Suomen lahja USA:lle: JEMcC - The "Bladerunner"

Olen tutkinut suomalaisten amerikan – historiaa eikä minulle oikeastaan tullut yllätyksenä se että suomalaiset ovat menneet jo 1600 – luvulla säätämään ja sotkemaan tuon ison maan asioita niin poliitikan, musiikin, turpaan vetämisen kuin myös pappien tarhakasvattamisen saralla joista viimeksi mainittu oli sen verran mittavaa bisnestä että sitä voidaan verrata tämän päivän turkistarhaamiseen sillä yhden hyvin kasvatetun ja koulutetun papin hinta saattoi olla jopa 45,- dollaria! Toki pakettiin kuului katekismus ja kauhtana mutta enivei, tuon ajan kurssilla papinräähkästä maksettua hintaa voidaan pitää suhteettoman kovana sillä samalla rahalla sai esim. joukon iloluontoisia selkätyöntekijöitä (hooker) koko viikonlopuksi.

Finn - tribe

Alkujaan suomalaisten oli pakko ängetä Delaware – joen rannoille mutta aikansa asuttuaan tuon mahtavan puron rantamaisemissa, suomalaiset kylmiin ilmoihin tottuneita alkoivat hikoilla ja päättivät siirtyä Alaskaan, tarkemmin sanottuna Sitkaan josta perintönä on suomenkieleen eksynyt sana sitkos joka sittemmin on vääntynyt muotoon sitkeä (voi vittu mutta se on sitkeässä, toim.epähuom.). Sitkassahan on kesäisinkin -52 pakkasasteen kelit joten siellä asuvia ihmisiä ei suotta sanottu sitkeiksi sisseiksi. Tämän asian tiimoilta on säilynyt perimätietokin jonka mukaan tuohon aikaan jo hyvin americcalaistunut ja pappitarhassa kasvatettavana oleva Jaakko Esterinpoika McCullogh kulki pappitarhan ja hikisen kämppänsä välisen matkan – vaatimattomat 270 mailia – täysin alastomana, jalassaan vain juoppohullun pappansa tekemät luistimet (Delaware-joki oli tuohon aikaan jäätyneenä suurimman osan vuodesta) ja kaulansa koristeena kertakäyttölautasesta valmistetut, DIY – periaatteella väkästellyt liperit. Maininnan arvoista on myös se, että luistelumatkojensa yhteydessä tämä papinraakile kaatoi metsää hehtaaritolkulla ilman että hänen vauhtinsa olisi hidastunut ja siksipä hän sai lisänimen ”Bladerunner”.

Suomalaisten sotkeutuminen amerikan politiikkaan ja sen väkivaltaisen historian syntyyn juontaa 1800 – luvun alkupuolen sisällisotaan jonne suomalaisia värvättiin peiteoperaatiolla jonka nimenä oli Kuparisaaren tanssit (Copperisland's kilikali -symposium). Ei mikään huono peiteoperaatio sillä julkisuuteen levitettiin tietoa että Michiganin pohjois-osissa sijaitsevilla Kuparisaaren kaivoksilla oli huutava työvoimapula vaikka todellisuudessa amerikkalaiset tiesivät suomalaisten ja eritoten Vaasalaisten olevan vallan saatanan kovia lyömään ja juuri tästä syystä heitä värvättiin kummankin taistelevan osapuolen riveihin. Vaasalaisten maine turpaan vetämisessä oli sen verran rankka että osa amerikkalaisista värvääjistä tuli suomeen kuka soutamalla, kuka lentäen ja onpa aikakirjoissa maininta parista värväristä jotka saapuivat tänne persereikääkin pimeämpään maahamme taksilla. Historiankirjat väittävät myös että kyseisen, hevosvetoisen taksin taksamittari olisi sulanut jo Heinolan kohdalla mutta tuo on vahvistamaton tieto joten siihen kannattaa suhtautua varauksella.

Jep.

Vaasalaisten kysyntä ja värvääminen sai sellaiset mittasuhteet että se johti väestökatoon koska n. 52 prosenttia vaasalaisista lähti ison veden taakse pieksemään porukkaa ja niinpä silloinen venäjän hallitus joutuikin miettimään että miten paikata muuttoryntäyksen aiheuttama vaje mutta  ratkaisu löytyikin yllättävän pian sillä asiaa tutkivan komitean viettäessä varsin iloista saunailtaa, kuului lauteiden alta riemastunut huuto: ”No mutta! Pakkomuutetaan lestadiolaisia vaasaan!”
Näin myös tapahtui ja muutamaa vuotta myöhemmin oltiinkin sitten tilanteessa että vaasaan oli perustettava katkaisuklinikoita hillitsemään lapasesta lähtenyttä väestöräjähdystä. Tuohon aikaan katkaisuklinikat olivat nimensä veroisia eivätkä sellaisia kuin nykyään missä istutaan ringissä, noustaan seisomaan ja sanotaan että ”Hei. Mä olen Hesekiel ja mulle maistuu temppuvesi”. Ei, tuohon aikaan ei istuttu ringissä vaan seistiin tiukasti rivissä, vieläpä pituusjärjestyksessä ja odotettiin että iso terä kalppaa kuulan hartioilta.

Mainittakoon vielä että Kuparisaaren peiteoperaatiota voidaan pitää CIA:n syntyhetkenä jossa suomalaisilla on merkittävä osuus hienovaraisen turpaanvetokykymme takia. Niin, eikä pidä unohtaa yllytyshullua ja mitään pelkäämätöntä luonnetta josta todisteena muutama voitettu maaottelu joita ei todellakaan käyty missään urheilukentillä. Toinen merkittävä amerikkalainen virasto – FBI – on tavallaan suomi-sidonnainen sillä se on napannut nimilyhenteensä suomalaiselta Finland's Babe Institute'lta jossa artikkelin kirjoittajalla sattuu olemaan osake-enemmistö.

Oh dear..

Mitä taasen musiikkiin tulee, niin suomalaisethan ovat olleet kautta aikain innokkaita laulajia vaikka suomalaisten äänijänteet pystyyn kuivaneine äänihuulineen eivät sovellu lainkaan kyseisen äänen tuottamiseen ja siksipä jo 1600-luvulla Delawaren alkuperäisväestö (sorry Ojibwayat!) sai kärsiä suomalaisten moonshinen ryydittämistä karjahteluista. Tuon ajan suositumpia bändejä (siis suomalaisten siirtolaisten keskuudessa – ei muiden!) olivat The Kalevala Gangsters, Damon Hill & Desperate Dippers sekä Anton Sakarinpoika Wittumaisine weisuineen. Suomalaisten ansiota on myös Billboardin synty sillä nimi tulee pers'aukisten suomalaisten käyttämästä Laskupöydästä, ts. pöydällisestä maksamattomia laskuja.Hyvää keskiviikkoa kaikille ja muistakaa olla ihmisiksi.

17 kommenttia :

 1. Sitkahan on Etelä-Alaskassa, samoilla leveyspiireillä ku Jööttepori tällä puolen maailmaa. Mutta se varmaan kuuluu asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maantieteellisellä sijainnillla ei ole mitään merkitystä kun puhutaan Alaskasta. Siellä on aina kylmä, jopa niin kylmä että Electroluxin suunnitteluosasto vietti siellä kolme vuotta miettiessään miten tehdä täydellinen pakastin - eivätkä onnistuneet. Luontoäitiä kun ei pysty kopiomaan.

   Poista
 2. Mmmm, erittäin etäsukulaisia sinne muutti Isohkojen Järvien tuntumaan meidänkin suvusta, just sieltä Pohjanmaan lakeuksilta. Joko leipä alkoi loppua tai sitten oli hilut tulossa kinttuihin, asiasta ei ole tarkempaa tietoa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kade Polga, sulle voi tulla Amerikan perintö :D

   Poista
  2. Kuule, on niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin kaukaisia sukulaisia, ettei taatusti tule. Varsinkaan, kun mä en edes muista nimiä... oiskohan ollut isoäidin täti tms. serkkuja ja muita. Useampia ja naisväkeä vielä! :) *se perintö ehkä ON jo siellä, tsihih*

   Poista
  3. Taitaa tulla toisenlainen, mieluisampi "perintö", hihii :D

   Poista
  4. Jaahas, jaahas. No nyt selvisi miksi Polgalla on niin hyvät suhteet Ison Veden taakse! Nainenhan on puoliksi americcalainen! :D

   Poista
 3. Muistahan sekin, että yksi USAn itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista oli suomalaista sukujuurta (vanhemmat olivat muuttaneet Suomesta Ruotsiin ns. metsä-savolaisiksi ja sieltä sitten suuren veden ylitse).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken kesti kun kaivelin, mutta tässä:

   http://en.wikipedia.org/wiki/John_Morton_%28politician%29

   Poista
  2. No jopas!
   Mortonin Jussi ei ollutkaan mikään turha jätkä: statementtina oma haarukka - Morton's Fork - ja heebo mentoroi Thomas Moorea!

   Poista
  3. Suomalaiset on pieneksi kansaksi onnistuneet vaikuttamaan ihan helkkarin monessa paikassa :)

   Poista
 4. Aiheesta on julkaistu yksi suurteos ihan vast ikään ( http://www.suurteokset.com/ - ei tuo ihan eka ;-) vaan sen alla) jos kiinnostaa tutustua enemmän. Löytynee hyvinvarustelluista ja vakavaraisista kirjastoista - kuten meiltä. Esitystapa tosin on perinteisempi kun sun, mutta muuten varmaan ihan kelpo teos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, täytyypä onkia tuo teos käsiini koska olen varma että me olemme säätäneet enemmänkin americcalaisten asioita eikä tulisi minään yllätyksenä vaikka jossain vaiheessa paljastuisi että ensimmäinen suomalainen oli herra nimeltään Adam. Me kun ollaan suht kovia saamaan noita porttikieltoja paikkaan kuin paikkaan.
   Ja mitä tulee hyviin kirjastoihin niin minunhan on pakko tulla tutustumiskäynnille teidän kirjastoon!

   Poista
  2. Tervetuloa!!!

   Poista
 5. sirpa18.30

  Näin sitä historiaa pitäisi kouluissa opettaa. Ei vaipuisi oppilaat ainakaan tylsyyteen :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuushan on se että historia menee just näin kuin se on esitetty tässä lyhyessä Paimenpedia - katkelmassa kun taas oppilaitoksissa sitä jostain syystä kaunistellaan ja siloitellaan ja se on asia jota minen ymmärrä :D

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins