Havi -syndrooma (genit. taustainen)

Jouduin tässä illalla ajelemaan pitkin tundraa ja käymään naapuritundrankin puolella enkä voinut olla huomaamatta kun ihmiset ovat taas ripustelleet niitä joulunpilausvalojaan pitkin tonttiansa. Oli hennon valkoista lumihiutaletta (pumpulikansa), järettömän kirkkaita ja monivärisiä valopallukkaketjuja (80 – luvulle jymähtänyt kasari – kansa joka kärsii ns. Discolife – syndroomasta joka tunnetaan myös Hei huomaat sä mun pörröpäätä – syndroomana) ja sitten oli myös oikeita ihmisiä joiden pihoilla paloivat perinteiset kynttilät siistien, karun kauniiden lyhtyjen sisällä. Kynttilät kun edustavat elävää tulta josta minä pidän erittäin paljon. Minen nimittäin jaksa tajuta mitä hienoa siinä on kun pitkin pihaa vedetään kymmeniä metrejä kirkkaana loistavaa roikkaa joka loistaa niin räikeänä ja vittumaisen värisenä että uusimpien tutkimusten mukaan jopa kohdussa olevat mukulatkin saavat rusketusraitoja, kärsivät migreenistä ja ovat valmiita leipomaan naapuriaan turpaan.

Argh.

Toisaalta, eipä nuo mun helvetillisellä liekillä palavat heinäpaalitkaan silmää hivele eivätkä varsinkaan silloin kun pidän juhlia jolloin niitä on enemmän koska pelastuslaitos tulee joka perkeleen kerta ja peittää ne vaahdolla. Näiden käyntien jäljiltä kun pihassa ei ole muuta kuin mustanvalkeita, käryäviä vaahtokarkkeja pitkin tonttia ja tajuton lasku postilaatikossa. Polttaisin muuten kynttilöitä koska elävää tulta on mukava katsella mutta mulla on eräänlainen fobia niitä kohtaan, tai paremminkin niiden näkeminen ja varsinkin kynttilöiden piteleminen laukaisee meikäläisessä alemmuuskompleksin ja tästä reaktiosta on kiittäminen yhtä kansalaisopiston naisopettajaa. Kävi näet niin että kun olin nuori paimen, tänne tundralle muutti yks nainen johon sitten tutustuin ja jonka kanssa hommat eteni siihen pisteeseen että me oltiin sitten yks yö silleen, ts. niin että mä oli osittain tämän kottaraisen sisällä aika monta kertaa aina siihen kun en enää kestänyt ja töräytin rojut perseeseen, jos tälläinen brutaali ilmaus sallitaan näinkin herkässä asiassa. No, sitten tuli aamu ja loikoiltiin punkassa kun tämä tuleva kansalaisopistonaaras aukaisi yht'äkkiä suunsa ja sanoi: ”Sulla on kuule paimen toi kikkelis kuin oudolla tapaa tehty kynttilä; steariinia elikkäs nahkaa riittäisi vaikka kolmeenkin kynttilään mutta sydäntä ei riitä kunnolla edes yhteen”.

Joo - o.

Eihän tuommoisen jälkeen kukaan ole entisensä ja niinpä minäkin sitten laitoin raappahousut jalkaan, puin guanakopaidan ylävartalon peitoksi ja lähdin kotiin päin. Tai mun piti mennä kotiin mutta jo kolmensadan metrin päässä mä lyyhistyin nyyhkyttävänä rauniokasana maahan ja itkin niin kauan että nukahdin. Heräsin vasta kolmea tuntia myöhemmin kun kylämme Kätevät kätilöt ry:n naiset olivat palaamassa seuroistaan - tai mitä ne niiden pimeisiin messuihin rinnastettavat rituaalit nyt ovatkaan – ja nämä kivittivät mua melko helvetin isoilla kivenmurikoilla syyttäen mua juopoksi joka on taas vetänyt itsensä siihen kuntoon että on sammunut ojan pohjalle. Koitin paikata tilannetta kertomalla Käteville Kätilöille mun Havi® -syndroomastani mutta siitäkös helvetti repesi; kätilöiden perkeleet luulivat että yritin tarjota heille maksullisia, lihallisiin iloihin perustuvia palveluita joten sain turpaani niin että tukka tutisi. Tämän järkyttävän tragedian takia en ole sen koommin kyennyt katselemaan ja vielä vähemmän pitelemään kynttilöitä. Pahinta on se että joka kerta kun mä käyn pissalla, mä olen näkeväni mun lärväkkeen varessa tuon kirjainyhdistelmän Ha (siihen ei mahdu koko sana) ja tämä taas aiheuttaa sen että munuaisista tulevan, prosessoidun kuonaveden tuleminen kestää lähes aina vähintään vartin, toisinaan saattaa mennä koko päiväkin ja se kuulkaa käy jalkojen päälle.

Totta - jopa turpaan vetäminen käy mistä tahansa positiosta.


Kenellekkään en ole aikaisemmin tästä avautunut mutta nyt kun näin ihmisten pihoilla olevat räikeät valoroikat, minusta tuntui että mun on avauduttava ja lausutta pari sanaa niin kynttilöiden, kynttilöiden sielujen eli sydänten ja ylimääräisen nahan puolesta.


Mukavaa lauantai – iltaa kaikille.

14 kommenttia :

 1. Niissä valoroikissa on se hyvä puoli, että ne ei sytytä taloa tuleen, vaikka ei illalla muistais käydä niitä puhaltelemassa sammuksiin. Ja tulee halvemmaksi - tuikkukynttilätkin on halpoja joo, mutta ei ne sitten palakaan kuin hetken... mitä kovempi pakkanen, sitä pienemmän kolon ne sen sydämen ympärille uurtaa. Ympärys pysyy kovana vaikka kuinka koittas poltella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottapa tuokin mutta silti, kyllä mä olen enemmän elävän tulen kannattaja. Valoroikat ovat jotenkin persoonattomia mutta tämä on tietysti makuasia ja tälläinen vanhoihin kaavoihin kangistuneen paimenen mielipide :)

   Poista
  2. Mulla on puolen tusinaa kynttilälyhtyä ja yksi myrskylyhty (petroolikäyttöinen) pihalla - kaukana rakennusten seinistä :) - mutta kyllä ne on niin lohduttoman näköisiä tuolla pimeydessä, yrittävät urheasti valaista mutta eivät näy kuin pikkiriikkisinä valopisteinä. Pimeys näyttää vain entistä pimeämmältä niiden ympärillä.

   Poista
  3. Niin mutta siinähän se juju piileekin; "Väräjävä liekki halkoi yön pimeyttä kun he saapuivat..." :D

   Poista
  4. "Halkoi" :DDD ennemminkin "juuri ja juuri näkyi"...

   Poista
  5. :D
   No mutta tajusit pointin!

   Poista
 2. Olipas varsinainen naaras jota polkaisit.

  Elävä tuli on aina paras, eniten vihaan punaisia valoletkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D
   Kaikkea sitä....hmmm...
   Joo, kyllä meikäläisenkin mielestä elävä tuli on paras koska sitä sentään jaksaa ja ennenkaikkea kykenee katselemaan.

   Poista
  2. Musta sellanen outo tumman sininen on kauhein. Kun sen näkee kaukaa, aivot rekisteröi vaan oudon ilmiön ja lähellä sitten selviää koko karmea totuus.

   Meillä pullopuutarha sai jouluvalot, ja niissäkin on totisesti isoja eroja. Sellanen himmea kellertävä olis paljon parempi kuin kova sinertävä, jotka esikoinen jostain kaivoi. Meillä kyllä poltetaan kynttilöitä joka päivä (sisällä) mutta ei molemmista päistä.

   Poista
  3. Niitä on aika erikoisia värejä mutta mun on tultava sen verran vastaan että jos kysessä on muutaman ledin hillitty ja normaalin lämpöarvon puitteissa oleva jouluvalo, niin sitä nyt voi sietääkin mutta vain hillittynä versiona.

   Poista
 3. Kaikki värilliset valot särkee silmää!! Himmeä matta, tahi sitten oikea tuli sen Helmelle olla pittää! Niin on traditionaalinen naikkonen nääs! Sannan sanoma on kyllä totta, monen kynttilän pakkasella ulkona polttaminen on vaan tuhlausta..vaikka olis Havi tai mikä tahansa hiano rändi.

  Olipas se tytsy suorasanainen. Tosin, jostain syystä mäkin olen huomannut, että siinä jälkihehkuissa usein suusta tulee kyllä sellasia totuuksia, joita EI ehkä pitäis sanoa ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, totta mutta en mä nyt tiedä onko se tuhlausta koska kynttilät palaa monta tuntia. VArsinkin ne vahakynttilät loimottaa vielä seuraavana päivänäkin (jos illalla laittaa palamaan).
   Jep mutta onhan se hyvä että sanoo mitä ajattelee ;D

   Poista
 4. Elävä tuli on ainoa oikea joulun tunnelman tuoja.On mullakin aika ankeaa kun naapurissa,jonne on matkaa 50 m on oikea valoshow nainen. Silmät kiinni ohitan ja se aiheuttaa vaikka mitä.

  Kardinaali virhe arvostella miestä.No,siinä jää sitten itsekin ihmettelemään,minne ne miehet karkaa. Seksi on elämää ja elämä kantaa.
  Leppoisaa sunnuntain alkua täältä polttouunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se näin on ja mä en kästiä ihmisiä jotka täyttävät asuntosakin näillä monivärisillä madoilla. Tosin se johtuu siitäkin että mun silmät on sen verran huonossa kunnossa ettei ne enää kestä mitä tahansa.
   No kyllähän sitä nyt arvostella saa mutta ei silti tartte olla julma ;D

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins