Tundralla nähtiin tänä aamuna Wellikseinperenkeleleip !!

Tundralla jatkuvat leppeät monsuunituulet jotka ovat olleet jopa niin leppeitä että olemme saaneet ihastella sellaisia etelän ihmeitä kuin Wellisperenkeleleipettä jota harvoin nähdään ylipäätään missään. Wellisperenkeleleip on valtava lintu jonka siipien kärkiväli saattaa olla niinkin huikeat kuin kaksitoista metriä ja linnun ääni – se on aivan käsittämätön. Lintu aloittaa laulunsa pehmeällä kujerruksella ja kun tätä kujerrusta on kestänyt noin kymmenen sekuntia, se muuttuu kumeaääniseksi murahteluksi jonka taajuus on niin matala että se kuuluu useiden satojen kilometrien päähän. Loppuosa linnun lauluesityksestä on kauhistuttavaa kuunneltavaa: ääni kohoaa yhä ylemmäs ja loppuvaiheen hysteerinen kirkuminen on niin korkea, että se saa jopa lasin särkymään aivan kuten kävi vuonna 1788 lintulajin löytäneelle Gustavius Wellikseille jonka silmälasit menivät tuhannen pimpaimen päreiksi. Welliksei kuvaakin vuonna 1801 ilmestyneessä kirjassaan ”Voi vittu mitä tirppoja tundralla lentää” tämän mighty kottaraisen ääntä seuraavasti:

En ollut ensin uskoa korviani, vaan luulin että läheisen harjanteen takana tapahtuu jotain tälle aikakaudelle hyvin odottamatonta sillä linnun ääni kuulosti aivan siltä kuin leikkupuimurin läpi mennyt ja maajussin päälle kusema ahma olisi heitetty palvelutaksiin, joka on täynnä jaa vähän kyrpiintyneitä marttoja jotka ovat palaamassa totaalisesti perseelleen menneestä bingo – illasta”.


Wellikseinperenkeleleipin poikanen

Nimensä tämä lintu sai luonnollisesti löydön tehneen Welliksein mukaan mutta tapaukseen elikkäs nimeen liittyy myös muutakin: nimittäin loppuosan perekenkeleip tulee tilanteesta jossa Welliksei ja hänen epämääräisillä reissuillaan apurina toiminut ja pahoin alkoholisoitunut kanttori nimeltään Armand Sigursson, olivat kalvamassa hikisiä eväitään erään kukkulan laella kun ylitse lentänyt jättimäinen lintu nappasi Welliksein kädestä hänen vallan saatanan äreän vaimonsa leipoman sirvakan. Welliksei julmistui linnun röyhkeydestä, nousi seisomaan puiden nyrkkiään ja huusi kohti korkeuksia: ”Nyt se perenkele vei mun leipäni!”. Sigursson kirjasi tapahtuneen muistiin ja näin jo osittain homehtuneesta leivästä tuli osa tämän kauniin linnun nimeä. Lintu itsessään muistuttaa hyvin erehdyttävästi hormoneita syönyttä västäräkin ja kottaraisen risteytystä sillä poikkeuksella että sen jalat lähes samanlaiset kuin eräällä Arhinkukkula – nimisellä herralla joka muistaakseni soittaa banjoa ja kerää omituista perhoslajia nimeltä didos. Welliksenperenkeleleip on tiettävästi ainoa lintu joka käyttää silmälaseja ja näiden kakkuloiden (jotka muuten ovat aina viimeisimpien trendien mukaiset!) alkuperää tai sitä miten tipu tipunen ne hankkii, ei olla vielä pystytty selvittämään vaikka maailman eri metsissä on kirmannut bongareita niin että päät yhteen kolisevat.Muita omituisia, täällä tundralla monsuunisateiden ei kun tuulien aikaan nähtäviä lintuja ovat Ryhhyhbei, Möndreguus ja Åvertacksutin josta voin kertoa sitten joskus sillä nyt mulla on kiire koska en muistanut että kummilikka tulee kahdeksalta joten mulla on vajaa tunti aikaa kerätä tietokoneet, muu elektroniikka ja kaikkinainen irtotavara likan ulottumattomiin sillä neiti on oppinut istumaan sekä konttaamaan joten ne ahnaat pikku kätöset tarttuvat kaikkeen mikä on lattian nollatasosta noin rapia puolen metrin korkeuteen.

Hyvää tiistaita teille ja muistakaa tähytä taivaisiin sillä koskaan ei tiedä vaikka Wellikseinperenkeleleip tulla liihottaisi teidänkin lintulaudalle!

15 kommenttia :

 1. Huomentapäivää Tundralle, mä lupasin ilmiintyä uudelleen, joten tässä olen. :D Mua vallan kerrassaan sykähdytti viimeisimmän kommentin aiheuttama iloluontoinen reaktio. <3 Nyt tosin juutuin tänne Jurtalle, eikä graduilusta näytä tulevan tuon taivaallista, vaikka oon tänään pekkasella ihan sitä varten. Ei, siitä ei siis oo tullut kesän aikana lasta, ei paskaa, mut koska deadline on kalenterissa ja osoittaa marraskuuta, mun täytynee lopultakin ryhdistäytyä.
  Kesä vierähti todellakin töissä kontatessa ja muuten vaan kuntoillessa - oon kokeilumielessä käyny nyrkkeilyreeneissä, mut en oo vielä täysin vakuuttunut siitä, onko se mun laji. Viimenen työviikko pyörähti käyntiin eilen ja pomon toimesta mut dumpattiin golfkentälle nurtsin leikkuuseen kolme viikkoa sitten, koska viherrakennushommat alkaa vähän kerrassaan hiipua. [Todellisuudessa niillä on joku isompi urakka Pielavedellä, mut koska äijät on siellä reissuhommissa, ei mua porukan ainoana naisena kelpuutettu mukaan, koska olis ilmeisesti epäsopivaa majoittua siellä miesseurassa... hmph.]
  Mulla ei oo ollut liikaa aikaa, jotta olisin ehtinyt lukea sun kuulumisia ja viimeaikaisia postauksia paria viimeisintä lukuun ottamatta, mutta mitä sulle noin muuten kuuluupi? Kuinka oot vointisi puolesta pärjäillyt? :) Ja entäs Aljoh?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Ninja!
   Kukapa sitä nyt pekkasella mitään gradua vääntäämään kun sen voi viettää paremminkin ja kylmä tosiasiahan on, että mitä pitemmälle syksyä lykkäät gradun tekemistä, sen paremmin se valmistuu infernaalisten paineiden myötä - ihminen kun on luotu sellaiseksi :D

   Kuulin huhuja että halusivat sen Pielaveden keikan menevän putkeen ja siksi ne lykkäsivät sut golfkentälle. Ei suinkaan sen takia etteikö sulla riittäisi ammattitaitoa tai työintoa, vaan sentähden että uusimpien tutkimusten mukaan miespuolisen, silmät ristissä kulkevan viherrakentajan aiheuttamien työtapartumien määrä on kolmanneksen keskivertoa korkeampi ja toisekseen, ei sun korvat ois kestänyt sitä läpi yön kestävää mouruamista :P

   Aljoh voi erittäin hyvin eli likka kuntoutui kohdun poistostaan ennätysajassa ja on nyt hormonitasapainon heittelyiden takia aivan sekaisin, lähes yhtä sekaisin kuin isäntänsä jolla on testosteronitason vispaamisen lisäksi myös jonkinlaista aaltoliikettä aivojen alfa-, beta- ja gammakäyrissä ja tästä aaltoliikkeestähän käytetään myös vulgääriä termiä pippa pää jolla tarkoitetaan ryhtevästi pölyttynyttä ylähyllyä.

   Meikäläinen pääsee vihdoinkin ortopedin pakeille (6.10) ja siellä pitäisi ratketa näyttääkö ne selälle puukkoa vai ei ja suurena toiveenani on saada jonkinlaiset kipulääkkeet koska mulla ei niitä ole ollut pitkään aikaan (kaikki läääkärit ovat vedonneet ortopedin lausuntoon).

   Poista
 2. Lintujen bongailu on hyödyllistä puuhaa,varsinkin kun ukkomies tiiraa tipuja.
  Ainakin tälläisenä hellepäivänä mikä on perin harvinaista näin syyskuussa,mutta kelpaa kiitos.

  Sinä kiireinen mies, s-postia laitettu ja kauhea pelko että katoan taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen bongailu on harrastus joka ei mene mun jakeluun mutta onhan se hyvä että ihmiset harrastavat. Mulla kun tuo harrastuspuoli on käytännöllisesti katsoen olematonta.

   Mihinkäs sitä nyt taas ollaan katoamassa?
   Käyn laatikolla het kun saan tämän vaatimattoman majani elikkäs Jurtan asiat järjestykseen. Kiitos kuitenkin näin etukäteen.

   Poista
  2. Kävin laittamassa jonniinlaista vastausta..

   Poista
 3. Jahsoo, että sellaisia tipuja bongailet. Täällä on tarjolla vain puluja. No, lintuja nekin ja niinhän sitä sanotaan, että kukkii se perunakin.

  Hauskoja hetkiä kummisedälle Mintun kanssa. Taitaa tyttönen oppia netin ja blogistanian kiemurat suht varhaisessa vaiheessa.

  P.S. Mulla on ollut varmaan sinunlaisesi kummi (ns. poikakummini, sillä mulla niitä kummeja on neljä kipaletta). Edelleen muistelen niin lämmöllä, miten hänen kanssaan oli aina hauskaa ja leppoisaa. Olin tosi paljon tämän enoni mukana kaikenmaailman maatalon töissä. Kaikkein rakkaimpina on jäänyt mieleeni myllyreissut. Eno on taitava piirtämään ja hän piirsi aina myllyn jauhoisiin ikkunoihin haluamiani kuvia. Jostain syystä silloinen suosikkini oli Kekkosen kuva. :-D
  Eli siellä oli myllyn ikkunat täynnä Kekkosen kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä olen likkaa opastanut koneen käytössä mutta tiedäthän sinä millaisia vajaa kymmen kuukautta vanhat koodarit ovat: komentoja menee koneelle sitä vauhtia ettei vanha pentium pysy perässä ja system overrideä pukkaa tämän tästä :D

   <3
   Kekkosrakkaus on kenties maailman kauneimpia asioita ja osoittaa muuten että sulla on ollut itsestään selvää tiettyjen asioiden tärkeysjärjestys: ensin rakastutaan kaljupäiseen presidenttiin ja vasta sitten huomioidaan muut - jos jää aikaa :P

   Oikeesti tuo oli hienoa mitä kerroit.

   Poista
 4. Taitaa oppia kummilapsi aika pian naputtelemaan blogia. Nyt voi olla kuolat vielä vähän tiellä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Olen koittanut metsästää sellaista vanhan mallista näppiksen suojaa muttei niitä enää mistään löydä :D

   Poista
 5. Liikkuupa Paimenen näpit näppiksellä vähän liukkaammin *tsihih*! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen olisikin ainoa hyvä asia sillä nämä mun nakkini eivät tahdo taipua ja kirjoitusvirheitä tulee alvariinsa (kuten olet varmaan huomannut :D ).

   Saakeli kun en ehtinyt aamulla poikkeamaan (dementia/unohdin likan tulon) mutta kurvailenpa nyt illalla sun tykös jotta pääsen kuulemaan miten on reissussa mennyt.

   Poista
 6. No ei kai nyt silmälasit ole mikään ihme jos kerran vie leivän miehen kädestä? Höh.

  Mun kummisedän nimi oli Kuuro-Emmi. Olin teini-iässä kun tajusin, että ihan oikeasti hän oli Eero :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailam on ihmeellisyyksiä täynnä mutta kyllä silmälaseja pitävä lintu on mielestäni hieman liikaa...;D

   Eeroa oli sitten paiskattu vähän.....hmm....erikoisemmalla lempinimellä :P

   Poista
  2. Se oli isäni ja hänen huumoria. Kuulemma jollain ruotsinkielisillä maatalousmessuilla Vaasan puolessa kummisetäni oli karjahtanut täpötäydessä hallissa 'Förbannade Svensk Parti', isäni sanoi että tuli hiukan kiirus ulos..

   Poista
  3. Sun kummisetä on ollut Mies isolla M:llä! ;D

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins