Tundralla juhlitaan: Hettusta litroittain, tiputa eltel - kisa..

Tundralla valmistaudutaan perinteisiin ”Kohta tämä saatanan tanner on taas umpijäässä” - juhliin, jotka ovat siitä poikkeuksellinen juhla että niiden aikana saa tehdä monia juttuja mitkä muutoin ovat joko EU:n kieltämiä tai voimassa olevan lain vastaisia, mm. valkoinen orjakauppa ja yli kaksimetristen ihmisten heittely on sallittua. Kylän raitilla käy kova tohina kun keskusaukiota ja sen läpi kulkevaa tietä koristellaan, juoppoja haravoidaan teiden varsilta n. viiden litrahuulen kasoihin, sivukyläläiset pystyttävät kojujaan aina silloin kun toistensa pieksemiseltä ehtivät eikä pidä unohtaa Holaskorven Wäinöä jonka tehtävänä on pestä taivaankansi hohtavan siniseksi. Joo, äijällä on niin paljon pölyjä ylähyllyllä että kylän vanhimmat ovat katsoneet parhaimmaksi antaa Wäinölle painepesurin ja tämä tuki tärkeän tehtävän jotta helvetin heppeli pysyy aisoissa ja siksipä tämä kaikkien lataamojen kruunamaton kuningas seisoo keskellä peltoa ja suihkuttaa Kärcherillä vettä kohti korkeuksia (ihan koko päivän, Wäpä ei kyllästy ja annettiin me kerran sen pestä myös kuu koska se toivo sitä niin kovasti).


Parhaimpana asiana ovat kuitenkin lukuisat, noin kymmenen metriä pitkät grillit joissa eri kyläkunnat paistelevat omia erikoisuuksiaan ja viime päivinä täällä onkin liikkunut huhu jonka muu Tuuran perseen kylätomikunta grillaisi ylivuotista voutia! Huhun mukaan olivat löytäneet tämän onnettoman ulosottomiehen keskeltä metsää viime syksynä, menehtyneenä ulosmittaamansa marjapuimurin viereen ja koska Tuuran perseeläiset ovat kieroa porukkaa, niin olivat ottaneet verenimijän talteen ja laittaneet tämän marinoitumaan Urppasen Alman kellariin. Luonnollisesti sen jälkeen kun olivat suorittaneet kalttauksen ja muut lihan käsittelyyn vaadittavat toimenpiteet. Virallisestihan täällä ei kannibalismia harrasteta mutta sivukylissä ja varsinkin Takamaalla saa olla tarkkana mitä suuhunsa laittaa, lähinnä sen takia että jos me muut asumme metsässä, niin takamaalla asutaan metsässä – if you know what i mean..
Kerrottakoon sivuhuomautuksena ja yleisen sivistyksen hengessä että Takamaan väki koostuu ns. repuuseista, muualta tulleista joista viimeisimpänä on Mutaskan perhe joka löydettiin kolme viikkoa sitten erään joen varresta (perhe nimetty löytypaikan mukaan) ja niin oudolta kuin se kuulostaakin, heistä ei löydy mitään tietoa sen paremmin kirkonkirjoista kuin väestörekisteristäkään joten otimme heidät asumaan tänne hikiseen pikku kyläämme. Meillä kun ei vieraita katsota pahalla silmällä vaan kaikki ovat tervetulleita (vierailla ei käsitetä valtion virkamiehiä, livekaloja eikä pahapimpattaria. toim epähuom.)

Kaikki on huomioitu

Kisat kestävät normaalisti kolme päivää mutta saattavat toisinaan venyä kolme kuukautta kestäväksi turneeksi joka riippuu ihan siitä kuinka juhlaväen kunto kestää ja moneenko tulipaloon kylän kaivoissa riittää vettä. Toisaalta, ”Kuukautisia” ei ole vietty kuin 97 kertaa tämän neljätuhatvuotisen perinteen aikana eli suht harvoin ja suurimpana syynä kenties se että viime vuosituhannelle asti kylän väkiluku oli alle kolmesataa hullua joten hyväkuntoisten osuus on jäänyt melko pieneksi. Kolmessa päivässä on kuitenkin ihan tarpeeksi sillä kun ihminen bilettää 72 tuntia putkeen erilaisten sienten ja ”Hettusen” (virallinen kauppanimi HHTS) eli Heti Helvetin Tukewan Siman voimalla, se vaatii fysiikalta niin paljon ettei normi ihminen tuota kauempaa kestä. Hallusinaatioiden aiheuttamat itsensä pieksemiset ja muut, varsin fyysiset juhlatapahtumat vaativat veronsa ja usein myös ambulanssin tai pari, riippuen siitä mitä sieniä on vetänyt tai mihin huisin hauskaan kilvoitteluun on sattunut osallistumaan.

Yksi rankimmista lajeista on ”Tiputa Eltel”, jossa kilpailijan on tiputettava sellaisen oudon, täysin oksattoman ja vihreän värisen puun nokasta vallan helvetin iso lintu joka lajina on uusi tuttavuus, ensimmäiset havainnot ovat vuodelta 2004. Nämä Eltelit taitavat olla jonkin valtion koelaboratorion tuotoksia koska niitä ei löydy lintukirjoista eikä kylän vuosituhansia vanhoista aikakirjoista. Enivei, Eltelit liikkuvat lähes poikkeuksetta kolmen yksilön parvissa ja tekevät kookonsa nähden aivan vitun liian pientä pesää näiden outojen puunrunkojen (emme tiedä mikäpuulaji on kyseessä) nokkaan siten, että yksi hoitaa homman ja kaksi pomppii suhteellisen joutilaan näköisenä rungon juurella, helvetisti pajattaen ja päästellen suustaan todella hämärää sauhua joka muistuttaa ihmisten harrastamaa tupakointia. Väritykseltään Eltelit ovat kaksivärisiä: dominoivana oranssi mutta niskaa, tai paremminkin höyhenettömien siipien sinistä juurta koristaa valkoinen raita joka näyttää siltä kuin siinä lukisi ”Eltel” ja siksipä ristimmekin ko. lintulajin sen mukaan.

Harvinainen iltakuva yksinäisestä eltelistä

Sitten itse kilpailutehtävään: kisaajan on ensin pelotettava rungon juurella olevat kaksi yksilöä pois ja menestyksekkääksi välineeksi tähän pelottavaan (Eltelit ovat perkeleen isoja tirppoja) tehtävään on osoittauttunut vesuri, joskin myös kirvestä ja viikatetta näkyy käytettävän mutta viikatteen heiluttaminen ryteikössä on hankalaa ja vaatii näin ollen käyttäjältään ultimaalisia viikatoimistaitoja. Vesurin käyttöä voidaan tehostaa huutamalla tappouhkauksia ja nakkelemalla tyhjiä Hettus – lestejä kohti Elteleitä jolloin nämä yleensä ottavat ritolat ja ryntäävät syvemmälle metsään pajukko rytisten. Kun kaksi ”maamöllöttäjää” on häädetty, on kilpailijan tartuttava runkoon pyrkimyksenä ravistaa tolpan nokassa ja vallan saatanallista ärinää pitävä Eltel alas tai ainakin niin, että yksilö jää roikkumaan pää alaspäin joka näyttää olevan lajille ominainen tapa leikkiä kuollutta. Tosin linnun pitämä metakka muuttuu tässä vaiheessa kiroilua muistuttavaksi manaamiseksi ja vallankin kun saavutetaan ns. ”head down” - vaihe, niin tämä perkeleiltä kuulostava ja karjahtelua muistuttava ääntely on todella voimakasta.
Eltelit ovat kuitenkin merkillinen, herkkä laji sillä seuraavana päivänä tehtäväpaikalla on hiljaista koska pesän teko on lopetettu kesken kaikkien Eltelien poistuttua paikalta - ei jälkeäkään tolpasta pää alaspäin roikkuneesta yksilöstä eikä maamöllöttäjistä. Kenties ovat katsoneet viisaimmaksi rakentaa sen pienen pönttönsä jonnekin syvemmälle metsään.

Maamöllöttäjä

Tälläistä tälle aamulle ja hyvää heinäkuun viimeistä kaikille – nauttikaa nyt vaan näistä helteistä koska ei mene kauaa kun Valkoinen Helvetti alkaa.


8 kommenttia :

 1. Mä taidan tällä kertaa skipata kisat.

  Aurinkoista ja lämmintä päivää tundralle!

  VastaaPoista
 2. Ei helteistä voi nauttia varastoon. Syksyn tulo ei tuu siitä yhtään helpommaksi, vaikka hampaat irvessä nauttis.

  VastaaPoista
 3. Herranjestas!! Vaikka pieni kylä on tämäkin, ei meillä noin aktiivista porukkaa löydy!
  Noita Elteleitä pesii muuten myös täälläpäin. Aika usein ne maamöllöttäjät myös nikkaa silmää. Lienee joku ikävä verkkokalvovaiva vai lajille tyypillinen ominaisuus?
  Valkoinen Helvetti pysyköön poissa!

  VastaaPoista
 4. Eltelit olivat pesimispuuhissa matkan varrella kun kävin järvessä äsken äsken. Kaikki meni, siis eikö ne pitänyt tappaa? Olihan ne myrkyllisiä? Ajoin Volvolla päälle.
  Mikä valkoinen helvetti,höh. Nyt on kesä vasta alussa!!! Naatitaan:D

  VastaaPoista
 5. Ahhhhhh, tulossa on ihanaakin ihanampi syksy kaikkine hupeineen ennen noita teidän pippaloita!
  Meillä ei näy noita eltelin tirppoja. Meillä taas asustaa tuossa risteyksessä (samassa kohdassa) jo kolmatta kesää strutsin tai emun lähisukulainen. Ne kaivavat ison kuopan pesäkseen keskelle risteystä erilaisten putkien väliin ja laittavat hassuja raidallisia risuja koristeiksi. Ne eivät yleensä tee mitään. Niillä on haalarit ja heijasteliivit. Lajinimenä on Hookooär Helsingiensis, alalajeja on lukemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on Polga sukua näille meidän kunnan keskustassa kaivaville ja ryömiville lapioon nojaajille, joilla lukee selässä: Kunnan miehet. :D

   Poista
 6. Kun sitä rusketusraja kuvaa en lähettänyt niin saanko laittaa oman ulosottomieheni tulemaan sinne kylätoimikunnan kymmenmetriseen grilliin? Sää voit sitten laittaa mulle sähköpostiin kuvan minkälaiset ruskistusrajat häneen jäi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ilman muuta! :D
   Täällä ei olekaan ulkopaikkakuntalaista voutia käristetty sitten vuoden 1984 suuren ulosottouudistuksen!

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins