Manööveri joka saa perkeleet lentelemään

Armon vuosi 2015, tammikuun 25. päivä, aamun ”virallinen” postaus:

Eilisen bongailun ohessa tuli tehtyä jotain hyvääkin sillä me suoritimme Valkyrian kanssa täsmäiskun sekä jääkaappiin että pakastimeen, projekti jota on suunniteltu jo parisen viikkoa mutta joka on jäänyt ”näiden mahdottomien kiireiden” takia. Selkeä työjako; mun hommani oli kiskoa jääkaappi pois paikoiltaan, imuroida lauhdutinkennosto ja koko jääkaapin tausta sekä itse syvennys mikä ei ollut paha rasti koska näissä vuokrakopeissa jääkaapin koko ei ole kuin n. 60 litraa. Valkyrialla sen sijaan oli huomattavasti suurempi työ koska roudasin jääkaapin pesuhuoneeseen missä Valkyria pesi koko kaapin pimpainluuria elikkäs bideesuihkua apuna käyttäen. Syy miksi homma tehtiin näin, oli se että Valkyria on putsannut jääkaappia kuluneet kaksi viikkoa ja silti se on tuoksunut aavistuksen verran siltä kuin siellä olisi ollut jotain pilaantuvaa eikä tähän hommaan ole edes auttanut sitruuna jonka pitäisi raikastaa kyseinen tila.

Systeemihän näissä itse itsensä sulattavissa jääkaapeissa toimii niin että jääkaapin takaseinällä on on pienehkö kouru josta lähtee pieni putki josta sulamisvedet edelleen kulkeutuvat alas kompuran (”moottorin”) päällä olevaan astiaan josta ne sitten kompuran tuottaman kuumuuden takia haihtuvat pois. Tutkittuamme asiaa totesimme että vaikka putki olikin näennäisesti puhdas, niin se oli syypää tähän vienooon tuoksuun ja tästä syystä se pestiin erityisen huolellisesti ja tämän aamun jääkaapilla käynnit todistavat että homma kannatti. Jääkaappi tuoksui puhtaalta ja raikkaalta. Kukaan ei pidä epämiellyttävistä tuoksuista jääkaapissa ja Valkyriaa se on raivostuttanut erityisesti sillä hän on fanaattinen siisteysfriikki juuri tälläisten asioiden suhteen. Unohtaa ei pidä myöskään paloturvallisuutta sillä jääkaapit ja pakastimet kuuluvat niihin joita ei ihan joka päivä kiskota pois paikoiltaan ja kun ne vielä (useimmiten) ovat niille varatuissa syvennyksissä tai paikoissa joissa ne olisivat mahdollisimman vähän tiellä, niin pölyn kerääntymiseltä ei voida välttyä. Esimerkiksi kalusteisiin upotettuina jääkaapin/pakastimen ja itse kaapistoon väliin ei jää sivusuunnassa tilaa kuin n. 10 mm ja sehän tietää sitä ettei siitä raosta pysty imuroimaan. Muistaa täytyy myös se että niin jääkaapin kuin pakastinenkin (oli se sitten arkku tai pystypakkanen) taakse ja yläpuolelle jää vähintään 50 mm ilmatila. Liian ahdas tila ja pahoin pölyyntynyt tausta/koneisto takaavat sen että jos ei nyt ihan tulipaloa pääse syntymään, niin ko. laitteiden elinkaari lyhenee huomattavasti sillä esim. jääkaapin kompura käy lähes puolet vuorokaudesta (ja käy melko kuumana!) mutta tähän tietysti vaikuttavat monet seikat kuten ikä, täyttöaste ja se kuinka usein jääkaapin ovea/pakastimen kantta avataan.


Pakastimelle tehtiin sama homma ja tämä on manööveri joka saa perkeleet lentelemään pitkin keittiötä eikä vähiten siksi että syypää tähän kirousten tulvaan olen minä itse. Katsokaas kun sorruin jokusia vuosia sitten rakennusalan lukuisista perisynneistä TOP 200 – listan numeroon 12 eli asensin vanhan muovimaton päälle laminaatin niin, että laminaatin raja on sama kuin kalusteiden sokkelipinta ja jätin pakastinsyvennyksen pelkälle muovimatolle. Tiedän, tiedän, ratkaisevaa laatua oleva virhe mutta kun laminaattijako meni varsin mukavasti eli sain tehtyä lopetuksen kaapiston reunaan täydellä laminaatilla, niin en laiskuuttani ruvennut pätkimään syvennykseen paloja ja mikäli oikein muistan niin laminaatti taisi mennä niin tarkalle ettei siitä paljon pätkittävää jäänytkään ja vielä kun valehtelin itselleni että pakastimen on hyvä olla muovimaton päällä mahdollisten vuotojen/kosteusongelmien takia, niin syvennys jäi laittamatta. No nyt kun tämä pakastin, olkoonkin että on pieni 60 litrainen, on jääkaapin alla tilassa joka oli ennen ns. kattilakaappi (purin oven ja hyllyt pois jotta sain pakastimen asennettua), niin sitä tilaa ei ole yläpuolella olevien ja jääkaappia kannattelevan tason kiinnitysrimojen takia. Muuten tilaa on noin viitisen senttiä mutta juuri nämä jääkaappia ja pakastinta erottavan hyllyn kannakkeet laittavat vastaan ja jos oikein kauniisti sanon, niin pakastin on vallan perkeleen vittumainen kiskoa pois syvennyksestään. Tyhmä ja laiska minä. Lopulta ja lukuisten demonien nimien jälkeen sain pakastimen pois minkä jälkeen se sulatettiin, pestiin ja taustan lauhdekennostolle koneistoineen sekä itse syvennykselle tehtiin perusteellinen imurointi/pesu, aivan samoin kuin jääkaapillekin.

Puhtaammat paikat, parempi mieli ja niin edelleen ja suosittelen tätä sangen ikävää manööveriä kaikille joskin tiedän että se ei käy ihan noin vaan koska se vaatii jonkin verran voimankäyttöä ja asettaa siksi rajoitteita joiden syitä ei varmastikaan tarvitse tässä ruveta listaamaan. Siitä huolimatta että saan varmastikin kaikkien vihat päälleni, niin suosittelen että tartutte puolisoanne kuristusotteella ja pakotatte hänet yhteistyöhön kanssanne ja niillä joilla ei ole puolisoa saatavilla, ryhtyvät harrastamaan laajamittaista puhelinterroria asiaan kuuluvine houkutuksineen ja yltiöpäisine lupauksineen paremman elämän puolesta jotta saatte loihdittua jostain kunnon orjan itsellenne joka taasen hoitaa tämän nostelu/siirtelypuolen.


Hyvää sunnuntaita kaikille – muistakaa olla ihmisiksi.

20 kommenttia :

 1. Ääks ja kääks, mulla on kaksi sellaista mua korkeampaa tuossa keittiön nurkassa: pakastin ja jääviileäkaappi. Tuo homma on sillä pitäisi pitäisi -listalla. Saa nähdä milloin tulee tehtyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla oli eilen (kävin lukemassa) sen verran työn täyteinen päivä että ota nyt lungisti mutta voithan sä ehdottaa Esikoiselle että josko ens viikonloppuna tai sitten kun sä olet saanut ne tietyt asiat pois päiväjärjestyksestä koska ei se ole päivän päälle koska tuon tekee. Kunhan sen tekee heti kun aikaa on eikä lykkää sitä hamaan tulevaisuuteen.

   Poista
 2. Kas vain. Juuri tänään teimme puolison kanssa yhteistyötä ko. vehkeen kanssa - minä pyyhin vedet kaapin pohjalta ja puoliso rassasi valuvesien reitin. Se oli siinä se huolto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni. Hyviä asioita tapahtuu ympäri Blogsphereä!

   Poista
 3. Meillä taas tuli kyseisen jääpakastinkaapin paikan siivous näppärästi hoidettua viime kuussa, kun se vanha vaihdettiin uuteen. Siivosin koko paikan samalla. Ja juu, meillä on parketti myös kyseisen paikan lattiassa. :)

  Nämä uudet koneet ovat kyllä tosi hyviä. Kompressori ei pidä sitä päältä-pois jytinää lainkaan vaan ääni hiljenee välillä lähes kuulumattomiin. Ja aivan mahtava on tuo itsensä sulattava pakastin, pois en vaihtaisi enää. Vaikka kallis oli, niin tosi hyvä hankinta.

  Ja vielä se, että tuo rakas Samsung puhuu minulle. Jos unohdun pitämään ovea auki liian kauan kassista ruokia nostellessa, niin jääkaappi vienosti vingahtelee kuin pieni kissa. Minä vastaan sille, että juu, laitan sun oven ihan pian kiinni. Hullulla on halvat huvit jne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on sitten ollut kunnon timpuri :D

   Itsensä sulattavat ovat ihan ehdottomia ja vaikka nykyteknologia monissa asioissa onkin sama kuin taantuminen, niin esim. tuo oven auki jäämisestä varoittava toiminto on hyvä koska se säästää sähköä ja myös itse kompuraa.
   Meillä on LG:n suoraveto - tekniikalla (ei siis remmivetoinen) toimiva pesukone joka kilkattaa ja soittelee musiikkia niin käynnistyessä kuin lopettaessaan ohjelman mikä nyt on ehkä ei niin tarpeellinen mutta perin hauska toiminto. Vielä kun sen saisi opetettua siihen että se täyttäisi itsensä ja laittaisi puhtaat pyykit kuivumaan :P

   Poista
 4. Voi sinua, tiesit kuitenkin lattiaa laittaessasi, että se tulee eteesi jonain päivänä... eikö? Täällä remontoidessa olin niin iloinen kun jääkaapin alla oleva lattiatila saatiin vihdoin suoraan. Vino lattia jääkaapin alla on takuuvarma jääkaapin tuho ja sähkölaskuttajan voitto.

  Mikään ei ole niin ikävää kuin pahat hajut keittiössä (tai muuallakaan ;-)). Mun nenään pistää jääkaapissa varsinkin hapanmaitotuotteet, vaikka ne on ihan ok, niin nenäni nyrpistyy niin pieneksi, että meinaan tukehtua. Mutta mä olenkin vähän omituinen ;-)

  Teitte kyllä Valkyrian kanssa hienon työn. Minäkin sain siipan eilen ahkeroimaan ylimääräiset kamat silmistä pois (lajiteltuina ja pakattuina hienosti). Lamppukin saatiin kattoon, vaikka sanoin minäkin pari isoa ärräpäätä killotellessani siellä katon rajassa. Mutta tänään en vielä uskalla houkutella miestä jääkaapin ulosvetoon, nauttikoon se tuolla ulkona tipuista =).

  Makoisaa iltaa sinne tundralle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesinhän minä mutta silloinen tilanne (elämässä) ja muut jutut...se tuli tehtyä luvattoman laiskalla tavalla.

   Se on jännä juttu muuten kuinka ihmiset kuvittelevat säästävänsä sähkössä sammuttelemalla lamppuja ja katkomalla herätevirrat joka vehkeestä mutta sitten nämä isot sähkösyöpöt saavat rauhassa pölyttyä ja viedä esim. jääkaapin kohdalla turhaa sähköä kun kennosto ei pölyn takia lauhduta ja kone käy tämän takia miltei koko ajan. Tässäkin asiassa pitää paikkansa se vanha sanonta "Mikä on poissa silmistä, on poissa mielestä" ja se taitaa olla se suurin syy. Tunnustettakoon ettei meilläkään nämä jääkapin/pakastimen rassaukset kuulu jokaviikkoiseen eikä edes joka kuukausi tapahtuvaan ohjelmaan mutta kun muistaisi tehdä edes puolivuosittain niin hyvä. Hellan takunen meillä sentään putsataan noin joka toinen viikko.

   Joo, anna sen nauttia koska ei liikaa kerralla ja niinpä mekin sovittiin Valkyrian kanssa että tämä päivä möllötetään eikä tehdä mitään. Hän on kyllä tällä hetkellä töissä mutta heti kun tulee himaan niin aloitetaan se loikoilu :D

   Hyvää ja mukavaa sunnuntaita myös sulle! <3

   Poista
 5. Helpotus ja huokaus. Olen tehnyt kyseiset hommat jo syksyllä, niin kuin tapanani on.
  On teillä ollut kyllä iso homma.Onneksi kuitenkin se ei ollut vain naisten työ.
  Meillä nuo uudet jää ja pakastinkaapit on hiljaisia ja siistejä :D

  Lähen tästä hiihtämään. Mukavaa kun ei ole pakkasta ja pää on hiljaa.

  Hyvää sunnuntaita. Pusuja Paimenelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pusuja!!

   Onhan tuossa oma hommansa mutta se kannattaa ja varsin ihailtavaa on tuo sinun jämpti, joka syksy tapahtuva siivous koska niinhän tämän asian pitäisi mennäkin eikä niin että se tehdään kerran vuosikymmenessä.

   Mukavaa sunnuntaita ja liukkaita latuja ;)

   Poista
 6. Pohjan Akka15.01

  Ai tarvitaanko tuossa miestä??? Siivottu on ja taidan ottaa noi kylmälaitteet samaan syssyyn, kun kerran usutat. Ja pesen liesituulettimenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mutta ajattelin jos on hentoiset voimat tahi kenties sairaus joka ehkäisee ao. laitteiden siirtelyn. Sinä se siirtelet vaikka vuoria jos niikseen tulee :D

   Poista
 7. Totta turiset, nuo siivoukset ovat selaisia, että luvattoman usein tulee lykättyä tehtäväksi "paremmalla ajalla". Onneksi meillä miehenpuoli saa aijoittain kohtauksia imurin kanssa, niin tulee tuo puoli hoidettua silloin tällöin. Pakastimen sulatus kyllä taas odottaa - tämä vimeisin on niin tyhmä malli, että kerää jäätä, ja minen tykkää siitä yhtään. Edellinen osasi pitää jäät poissa ja riitti siivous kerta vuoteen. Nyt tuntuu, että saa syynätä kaiken aikaa. Näistä fiksuista rakennuspuuhista on pakko kertoa sen verran, että meilä eräs laittoi keittiössä listat niin tiskikoneen kuin liedenkin eteen -kun näytti nätimmältä. Ei näytä enää, kun on kerta jos toinenkin kiskottu irti liedentaustan pesua varten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ihmisellä kun on synnynnäinen tapa lykätä ikävien asioiden tekemistä vaikka hautaan asti jos olosuhteet sen muuten sallivat.

   Rakentamismokista pahimman olen nähnyt muutaman sadan kilometrin päässä, kohteessa isä ja poika muurasivat autotallin ulkoseiniä ja työ sujuikin helvetin rivakasti mutta tyhmä naapuri tuli pilaamaan ilon toteamalla että "Helvetin komea autotalli mutta mistä te ajattelitte ajaa sen auton sisälle. Olivat näet tohkeissaan muuranneet oviaukonkin umpeen eikä me voitu viereisellä työmaalla kuin nauraa ja hävettää näin jälkeenpäin koska se meidän räkätys kuului taatusti järkyttyneen pojan ja vielä järkyttyneemmän isäukon korviin :D

   Poista
 8. JO ajatus puistuttaa. Lykkään....Onnitteluni teille!!!

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa meille.. Saat hoitaa koko homman, yksin! Tai jos oikein dominaksi ryhdyn niin kolmijalkaiseni kanssa. Minulla on jääkaappikammo, en voi mennä lähellekään, ehkä ihan superpikaisen pyörähdyksen voin tehdä jos on jotain juomaa kylmässä. Pelottaa.

  Jääkaapin meillä puhdistaa mies (eli hyvin, hyvin harvoin) ja tuollaisia operaatioita ei takuuvarmasti tapahdu ikinä. Pakastinta ei olla sulatettu koskaan. Eli hyvin on hoidossa meillä nämä hommat, pitäisi varmaan tilata joku siivousfirma.. -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kurjuus. Asiassa on kuitenkin hyvänä puolena se että nykyiset kylmälaitteet kestävät aika kovaa kättä eivätkä ole enää hinnan kiroissakaan joten putsaamisesta selviää uuden ostolla. Se ei paljoa tee päivää päälle jos ajattellaan että jääkaappi kestää vaikkapa 5 - 6 - vuotta. Älä siis vaivu synkkyyteen!

   Poista
 10. Meillä on keittiön kaappien alla parkettipuute, johtuen siitä että rovot loppuivat aikanaan just siihen eikä saatu yhtään pakettia enempää. Kaappeja tuskin ihan heti aletaan muutella ja johan nuo on olleet kohta 20 vuotta paikoillaan, joten elämme toivossa että sen parketinpalan maksaa sitten joku muu kuin me :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyli on hyvin yleinen ja toisaalta siinä on se hyvä pointti että mikäli tulee tilanne jossa päätetään vaihtaa ko. lattiamateriaali, ei sitä vanhaa ja oletettavasti erivahvuista lattiamateriaalia tarvitse poistaa kaappien alta. Olkoonkin että kunnolla tehdyssä remontissa kaikki kalusteet heivataan pois ja asennetaan vasta kun koko lattia on pinnoitettu.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins