Sjømatgal - ultimate whalekiller

Pidettiin nyt aamuyöstä paimenten kanssa eräänlainen hätäkokous ihan sen takia että vaikka me ollaan muuten ajastamme jäljessä ja haistaan lampaille, niin sen jälkeen kun Arythus Demeskolainen hommasi internetyhteyden tänne tundralle niin me ollaan aika tiiviisti seurattu maailman menoa ja nyt Norjasta kantautui sellaisia uutisia että me lähdetään sinne oikein isolla porukalla. Jo vuosisatoja norjalaiset ovat olleet monessa asiassa edelläkävijöitä – jopa saatanallisten hintojen suhteen – mutta nyt ne ovat vieneet kalastamisenkin ihan uusiin sfääreihin. Niin, ja samalla ruuanlaiton jota on kehitetty minimalisitseen suuntaan lähinnä annoskokojen puolella, pois lukien kuitenkin kalasoppa johon he ovat lisänneet sattumia ihan sairaasti. Yep, norjalaiset kalastavat tätä nykyä siten että kun joku näkee kunnon vonkaleen tahi kalaparven, hääp kilauttaa rannikkovartiostolle joka tulee pelipaikalle ja ei mene kauaa kun raskas konekivääri rallattaa paatin kannella ja kas näin onnellinen sjømatgal* voi kerätä lahnanrippeet laineilta jossa ne köllöttelevät valmiiksi pilkottuina, paistovalmiina (kiitos aserasvan, voita tai sitä helvetin ruokaöljyä ei tarvita) pikku palasina without ruotoja.

*Sjømatgal
Norjalainen termi henkilöstä jolla kalastaminen on lähtenyt lapasesta sen keskittyessä pelkästään välineurheiluun jossa itse saalis on sivuseikka. Vastaava suomalainen termi lienee Herra Kalanen ja lontooksi tälläisestä henkilöstä käytetään nimitystä Mr. Fishnut (ei kuitenkaan särki-, lahna- tahi kuhapähkinä vaan ihan tavan kalahullu). Tälläinen henkilö on tavallisesti keski-ikäinen mies jolla on niput kunnossa ja aivan helvetisti joutoaikaa jonka hän pääsääntöisesti käyttää brasmedrepenin (lahnantappo, toim.epähuom) lisäksi muihin omituisiin harrastuksiin kuten danskerørleggeforfølgeseen (tansakalaisen putkimiehen jahtaamiseen) tahi hetmassereteknikkundresiin (kuumahierretekniikan ihmettelyyn).

Norjalainen pilkkiseura valmistautumassa kisoihin.

Juuri saamani tiedon mukaan (okei, yks norjalainen paimen soitti) tämä norjalaisten yltiöpäinen touhu ei rajoitu pelkästään kalastamiseen sillä nyt norjalaiset voivat tilata myös Luftforsvaretin elikkäs ilmavoimat mikäli marjapensaiden kimpussa olevien kottaraisten tai räkättirastaiden määrä alkaa vituttamaan siinä määrin että marjapuskien omistaja katsoo näiden kiusanhenkien sukupuuttoon tappamisen olevan hyvinkin ajankohtainen asia. Mikään ei ole niin kaunista kuin katsella puutarhan yli lentäviä F-16 hävittäjiä jotka tapauksesta tahi parven koosta riippuen syöksevät joko scud-ohjuksia (isommat, yksittäiset linnut) tai perinteistä napalmia (juurikin ne kirotut räkättirastaat). Voin sieluni silmin nähdä itseni takapihan terassilla aamukahvilla, katsellen jälkipolton polttamilla silmilläni noiden metallisten kuoleman enkeleiden leikkiä taivaalla ja ihastellessani verta vuotavin korvin ääntä joka syntyy kun F-16 vedetään pystysuoraan nousuun vain hetkeä ennen kuin se osuu naapurin vallan perkeleen isoon lautasantenniin. Niin, ja jos rahaa riittää niin äänimaailmaa täydentää kumeat jysähdykset joista on kiittäminen paikalle tullutta ja myyrien hengen lähdättämiseen keskittyvää pioneerikomppaniaa. Se on kuulkaas sellainen juttu tnt:llä lähtee tontilta niin myyrät, anopit kuin pitsiä myyvät raviurheiluseuran jäsenetkin.

Summa summarum: Tunnustan kateuden vihreän peikon jylläävän sisikuntaani ja päätän polttaa hikiset pilkkivarusteeni tietoisena siitä etten koskaan pääse kalastamaan raskaalla konekiväärillä. Jo siitäkin syystä etteivät kalat täällä räjähtele eivätkä keräile kaasua sillä niiden on keskityttävä kutemaan ja viettämään muutenkin normaalia pikku kalasen elämää. Toista se on tuolla öljyn ja petrokemiallisten tuotteiden kehdossa nimeltä Norja jossa yksi keskiolutpullokin maksaa saman verran kuin täkäläinen ja suht uutta vuosimallia oleva Datsun. Tästä kateudesta huolimatta minulla on hyvin lämpöisiä tunteita norjalaisia kohtaan sillä he ovat aistikkaampia ihmisiä kuin mitä yleisesti luullaan. Uskokaa pois - minä satun tietämään tämän asian.


Täällä tundralla on kylmä sanan varsinaisessa merkityksessä. -22 asteen keli ja pieni tuulenvire takasivat sen että Aljohin kanssa tehty aamulenkki jäi melko lyhyeksi, likka teki sekä numero ykköset sekä numero kakkosen jo siinä vaiheessa kun olimme kääntymässä Olvassuon lunnonpuiston laitamilta kohti Hukanhaudalla sijaitsevan K-Supermarket Eväskontin parkkipaikkaa jossa me yleensä pompitaan paikoillamme noin 15 min. ajan. Siis koira ja minä enkä mä jaksa muistaa mistä tälläinen ihme rituaali on tullut mutta sitä nyt on tullut harrastettua useampi vuosi ja se muuten tekee hyvää verenkierrolle joten sitä voi suositella kaikille. Kaiken lisäksi paikalle kerääntyvät ja pomppimista ihmettelevät ihmiset heittelevät rahaa, pähkinöitä ja pieniä paperilappusia joihin on kirjoitettu auttavien puhelimien numeroita joten siinä pääsee vähän tienaamankin. Tosin tämän aamun pomppimisella en saanut ostettua kuin sikäläisen ulkoilualuekartan ja 300 grammaa voita koska kylmän sään vuoksi Rivermouthilaisia oli kovin vähän liikkeellä.
Mutta se siitä aamulenkistä, nyt minun täytyy lähteä valmistautumaan kuljetustehtäviin sillä meikäläisen täytyy viedä porukkaa naapuritundralta vieläkin kauempana olevalle tundralle ja siksipä haluan toivottaa teille kaikille mitä parhainta maanantaita ja alkavaa viikkoa. Muistakaa olla ihmisiksi.

14 kommenttia :

 1. Voi näitä nykyaikoja... ei sillon 80-luvulla käytetty pyssyjä, ku mie oon Norjassa kalastanu. Ja kalaa tuli silti. Seitä ja turskaa. Mutta valaitahan siellä vissiin vaan ammutaankin...
  Mejän mittarissa saman verran tänäaamuna. Nicki kieppui jaloissa linnuille laittelemiani pähkinöitä kerjäten, sanoin sille että nyt äkkiä pissille, ei ole aikaa hukattavana näillä pakkasilla kun kohta on käpälät jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjalaiset ovat menneet yltiöpäisyyksiin mutta jos totta puhutaan, niin aihe rupesi kiinnostamaan sen verran että kävin Netin Syövereissä katselemassa videon jossa rannalle ajautuneen ja käymistilassa olevan valaan vatsa (tai kylki kummiskin) aukaistaan ja hittolainen sentään millä paineella sieltä lensi verta ja muuta roinaa :O

   Daa, kuulin juttua että lämpötilan pitäisi kohota varsin rajulla tavalla hyvin lyhyellä aikavälillä mutta kilin kellit, sama n. -20 asteen keli jatkuu ja jatkuu....

   Poista
 2. Mun pari sukulaista jätti Suomen taakseen ja ovat olleet yrittäjiä Norjassa jo ainakin yli 10 vuotta. Kalleudesta huolimatta siellä on vissiin helpompaa menestyä kuin Suomessa... Tosin Norja on ainoa paikka, jossa olen saanut ravintolassa salaatin mukana lautaselleni kymmenen kärpästä. *yrrhhh*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan Norjassa toki tulotasokin ihan toista kuin täällä ja eikös nuo aika hyvin toimeentulevaa porukkaa liene suurin osa?
   Hyi hemmetti. Kärpäset safkassa takaavat sen ettei samaan paikkaan tule toista kertaa mentyä.

   Poista
 3. Tuttava on töissä Statoililla ja asuu Stavangerissa Norjassa. Olen käynyt siellä muutaman kerran ja ah niitä tuoreita katkarapuja, suoraan satamasta saa ostaa, lämmintä leipää siihen oheen ja nam ja maiskis, etä oli hyviä.

  Ja upeita ne maisemat, vuonoristeilyllä olen käynyt siellä muutaman kerran, komeita ovat ne jylhät kohtisuoraan ylös nousevat vuonon reunat. Ja pienellä ulokkeella vuohia seisoskelemassa. Mitenkä ne pääsee sieltä pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norja on kyllä kaunis maa, varsinkin kun sitä vertaa tähän meidän tasaiseen lätkään joka on oikeastaan yhdentekevää peltoa aina keskisuomen korkeudelle missä alkaa olla kunnon maisemia.
   Miks sun piti mainita katkaravut...voi sentään.....VAAAALKYYYRIAA!!! :D

   Poista
  2. Entäs paistettu vuohi :D

   Poista
  3. Nyt lakkaat rääkkäämästä tai saat yllätysvieraita :D

   Poista
 4. Tuttu lääkäri lähti aikanaan Tromssaan hommiin. Sanoi, että ei yhtään harmita vaikka maitolitra maksaisi satasen kun liksat on niin älyttömän korkeat. Sai varmaan vielä jotain kalottilisää.

  Olisivat norjalaiset uittaneet sen valaan sen Iso-Beltin sillan alle ennen posautusta, olisivat saaneet juutitkin hapansilakan aromia.

  Siellä Eväskontin kulmilla kannattaa varoa, meitsi aina joskus kurvailee ja kerran kurvailin siihen malliin, että sain miekkataksin perääni. Sakotkin rapsauttivat (koska ei handsfreetä). Ne mummot on myös aika pahoja, pysy tarkkana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla oli kaveri (nyttemin kuollut) joka noudatti sellaista aikataulua että hän lähti syksyn tullen Norjaan, eli siellä hyvin askeettista elämää tehden hullun lailla töitä ja palasi sitten keväällä Suomeen missä aloitti syksyyn kestävän ryyppyputken ja talven aikana tienatut rahat riittivät mainiosti kattamaan tämän ei niin terveellisen harrastuksen.
   Koskaan en kysynyt mitä hän Norjan puolella teki mutta osan ajasta oli hommissa rahtilaivoilla.

   No jos teikäläistä näkee Eväskontilla niin sittenhän me Aljohin kanssa ei enää muualla käydäkään!
   Ties vaikka jäätäis sun auton alle ja päästäisiin teille hoitoon! (no ihan turha toive sillä kyllähän teidänkin selkosilla niitä metsäautotien pätkiä ja pohjattomia soita riittää :D )

   Poista
  2. Oijoi, ettei vaan olisi tämä minunkin tuttavani sijoittanut palkkarahojaan muihin juomiin kuin maitoon, koska on siirtynyt tuonpuoleiseen, äkillisesti ja yllättäen. Tiedän hänelle herkkujen lisukkeineen kyllä maistuneen ja toipa tuo oiva mies jopa aitoa hapansilakkaa meillekin, suurena herkkuna esitteli.

   Mä olen aina ihan supertarkkana siellä Eväskontin huudeilla koska ne mummot siellä ovat vallan vikkeliä ja vaarit ketteriä. Koskaan ei voi tietää minkä puskan/penkan takaa syöksyy harmaa pantteri eteen.

   Poista
  3. Otan osaa. Se on aina ikävää kun joku kuolee ja varsinkin viinasta aiheutuvat turhat kuolemat - niinkuin tämän mun kaverin kohdalla - ovat sellaisia joita ei tarvitsisi välttämättä tapahtua lainkaan.

   Ostoshelvettien parkkikset ovat muuten sellaista kaaosta että täytyy oikein ihmetellä ettei siellä kolise/tapahdu vammautumisia joka päivä - ne harmaat pantterit ja eritoten pipo kireällä kiitävät uraputki-ihmiset eivät kats, eivät kuule eivätkä välitä.

   Poista
 5. Mun hempeä kommentti katosi jonnekin...

  Tulin vaan näin illan päälle hempeyksissäni toivottelemaan hyvää yötä ja moiskauttamaan kostean ja lämpimän pusun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tässä on koko ilta tapeltu äänentoistoon liittyvien ongelmien kanssa ja pusu tuli enemmän kuin tarpeeseen.

   Pusuja! <3

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins