  3. Rantis, sinä rakas liittolaiseni!
   Kymppiin ajattelin tutustua paremmin nyt kun kotiuduin maailmalta ja seiska oli/on ihan hyvä. Mac saattaa olla toimivakin juttu mutta miksi sen käyttäjät pohtivat eri foorumeilla ongelmatilanteita? Aina on joku viturallaan tai ei toimi ollenkaan. En tiiä.

   Poista
  4. Macci on siksi surkea lelu, kun siellä ei käyttis-tasolla pääse tekemään itse oikein mitään. Kaikki on pultattu valmiiksi. Siksi se toimii sellaisilla, jotka eivät tietokonetta tarvi 8osaa käyttää) muuhun kuin tekstin kirjoittamiseen ja s-postiin.

   Poista
  5. Jaahas jaahas. Minen tuosta tiedä koska en ole Maccia käyttänyt mutta just oli digipuolen uutisissa että Macit vuotaa selaushistorian joten yksityisyydestä ei kannata puhua. Toki tietojen saaminen ei ihan joka iitalta tai ismolta onnistu mutta ne jotka tietävät jonniin verran, pääsevät helposti katsomaan missä on surffailtu. Että semmosta. vikansa kullakin.

   Poista
 2. *tekee pahansilmänkarkoitusloitsuja kohti tuota W-alkuista paholaista*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Witch downs se on :(

   Anoppi kertoi, että hänelläkin on tietokoneessa käyttöjärjestelmä, Windus. No jopas on uutta ja varmasti kirkkaampaa ikkunaa siellä.

   Poista
  2. Eihän sillä muuta hyvää saa aikaan, jospa sitten puhtaat ikkunat :)

   Poista
  3. Kaikki kunnia Mac- kansalle, Applen kerettiläisille ja kaikille muillekin lahkoille mutta juttuhan on niin että W10 rulettaa :D

   Poista
  4. Hirnakka, voi anoppia :D

   *yhtyy Rantikseen eikä kuuntele Paimenta*

   Poista
  5. *Ottaa Puskiksen syliinsä ja antaa isän kädestä*

   Poista
  6. No mutta me omenalahkolaisethan olemme saaneet nauttia noista ominaisuuksista jo vuosikaudet ;-)

   Poista
  7. Sä olet kyllä Hirnakka mainio tapaus :D

   Poista
 3. Voi tauti, se on siis totta...kuulin päivällä selkäni takana mainittavan tuon 10, mutta epäilin kuulleeni harhoja...ei siin muuten mitään, vaan ei ole ehtinyt päivisin tutustumaan edes kunnolla nenän edes olevaan 7:ään - ja se jo runttasi muutamat räätälöidyt ohjelmistoyhteistyöt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kymppi on oikeasti helvetin helppo käyttää koska monet apsit tomivat suoraan työpöydältä, esim. uutiset, liikunta, youtube (Wintube for youtube),matkailu ja ruokaohjeet <3.
   Nyt kun se on ollut asennettuna pari päivää, kone käynnistyy nopeammin kuin seiska eikä ainakaan tässä vaiheessa ole tullut mitään kaatumisia tai muita ongelmia. Päinvastoin, kokemus on ollut kaikinpuolin positiivinen joten suosittelen lämpimästi että lataat kympin.

   Poista
  2. Pitää harkita jossain vaiheessa, kun saa jonkun pirteyskohtauksen, kokeilla tähän kotipeliin. Itse asiassa tässäkin taitaa olla joku seiskaversio. Ehkä. Työkoneen käyttistä en mene muuttelemaan, kun siitä seuraa, että saan sitten ratkoa ongelmat ihan itse ja sen ajan voi käyttää muuhunkin (ääneen ei tietenkään voi mainita, mihin) :-)

   Poista
  3. Kannattaa ehdottomasti koska kympissä saa kaupan kautta (ilmaisia) monia appseja jotka toimivat suoraan työpöydältä ja sen mukana tulee myös "Rollback" eli mahdollisuus palata takaisin vanhaan järjestelmään. Testasin senkin ja hyvin toimii, ainoana haittapuolena oli se että kympin joutui lataamaan ja asentamaan (nitsehän tuo itsensä asentaa) uudelleen mutta siinäkin vanhat asetukset olivat säilyneet.

   Poista
 4. Linux on ainoa oikea. Vaikka kieltämättä mulla töissä nykyään oleva Windows on toiminut ihan ok, mutta enpä nyt muista, että minkä numeroinen se olikaan... Vaikka kyllä sekin välillä sekoilee, kuten eilen, kun en saanut poistettua työpöydällä olevasta kansiosta kuvia. Poistin ne ehkä neljä kertaa ja ne ilmestyivät aina takaisin. Wtf? Onneksi kotona on Linux. Kyllä sekin joskus tilttaa, mutta uusi nousu on niin nopea, ettei paljon haittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linux on hyvä ja aikoinaan mullakin oli käytössä Saucy Salamander eikä mitään isompia ongelmia ollut. Ainoa vika ja syy miksi lopetin, oli se että mulla on ostettuja ohjelmia (esim. Hindenburg) eikä ne toimineet tuossa ympäristössä. Samoin prepaid - liittymä tuotti hankaluuksia, asetukset sai rukata miltei joka toinen käynnistyskerta ja joskus yhteyden saamiseksi täytyi oikein tapella ja se oli varsin turhauttavaa hommaa.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins