Remontointi kannattaa: virsikirja vm. 1809 ja muuta antiikkiasiaa

Suhteellisen rankka viikko on nyt takanapäin ja se päättyi eilen välipohjan eli ullakkotilan tyhjennykseen josta olkia, sammalta, purua, sanomalehtiä, viinapulloja ja muuta lasitavaraa, hengellisiä julkaisuja sekä paljon, paljon muuta tavaraa poistettiin n. 7 m3 verran. Olen tämän reilu kolmekymmentä vuotta kestäneen urani aikana tyhjentänyt aika helvetin monta välipohjaa ja lähes kaikki sen tähden että kiinteistö on myyty ja uudet, nuoremmat omistajat haluavat ullakkotilan neliöt hyötykäyttöön mikä on varsin järkevä ratkaisu varsinkin silloin kun talon/mökin pohjapinta – ala eli lattianeliöt ovat pienehköt. Vanhoissa, 1800 – luvun loppupuolen ja 1900 – luvun alkupuolen asuinrakennuksissa katon eristys on nimenomaan tämän välipohjan päällä ja varsinainen yläpohja eli vesikatto on paljas ja kattovasat, ruoteet tai ruoteina toimiva umpilaudoitus (huopakatto) on näkyvissä. Muutoksen yhteydessä välipohja eristetään lähinnä askeläänen eristystä varten mutta myös energiataloudellisista syistä kuitenkin niin, että varsinaisen lämpöeristyksen pääpaino siirtyy yläpohjaan ja tässä tehtäessä on oltava erityisen tarkkana ettei rakenteiden tuuletusta unohdeta ja on ajateltava myös ullakkotilan käyttötarkoitus sillä mitä vahvempi eristys, sitä enemmän se tuo huonetilan kattoa alaspäin. Toki tuo ei ole enää nykyään niin suuri ongelma koska eristysmateriaalien kehityksen myötä päästään tänä päivänä varsin ohuillakin eristepaksuuksilla melko hyviin U – arvoihin. (selkokielellä sanottuna U – arvo kertoo sen, paljonko eriste päästää ”lämpöä” lävitseen).
Se teknisestä puolesta, minen viitsi kyllästyttää teitä millään luennoilla mutta vastaan kyllä mielelläni jos jollain on projekti suunnitteilla tai parasta aika teon alla koska näitä remontteja ei auttaisi tehdä ”mutu”-tuntumalla tai siinä käy huonosti. Sen sijaan ajattelin sanoa pari sanaa vanhoista tavaroista jotka aika usein sekoitetaan siihen antiikkiin, mitä keräilijät himoitsevat ja joista maksetaan rahaa, osasta jopa huikeitakin summia (esim. parhaimpien, isokokoisten ja hyväkuntoisten + aitojen kristallikruunujen hinnat liikkuvat 8000 – 10 000 euron tietämillä). Koskaan ei silti pidä väheksyä vaatimattomankaan esineen arvoa, olipa sitten kyseessä vanha maljakko tai vaikkapa kattovalaisin koska ulkonäkö pettää. Esim. kattovalaisin saattaa näyttää siltä että mieluummin ampuisi itseään jalkaan ennen kuin ripustaisi sen kattoon mutta sitten kun tekijä/suunnittelija on oikea ja vielä kun vuosiluku sattuu kohdalleen, niin valaisimesta maksettavalla rahalla voi ostaa itselleen sieltä ***un Ikeasta vaikka kaksisataa mieleistään kattovalaisinta. Retrokamastakin maksetaan aika hyviä hintoja ja tässä esimerkki antiikkiliike Wanha Eliaksen valikoimista (kohde 84) joka on sangen tavallisen näköinen mutta myyntihinta 245,- euroa. Jos käytte vilkaisemassa niin katsokaapa saman sivun kohteita 19 ja 88, sillä molemmat valaisimet edustavat tyyliä ”ennen työnnän pääni oksasilppuriin ennen kuin laitan tuon kattoon killumaan” mutta joista kuitenkin saa pulittaa suht paljon. Kommentointini kannattaa jättää huomioimatta koska minä en antiikista ymmärrä yhtään mitään ja toisekseen makuasioista ei voi kiistellä koska se mikä on toiselle ihgu, on toiselle itsestään saatanasta ja avioeroon oikeuttava asia. Vielä yksi esimerkki huutokauppakamari Annmaris'n sivustolta ja sieltä taiteilijaToini Muona:n tekemä taidekeramiikkavati. Taidetta ymmärtämättömän silmään vati ei näytä kovinkaan kaksiselta mutta hintaa löytyy kaksien Kelan korvausten verran joten voidaankin ajatella ettei kaikki ole sitä miltä se näyttää vaan se on paljon arvokkaampaa. Kirpputoreja kierrellessänne kannattaakin katsella tarjolla olevia esineitä ”sillä silmällä” ja ilmaista tietoa saa kun seurailee erilaisia antiikkia käsitteleviä sivustoja joista parhaimia ovat alan huutokauppasivustot. Hyvä ja hauska harrastus joka ei maksa mitään mutta jos onnea ja aktiviisutta löytyy, niin se saattaa poikia vaikkapa ilmaisen etelänmatkan tai jotain muuta mukavaa.

Antiikki, tai paremmin vanhat esineet ovat kiinnostaneet aina ja sen tähden meikäläinenkin joutuu tässä lähipäivinä turvautumaan jonkun bibliofiilin tai kirjallisuuteen painottuneen antiikki – ihmisen puoleen sillä onnistuin eilen pelastamaan jätekuormasta kaksi virsikirjaa joista toinen on uudempi, vuodelta 1913 peräisin oleva veisuukirja jolla ei liene kovinkaan suurta historiallista arvoa mutta toisen ja vuodelta 1809 peräisin olevan virsikirjan historiallinen (ja samalla rahallinen) arvo voi olla jotain koska kirja on suhteellisen hyvässä kunnossa ja ikääkin löytyy kunnioitettavat 205 vuotta. Mainittakoon myös että vanhin kirja joka meikäläisen hallusta löytyy, on myöhäiseltä keskiajalta peräisin oleva Necronomicon eli Grimoire jota tulee käytettyä aina silloin kun tarvitsen talkooväkeä näihin kuutamourakointeihini tai paria auttavaa kättä pienempiin projekteihin. Alkuunhan nämä yölliset rekrymessut olivat melkoinen koettelemus mutta nykyisin kaikki sujuu ongelmitta kun hautausmaat ovat käyneet tutuiksi ja suurin osa duunareista on ns. vakioporukkaa joka ei pienistä valita ja tekee työnsä kunnon viimeisen päälle.

Tälläistä tälle aamulle ja nyt pitää lähteä Aljohin kanssa lenkille vaikka jo aamun ekalla reissulla huomasin että mun lenkkeilyni on eilisen urakan takia lähinnä sellaista teputtamista. Selkä naksahti taas sen verran että vasen jalka ei tunne mitään eikä oikein pelaa kunnolla.Oikein hyvää sunnuntaita teille kaikille!

Ps. Oli muuten 220. postaus!


12 kommenttia :

 1. Jahas! Jos sä käytät Necronomiconia rempan opaskirjana, mä tilaan sut heti uusimaan mun lattian ja tekemään muun pintarempan! Koko pesueelle tarjolla ohjelmaa ja sulle töitä - eiks ois kiva? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta Polga, mä olen varma että sä tulet hyvin juttuun "meidän väen" kanssa ja lupaan tulla het kun saan nämä täkäläiset kiireet hoidettua :D

   Poista
 2. Olis kiva nähdä millasta talkooväkeä Grimoiren avulla tulee paikalle. Vai näkyyks ne? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan nuo näkyy ja osasta näkyy läpikin mutta on kuule niin vimpan päälle kohteliasta väkeä ettei missään! :P

   Poista
 3. Sulla tuota ammatitaitoa löytyy kivasti. Harmi ettei nyt tässä juuri ole remppaa tiedossa.Voisit tulla kuutamolla tai ilman.

  No tai vois olla tuossa kolmiossa jossa anoppi asui ja se on mun omistama.Nyt kun anoppi taitaa joutua hoitokotiin niin vois sitä alkaa rempata mieleisekseen.Mene ja tiedä mitä tekee.

  Mulla on muuten sotaaikainen virsikirja jossa on sotilaan nimi ja sen kirjoituksia. Aika arvokas mulle vaikka en sotapoikaa tunnekaan.

  Hyvää lenkkeilyä Aljohin kanssa ja toivotaan ettei selkä tee lopullista irtiottoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielellänihän minä tulisin mutta tässä on luvassa yhtä ja toista humppaa vielä jokunen kuukausi ja mistä sen tietää vaikka kaikki loppuis 6. päivän jälkeen jos ne näyttää puukkoa tuolle selälle.

   Se on arvokas virsikirja jota ei kannata hukata. Arvokas ennen kaikkea sen takia etten usko olleen sen tyhjän panttina niinkuin ne tuppaavat olemaan nykyihmisillä.

   Poista
 4. Me ollaan sitten samoilla linjoilla sisustuksen suhteen. Ja se vati näytti siltä, että on Muonan rouva yrkännyt juhlajuomien jälkeen ja sit iskenyt vadin vahingossa polttouuniin. Voi herranjestas. Onneks mä en osaa sisustaa.

  Mä voisin kans tulla sinne hautuumaalle hetkeksi rauhoittumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, sä olet mun hengenheimolainen!
   Kyllähän taide on ihan hienoa mutta olen omalta kohdaltani huomannut että taide ja meikäläinen kohtaavat harvoin; minä kun satun pitämään simppeleistä asioista med simppelit värit koska epäsäännöllisyys saa mut raivon partaalle ja räikeät värit ottavat silmiin.

   Hautausmaat ovat muuten mielettömän hienoja paikkoja ja onpahan niiden nurmella tullut muutama kerta nukuttuakin. Ihan selvin päin ja ilman mitään typeriä vedonlyöntejä.

   Poista
 5. Tuohon aikaan tehty kirja kuin kirja oli ja on arvokas! Ei ollut siihen aikaan kirjakerhoja, joista tuuppaa tulemaan parhaimmillaan/pahimmillaan monta kirjaa per kuukausi joita sitten koitetaan kirpputorilla kaupata - samat kirjat joka pöydällä.

  Tuollaisia linkkaamiasi retrohirvityksiä on varmasti mennyt roskiin pilvin pimein ilman, että roskiinheittäjä on ajatellutkaan sillä olevan mitään arvoa. Eihän niin ruma VOI olla kallis! Ja mummot väheksyy Arabian astioita ja Kaj Franckin haarukoita, kun ne on ollu niille niitä tavallisia, jokapäiväisiä arkikamoja.

  Vielä hirmuiso kiitos remonttiavusta sen paskanhajun eliminoimiseksi! Kyllä ei voi tietää, jos ei tiiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä niin onko sillä arvoa ja jos se osoittautuu arvokkaaksi, niin mun on toimitettava se kiinteistön omistajalle (joka on sukua). Muussa tapauksessa mä pidän sen itse.

   Arvotavaraa on varmasti mennyt ja menee roskiin ihmisten tietämättömyyden takia ja se on sääli varsinkin kun se niistä saatava raha tulisi monelle tarpeen.

   Ei kestä kiittää, mä autan aina kun voin ja kävin vastaamassa siihen valurautaan liittyvään pohdintaan eli muovia koska valurautaisia ei muoviputkelle myydä ja nykyiset tulppien raaka -aineena käytettävät seokset kestävät metaania ja muita kaasuja huomattavasti paremmin kuin aikaisemmat.

   Poista
  2. Saunassa on vielä valurautainen lattiakaivo :) jonka tulppa on kyllä tallella, ja ne vanhat rautaisetkin oli vielä tallella visusti - edellinen asukas oli tehnyt niille arkun ja kaivanut maahan varaston taakse. Ei muute olis huomattu, mutta kun arkun kansi petti... nyt ne on kyllä toimitettu jo kaatikselle.

   Tää talo, mihin muutettiin, oli aika tarkkaan putsattu arvotavarasta, mutta luulen varaston vintille unohdettujen valaisimien olevan kyllä antiikkia. Messinkiä ja maitolasia.

   Poista
  3. No talolla on sitten jonkun verran ikää mutta mikäli wc:n puolella on muovia, niin muista mitata se rassausyhteen koko ihan sen takia että niitä on muistaakseni kahta eri kokoa.

   Sun kannattaa kuukkeloida lamput tai käydä arvioituttamassa ne jossain. Ihan oikeesti.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins