Oudon Paimenen Viikinkirulesit kottaraisille vuoden 2014 Suomessa

Naiset – viikinkiaika (lähde: Wikijunior)

Viikinkiajalla tytöt naitettiin 12-15 vuotiaina. Avioliitto oli sukujen välinen sopimus, johon tytöllä itsellään oli vain vähän sananvaltaa. Morsian toi tavallisesti mukanaan rukin, vaatteita ja sängyn peitteen myötäjäisinään. Rikkaampien perheiden morsianten myötäjäisiin saattoi kuitenkin kuulua myös koruja, karjaa ja jopa maatiloja.

Vaimolla oli kuitenkin enemmän oikeuksia kuin useimmilla keskiajan naisilla. Hänen myötäjäisensä olivat hänen omaa omaisuuttaan, jonka hänen lapsensa sitten perisivät äidiltään. Vaimosta ei koskaan täysin tullut osa miehensä perhettä ja jos tämä kohteli häntä tai lapsia huonosti tai oli huono elättäjä, vaimo saattoi erota hänestä todistajien läsnäollessa. Eron sattuessa pienokaiset jäivät äitinsä huomaan, mutta isommat jaettiin vanhempien kesken.

Perheet elivät usempia sukupolvia yhdessä. Talon emännän tehtävänä oli huolehtia, että ruoka riitti yli talven ja huolehtia karjasta. Hän huolehti ruuan valmistuksesta ja säilönnästä. Emäntä teki voita ja juustoja sekä savusti ja kuivasi lihaa ja kalaa. Emännän tehtävänä oli myös lääkitä ja hoivata sairaita.

Kun isäntä oli metsästys- tai kauppamatkoilla maatila oli kokonaisuudessaan emännän vastuulla. Hänen apunaan kaikissa töissä oli perhe ja rikkaimmissa talouksissa myös palvelijoita ja orjia. Köyhimmissä taloissa koko perhe osallistui kaikkiin töihin voimiensa mukaan, jotta elinkeino olisi voitu taata.Naiset – viikinkiaika Suomessa,vuoden 2014 versio (lähde: Outo Paimen himself)

Tytöt aloittavat naimisen yleensä 12 – 15 vuoden iässä eikä mitään sopimuksia tehdä ja jos päädytään avioliittoon, ei kottaraisella ole juurikaan sananvaltaa mutta asiaa ei pidetä pahana sillä mitäpä sille sammuneelle ukolle turhaan jurisemaan kun voi seurata vaikkapa tv:n paskatarjontaa. Morsian tuo tavallisesti mukanaan trukin, joitakin rättejä ja sen ruotsalaisen eläkeläisen pitämästä kaupasta ostetun sängyn päädyn myötäjäisinään. Rikkaampien perheiden morsianten myötäjäisiin saattaa kuitenkin kuulua myös satiaisia, erilaisia harjoja ja jopa citymaastureita.

Tilanne muutama tunti sen jälkeen kun äijän tili on kuivattu.


Vaimolla on kuitenkin enemmän oikeuksia kuin muilla pers'aukisilla naisilla. Hänen myötäjäisensä ovat hänen omaa omaisuuttaan, joista hänen lapsensa sitten tappelevat äiti-paran päästettyä kylmän pierun tai kuten hautaustoimistojen väki leikkisästi sanoo - siinä vaiheessa kun räähkä lakkaa maksamasta yhtiövastiketta. Vaimosta ei koskaan täysin tule osaa miehensä entistä perhettä ja jos tämä kohtelee häntä tai lapsia huonosti tai on huono sängyssä, vaimo voi erota hänestä muutaman muun muijan läsnäollessa. Eron sattuessa pienokaiset jäävät äitinsä huomaan, mutta isommat jaetaan yhteiskunnan kesken Kelan järjestämissä bingoilloissa joissa vaaditaan vähintään kolmen rivin vaakabingo äpärän saamiseksi.
 
Lidlin jono, kyseessä tarjouskahvi (2 pkt 3.44,- eur)

Perheet eivät juurikaan elä vuotta pidempään yhdessä. Talon emännän tehtävänä on huolehtia, että Lidlissä käydään läpi talven ja hän myös huolehtii karhukirjeistä. Hän huolehtii ruuan valmistuksesta ja pakastamisesta - syynä kotitöissä täysin kädetön ukko ja se lauma niitä saatanan kitiseviä vahingonlaukauksia. Emäntä tekee ohareita ja Tallinan matkoja sekä savustaa äijäänsä mäkelään ja kuivaa ukkonsa tilin joka perjantai. Emännän tehtävänä on myös lääkitä ja hoivata sairaita ja koska talouden ainoaksi sairaaksi lasketaan vain itse emäntä, on hänellä lupa hiihdellä kotosalla melko jykevissä doupeissa ilman että kukaan siitä ryhtyy sen pahemmin vittuilemaan.

Kun isäntä on huoraamassa tai muilla hämärillä reissuillaan, on rivitalon pätkä kokonaisuudessaan emännän vastuulla. Hänen apunaan kaikissa töissä on tasan nada eli zero person elikkäs ei ristin sielua ja rikkaimmissa talouksissa käytetään utamamuja ja muita orjia. Köyhimmissä sen paremmin kuin rikkaimmissakaan taloissa (nykyisin n. 5 457 426, lähde: väestörekisterikeskus) ei kukaan enää paina duunia kun sen elinkeinon voi muutenkin taata järjestelmää kusettamalla ja luukuttamalla.
Minen jaksa enempää, oli sen verran rankka päivä ja huomenna on taas lähdettävä heti aamusta tien päälle. Olkaa ihmisiksi ja viettäkää hauska perjantai, huomenna pitäis olla helpompaa niin josko tätä asiaakin tulis laitettua enemmän.

On näköjään mennyt 16.000 rikki joten kiitän ja kumarran teitä kaikkia jotka jaksatte täällä vaatimattomalla Jurtallani poiketa. * Kumartaa niin paljon kuin tyrä antaa myöten *3 kommenttia :

 1. Mä olen varmaan ollut joku Helga, tykkään viikingeiden mentaliteetista :P

  VastaaPoista
 2. Tämäpä yllätys mutta onhan se Keskim.... elämäkin toisinaan aikas rankkaa joten se selittää osaltaan tämän asian. (puhumattakaan palmikoiduista..) ;D

  VastaaPoista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins