Avioton poika?

Voiko lautasantennia käyttää kaurakeksin muottina? Se selviää tänään kun pidämme äijien kanssa hallillamme perinteisen ”Jumalauta mutta nämä talvet täällä ryteikössä ovat sitten hauskoja” - tapahtuman. Se on hieno tilaisuus jonne saapuu tällä kertaa kylämme pappikin, tosin vain vaihtamaan Datsuniinsa öljyt mutta osallistuupahan kuitenkin (mikäli mielii saada öljynsä vaihdettua). Kaurakeksin, tuon ohuen sirvakan jonka muodon voittaa vain meikäläisen tilipussi, valmistusta varten olemme varanneet lautasantennin jonka halkaisija on 120 cm ja tämän kaurapohjaisen lätkän paistoon on varattuna 12 kosaania jotka sitten pohottavat Viasat:in kuumaksi ja näin meidän pikku keksimme valmistuu nopeasti ja edullisesti. Tilaisuuteen ei ole mitään pukukoodia mutta perinteitä kunnioittaen paikalla nähdään niin Hankkijan, Zetorin kuin Fendtinkin logoja jotka komeilevat paikalle saapuneiden ukkojen paskaisissa haalareissa.


Kinkerit aloitetaan yhteislaululla ja sen mitä etukäteen jaettavasta infosta luin, niin tällä kertaa se on kylämme entisen selkätyöntekijä Meredith Ahto – Junkkulan säveltämä, sovittama ja sanoittama laulu ”Oon kyntöurallain”.
Heti helvetin herkkä kappale joka kertoo päänsä huonoon happeen juoneesta pienviljelijästä joka eräänä aamuna havahtuu siihen, kun hän seisoo kyntöuran päässä ja katselee jaa vähän perkeleen isoilla liekeillä roihuavaa kotiaan jonka hetkeä aiemmin on sytyttänyt tuleen hänen juuri eron ottanut vaimonsa, samalla kun on tuonut tälle tumputtajalle lain vaatimia propuskoita und ukkoparan vanhat, talon polttaneelle räähkälle seurustelun alkuvaiheessa unohtuneet pitkät kalsarit.
Koskettava rallatus etten sanoisi. Varsinkin kun biisillä on mittaa 12 säkeistöä ja kappaleen aikana käydään mm. pienviljelijän koko suku läpi ns. tarkemman kaavan mukaan sillä kahdeksannesta säkeistöstä alkaa omaisuusluettelo joka ei ole niitä helpoimpia laulettavia kun tämän kappaleen tehneellä huoralla ei ollut sitten minkäänlaista käsitystä poljennosta eikä muistakaan laulun tekemiseen liittyvistä asioista. Hommaa helpottaa hiukan se että alun Matti ja Teppo–tyylisen ranteet auki – meiningin jälkeen kappale muuttuu tämän omaisuusluettelon (säkeistöt 8 – 12) alussa gregoriaaniseksi jollotukseksi joten ne länget, senkit ja anopilta saadut ryijyt ovat hieman helpommin laulettavissa.

Tilaisuudessa on myös ohjelmaa Datsunin öljynvaihdon lisäksi. Noin puolen välin kantteilla alkavat ne tavanomaiset piirileikit jotka syntyvät täysin spontaanisti ja yleensä siten että jollakin on omat eväät ja hän tulee sitten laukaisseeksi jonkun ei niin mairittelevan kommentin joko paikalla olevasta juhlavieraasta tai hänen muijastaan. Voi sentään, te ette usko mikä haalareiden kahina ja tasainen lätke täyttää tupankansavusta sinisen hallimme kun noin 4 – 8 kahdeksaan mieheen käsittävä rypäs roikkuu toistensa rinnuksissa ja pyörähtelee pitkin hallin lattiaa jakaen niin jabeja, oikeita suoria kuin perinteisiä Mouhijärveläisiä toistensa turpavärkkeihin. Nuo Mouhijärveläisethän ovat niitä ikiaikaisia, Asterix-tyylisiä laakeja jossa lyöjä ottaa vauhtia pyörittämällä kättään muutaman kerran niin paljon kuin olkanivelet antavat periksi ja suuntaa sitten nyrkkinsä alakautta vastapuolen leukaan. Vaikuttava lyönti onnistuessaan sillä silloin pääsee näkemään muljahtelevia silmiä ja ilmassa lentäviä legoja aina niin yhtä hauskan ”lops”-äänen saattelemana. Meillä on valmiina näitä piirileikkejä varten hallin yhdellä hyllyllä sellainen vanha mankka jonka joku käy kahinan alkaessa napsauttamassa päälle. Ensin kuullaan perinteinen ”pyöritä, pyöritä pellavapäätä” minkä jälkeen tulee 90 minuuttia kansantanhuja koska niiden tahdissa toisten piekseminen käy jotenkin luontevammin. Kaiken lisäksi ne ovat niin ärsyttäviä että ne nostavat v – käyrää ylöspäin ja kannustavat pyörähtelijän maksimaalisiin suorituksiin.

Piirileikkien jälkeen syödään, jokainen omia eväitään koska kukaan meistä ei osaa laittaa sellaista ruokaa mitä toiset söisivät. Yritin saada täksi kerraksi pitopalvelua mutta se ei onnistunut sillä pitopalvelun muija sanoi että hyppää sinä kuule humppaa, hän ei lähde sinne tuuran perseeseen ajelemaan ja syöttämään jotain sekopäisiä turpeenpuskijoita. Luurista kuului vielä jotain mainintaa ihme runkkareista ja auraamattomista teistä mutta mä jätin ne omaan arvoonsa koska meillä on tiet aurattu ja toisekseen minen tajunnut mikä toi runkkari on? Onko se Marion Rungin ja Acre Karin avioton poika? Jos on, niin mä ihmettelen että mistä pitopalvelun eukko tuon jutun repäisi koska ei Runggari mun mielestä ollut ees kutsulistalla mutta voihan olla että se on jonkun kamu ja tulee aavek niinku hienossa maailmassa sanotaan. No, syömisen jälkeen heitellään tikkaa - siis oikeaa joka on ollut pakastimessa jonkin aikaa ja varmaan ammuskellaan hirvikivääreillä, meidän hallin edustalla levittäyttyy sellainen iso peltoaukea (no ihme!!) ja sinne me raahataan kaikenlaista romua maalitauluksi. Muutaman sadan lippaallisen jälkeen ilta huipentuu sen kaurakeksin syömiseen jos se nyt onnistuu ja kun vieraat ovat lähteneet, niin mä jään siivoamaan hallia ja jos ultimate pipperiä on jäljellä, niin saatan ajaa siitä pöytäsirkkelillä sopivan kokoisia palasia päiväkodin muksuille. Mene ja tiedä mutta nyt mun täytyy lähteä koristelemaan hallia.


Hyvää sunnuntaita kaikille – olkaa varovaisia koska siellä on paikka paikoin aika liukasta.

25 kommenttia :

 1. Hepsankukkuu!
  Tuosta mainiosta mouhijärveläisestä tuli fläääspäkkinä mieleen eräs nuoruuteni perjantai-ilta.
  Siis sitä aikaa kun löpö oli halpaa ja meno oli kovaa. Hypättiin autoon porukalla, ja löysimme itsemme jostain maakunnasta.
  Kerran sitten päädyimme Loimaalle. Gaad nous vai! Siellä torilla sitten todistimme pientä nujakointia. Kunnes toinen hipakoijista haki auton perseestä tunkin avukseen. Siis sen tunkin mikä tulee auton mukana. Ei sentäs hallitunkkia. Että tälläsiä apuvälineitä.
  En tiedä kuka voitti, koska katsoimme ulkopaikkakuntalaisina parhaaksi poistua. Kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daa, auton varusteet ovat tuttua kamaa ja kerran olen saanut ristiselkääni vauhdilla heitetyn ristikkoavaimen - sen renkaanvaihdossa käytettävän - ja isku oli sen verran kova että putosin niiltä sijoilta polvilleni kun jalat lakkasivat toimimasta. Tästä innostuneena vastapuoli leipoikin sitten turpaan oikein huolella. Siis sen verran hyvin että olin pari päivää ns. poissa rivistä.

   Poista
  2. Mäpäs uhkailin selkäleikkauksen aluksi anestesialääkäriä ristikkoavaimella ja jollain muulla. Ihme että jalat pelas leikkelyn jäljeen ;)

   Poista
  3. Täytyy tunnustaa että sä olet melkoinen nainen!
   Ei nimittäin tulis mieleenkään uhkailla ketään sellaista joka on laittamassa mut unten maille ( ei edes siinäkään tapauksessa että oisin vaipumassa siihen ihanaan, mitään tuntemattomaan tilaan) :D

   Poista
  4. Se kehtas lähestyä mua neulan kanssa!! Mä sitten saatoin uhkailla sitä, jotta mitä tulee tapahtumaan jos se neula satuttaa mua.
   Ja muuten toimis. Ei nipistäny ku pikkasen. Tokihan mä huvikseni kiljahdin. Sillä äijällä meinas lirahtaa pöksyyn.

   Siinä esilääkityksen tilassa, mulla ei selkeesti toiminu itsesuojeluvaisto.

   Poista
  5. Jaa niin, sinä ja sun neulakammos :D
   Sun täytyy joskus antaa ääninäyte vaikkapa jollain tulevista Rakkimuksen videoista - mä niiiin haluaisin kuulla sen sun kiljahduksen!

   Poista
  6. Se mun kamera ei pysty ottaa vastaan niin korkeita ääniä.
   Ja kummasti Hekla poistaa mun kommentit.

   Poista
  7. No höh. Sulle on sitten pakko hommata sellainen kunnon kapine eli sun täytyy alkaa painostamaan Heklaa, sanot vaikka että vanha meni hajalle ja sä tarttet uuden.
   Eikä toisen kommentteja saa poistaa koska ne on usein varsin rakentavia ja varsinkin koiraharrastuksessa missä koiran ohjaaja ei huomaa kaikkea sitä mitä esim. kuvaaja näkee :D

   Poista
  8. Joo tosi rakentavia onkin. Juokse per*ele! Mut se auttos.

   Poista
 2. Mikähän mua vaivaa, mutta luin otsikon (tällä kertaa) että Aivoton poika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa - a, enpä tiiä. Olisiko joku tähän blogiin liittyvä assosiaatio? :D

   Poista
  2. Ei kai nyt sentään ;-)

   Poista
  3. Mistä sitä tietää? :D

   Poista
 3. Voi harmi, että omia eväitä joudutte syömään. Olisit vaan ilmoittanut, niin olisin tullut pitokokiksi teille. Leivinuunissa olisin pasitanut The Karjalanpaistia ja kaikkia muita herkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis ...paistanut...

   Poista
  2. Nonni. Miksi, oi miksi sä et tullut mulle mieleen kun pohdin näitä juhlia (jotka muuten menivät suht hyvin, poliisi ei joutunut poikkeamaan kuin kaksi kertaa).
   The Karjalanpaisti....*ajatuu haavemaailmansa kuolan valuessa pitkin paidan rintamusta*

   Poista
  3. Hei, ei hätää, ensi vuonna sitten, ilmoitat vaan juhlien ajankohdan ja henkilömäärän, niin pitokokki saapuu paikalle♥

   Poista
  4. Kiitos rakkaani ♥

   Poista
 4. Mielenkiintoiset kinkerit, tuo on sitä maaseudun elävöittämistä ja yhteenkuuluvaisuuden luomista parhaimmillaan. Riuska joukkonujakka puhdistaa kunnolla ilmaa. Ennenvanhaan meno oli kuin hirvipeijaisissa, mutta nykyään nekin pidetään pyhäpäivänä kirkonmenojen jälkeen. Ihan on tissiposkien touhuksi mennyt. Mutta onneksi teidän selkosilla vielä osataan vaalia perinteitä. Joskin hitokseen kerettiläistä on lautasantennilla käryttää mitään, jokaiselle oma valurautapannu mukaan niin on astolotkin valmiina kun turpakäräjät alkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne mukavat festit, sitä ei käy kieltäminen ja oikein harmittaa kun et asu täällä meidän kylällämme koska kävin eilen visiteeraamassa Torpalla ja voi sitä riemua kun huomasin teikäläisen olevan aktivistihenkinen nainen!
   Uskallanpa näet väittää että sinä mielipiteinesi ja temperamenttisen luonteesi kanssa olisit tuonutaivan uuden elementin näihin meidän vaatimattomiin kinkereihin. Siinä olisi peräkylien ukot olleet ihmeissään kun Torpan Armo olisi ryhtynyt viskelemään äijiä seinille :D

   Ensi vuonna vaihtuu Viasat valurautapannuihin koska siitä hemmetin peltilevystä jäi niin tunkkainen maalin katku kaurakeksiin ettei mitään rajaa. Tosin tuo uudistus vaatii myös kolmen ambulanssin paikalla olemisen koska valurauta on kuten tunnettua, valurautaa ja se tekee hieman pahempaa jälkeä kuin amerikkalaista habitusta tarjoava taivaskanavalevy ;D

   Poista
  2. Hirnakka13.16

   Eiköhän ne teidän partyanimaalien kallot ole jo sen verran ajan hammasta saaneet, että huitaisu tai kaksi lettupannulla ei tunnu missään. Varsinkin jos jotain puudutusaineita on nautiskeltu esilääkityksenä. Voisin teille joskus värkkäillä boolit johon töhäytetään purkillinen bodariörkkien latausjuomajauhetta. Se kuulema potkii oikein kunnolla (sisältäpäin) joten astetta villimpää menoa olisi tiedossa, prosentteja siihen booliin on turha tuhlata kun laturi hoitaa homman puhtaammin ja tehokkaammin.

   Poista
  3. Tottapa tuo mitä sanoit täkäläisistä kalloista ja tämä latausjuomajauhe on uusi tuttavuus joten ei muuta kuin tervetuloa näille selkosille!
   Ota nyt sitä jauhetta sen verran että se riittää kahdensadan litran erän tekemiseen,

   Poista
 5. Mä olen aina sanonut, että maalla on mukavaa! Kaupunkilaiset tollasia kemuja edes pystyis järjestään! Mä voin tulla Rantiksen kaveriksi; muistelen, että sielläpäin on ainakin yksi makialle perso kaveri. Ja ei, en tarkoita nyt itseeni, vaan ihan piirakasta puhun, onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalla on oikea meininkiä ja sinä sen tiedät joten olen enemmän kuin iloinen jos lähdet Rantiksen messiin ei pelkästään niiden makeiden juttujen takia vaan myös sen että näiltä selkosilta löytyy myös niitä kunnon ukkeleita!
   Ties vaikka jotain mukavaa tapahtuisi ja meistä tulisi naapureita?

   Poista
  2. Tässä olis kyllä selkeesti monta hyvää puolta!

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins