Ilmaista apua käännösongelmiin sekä Pippe - e:in ja Tyrä Tyräsen roisi tappelu!

Ennen kuin kerron uusimmat juorut täältä hikiseltä jurtaltani, niin kerronpa tämän aamun hakutuloksista jotka koskettavat meitä kaikkia kielitaidottomia eli käännösongelmista. Voi veitikas, niitähän meillä takahikiän einareilla riittää ja siksipä olenkin roilannut pitkin nettiä etsimässä käännösohjelmaa joka kääntäisi tämän rakkaan suomenkielemme edes osapuilleen kohdilleen. Samalla tuli todistettua että muutaman laajennuksen avulla saadaan selaimesta aika hauskalla tavalla itseoppiva, sellainen joka tunnistaa isäntänsä / emäntänsä sen hetkisen varallisuustilanteen ja tarjoilee hakutuloksia sen mukaan. En puhu paskaa koska hakutulokset eivät ole hakukonesidonnaisia vaan jokainen (ja mullakin on niitä sekä selaimessa että kirjanmerkeissä jokunen kappale) tarjoaa ei samoja mutta samalla tapaa, mikä tarkoittaa meikäläisen kohdalla sanaa ilmainen. Hesus sentään mutta on tämä nykytekniikka hienoa kun jopa selain tajuaa ettei mulla yksinkertaisesti ole lampaannahkoja ja sen tähden että hakee kaikki ilmaisjutut.


Koitin tehdä puolueetonta testiä jossa syötän käännöskenttään saman tekstin ja katson kuinka se käännetään ja vielä lopuksi laitan saadun englanninkielisen version tekstikenttään ja käännätän sen takaisin suomenkielelle jotta näkisin kuinka homma toimii. Tässä muutamia tuloksia joista ensimmäisenä WordLingo joka löytyy osoitteesta
 www.worldlingo.com:
Oudon paimenen jurtalla alkoivat suuret juhlat.
→ A strange shepherd whom jurtalla began large festival.
→ Outo vanhan makedonialaisen paimenen, jonka jurtalla alkoi suuret juhlat.

Seuraavana oli vuorossa Kääntäjä.org joka löytyy tietenkin osoitteesta
Oudon paimenen jurtalla alkoivat suuret juhlat.
→ A strange shepherd jurtalla started a big party.
→ Outo paimen jurtalla alkoi suuri juhla. (aika hyvin!)


Sitten siirryttiin Kääntäjä nu:n puoleen ja osoitteeseen
Oudon paimenen jurtalla alkoivat suuret juhlat.
→ The strange herdsman jurtalla began to large celebrations.
→ Outo paimen jurtalla alkoi suuret juhlat. (vieläkin paremmin!)

 Koitin myös Wizard.comin käännöskonetta joka löytyy osoitteesta
Oudon paimenen jurtalla alkoivat suuret juhlat.
→ Strange I will tend jurtalla started large celebrations.
→ Omituinen hoidan jurtallaa aloitti suuria juhlia.

Viimeisenä testattavana oli suomalainen Tekstipro.fi joka löytyy luonnollisesti osoitteesta
Oudon paimenen jurtalla alkoivat suuret juhlat.
→ A strange shepherd jurtalla started a big party.
→ Outo paimen jurtalla alkoi suuri puolue
(mitenkään mainostamatta kotimaista, niin Tekstipro:n sivulla on selkeästi mainittu näin: Valitettavasti konekäännökset eivät vielä pärjää kääntäjien tekemille käännöksille, sillä käännöskone ei tunnista sanoja asiayhteyden mukaan, jolloin käännöksestä ei aina tule tarkka ja luonteva. Toivomme, että ilmaisesta käännöspalvelusta on Sinulle kuitenkin hyötyä.)

Viisaasti ja rehellisesti sanottu vaikka me kaikki tiedämmekin ettei kait mikään eikä varsinkaan ilmainen käännöskone ole täydellinen, mikä toisaalta ihmetyttää kun ottaa huomioon tämän päivän teknologian suomat mahdollisuudet. Varmaan moni englannin kieltä täydellisesti hallitseva on valmis polttamaan meikäläisen elävältä perusteena ettei näitä käännöksiä voi tällä tapaa tehdä mutta se on kuulkaas semmoinen juttu että meidän kielitaidottominen on pakko. Olen katsellut tätä omaa pikku blogiani Googlen käännöksen silmin ja se näyttää hienolta mutta se vähä mitä ymmärrän, niin aikas moni asia menee täysin päälaelleen ja se on sääli ulkomaisia lukijoita ajatellen. Muutenkin nämä juttuni ovat hieman hämäriä ja siihen kun lisätään ontuva käännös, niin teksti muuttuu vieläkin hämärämmäksi. Lisäksi meillä kielitaidottomilla on vaikeutena se, että esim. suurin osa kaikesta bloggaamiseen liittyvästä on englanninkielistä tekstiä joten koita siinä nyt sitten miekkailla joka homma niin että tulet ymmärretyksi. Parhaimpana esimerkkinä meikäläisen ja Michal:in (www.yourshoutbox.com) välinen sähköposti jossa minä koitan selittää ongelmaani englanniksi ja Michal koittaa ymmärtää mitä helvettiä minä taas oikein tarkoitan. Onneksi hän on erittäin kärsivällinen mies ja on tähän asti ymmärtänyt ja auttanut tavalla jolle ei ihan heti löydy vakavasti otettavaa kilpailijaa.Niin, ja on pakko mainita linkki jonka kautta löytää eri alojen sanakirjoihin johtavia linkkejä ja se löytyy tästä http://www.hakuvelho.com/a4.htm


Joo, tässä oli tämän päivän huolen aihe ja ns. sivistävä osuus joten voimmekin siirtyä tämän kapisen elämäni kiemuroihin ja eilisiin tapahtumiin. Sain sen käsityksen että minun olisi pitänyt olla toisessa sairaalassa ja aivan toisen operaation kohteena kuin mihin eilen olin menossa. Kaiken huipuksi tämä sairaala jonne menin, ei kyennyt näkemään sen sairaalan tiedostoista kuin osan jossa pääsääntöisesti joudun ravaamaan. Omituista siksi, että tämä sairaala on sen isomman ja ns. vakituisen osoitteeni alainen joten eipä se tieto näköjään kulje saman talon sisällä niin kuin pitäisi. Toisaalta, tuo tiedon kulun tökkiminen on yleismaailmallinen ja joka puolella vaivaava asia joka tuskin koskaan tulee poistumaan sillä joka kerta kun keskitetään ja uudistetaan tietokantoja, niin sen vitummaksi systeemit menee ja siitähän ei kärsi kukaan muu kuin me jotka ao. ”palveluita” käytämme. No, kahden kuukauden päästä uudella onnella ja oikein nauratti kun mua vannotettiin (neljä eri kertaa) etten saisi ottaa/ei tarvitsisi ottaa yhteyttä sairaalalle päin, vaan he sitten ottaisivat yhteyttä meikäläiseen. Eli jos joku tulevaisuudessa sattuu näkemään mut tuolla maailmalla niin ei, en ole tunkenut housuihini jalkapalloa vaan pikku tyräni se siellä odottelee operoitavaksi pääsyä. Kuitenkin mun on sanottava että nämä jutut eivät ole sairaalan/sairaaloiden henkilökunnan vika sillä molemmissa laitoksissa on aivan helvetin hyvää väkeä ja ainakin omalla kohdallani sangen jouhevaa palvelua joten sen puoleen ei mitään pahaa verta. Nämä tälläiset jutut kun ovat niiden viisaiden suunnittelijoiden ja kehittämis – tyyppien touhuja jotka eivät ole miettineet asioita loppuun ja jotka uudistuksen puolivälissä huomatessaan tämän tosiasian itsekin, jättävät koko touhun muiden siivottavaksi/selviteltäväksi vähän samaan tapaan kuin kaksivuotias tekee töhnämönkerön kanssa. Siihen vaan savet keskelle olkkarin lattiaa ja eikun muina miehinä teputetaan eteenpäin ”Ai mikä paska? Minäkö? Eeeii kuulkaas...tässä koitan reenata tätä kävelyä..kuka sitä nyt tortut olkkariin vääntäis..” - ilme kasvoilla niin viattoman ja syyttömän oloisena ettei paremmasta väliä.


Laitan tähän loppuun viime yönä kuulemani keskustelun joka käytiin tyrän ja pippelin välillä. Tuntuivat olevan kans aika suivaantuneita päivän tapahtumiin ja riitahan siitä seurasi:
Tyrä: ”Ne sitten pilkkas sua oikein kunnolla vaikka kyllä mun on sanottava että nauratti sen lekurin määritelmä.”
Pippeli: ”Ai etana vai? Musta siinä ei ollut mitään hauskaa, vähän sama kuin sua sanottais tarpeettomaks suolen mutkaks”.
Tyrä: ”Mä en suinkaan ole tarpeeton mutta sä voisit laittaa ittes museorekisteriin. Sä oot ihan turha kapistus joka sheivaamisen varjolla siivoaa hämähäkin seitit pois ja se on mun mielestä aika perseestä.”
Pippeli: ”Just joo, kyllä muakin vituttais jos kerran vuosikymmenessä pääsisin kurkkaamaan vatsapeitteiden alta vain todetakseni että O – ou, noihan leikkaa mut irti ja nakkaa roskikseen. Taidankin kirjoittaa kirjan jonka nimeksi tulee Tyrän nousu ja tuho” (heti tuon jälkeen alkoi kuulumaan ihme ääntä joka oli ilmeisesti pippelin naurua mutta kyllä se kuulosti lähinnä sellaiselta kuivan nahan pärinältä).
Tyrä: ”Haista sinä etana pitkä paska sillä minä olen tärkeämpi kuin sinä tulet koskaan olemaan.”
Pippeli: ”Saattaapa hyvinkin olla mutta minä jatkan postaamista senkin jälkeen kun sä olet roskiksessa.”
Tyrä: ”Sä mitään postaa kun et pysy edes pystyssä ilman kokovartalokipsiä.”
Pippeli: ”Sanoo tyyppi joka paukuttaa päätään karmiin.”
Tyrä: ”Mitä helvettiä sä tolla tarkotit?!!”
Pippeli: ”No katsos kun näitä paaksaamisia elikkäs pielusteluita voisi kuvailla niin, että pimppi on oviaukko jota kohden me molemmat juostaan mutta oviaukolle päästyämme tapahtuu seuraavaa: Sä lyöt pääsi ovenkarmiin mutta mä pujahdan sisään ja se on se iso ero koska sua sattuu mutta mua taas päinvastoin...”
Tyrä: ”Sä olet etana yks kusipää!”
Pippeli: ”Totuus on usein tarua ihmeellisempi rakas ystäväni ja koitas nyt vetää ne vatsanpeitteet korviin ja alat nukkumaan, ei tuollaista kitinää kukaan kestä.”

Tappelua kesti vielä jonkin aikaa mutta olin niin poikki että torkahdin ja kun myöhemmin heräsin siirtämään Aljohin pepaa pois tyynyltäni, kuulin kuinka molemmat riitapukarit kuorsasivat autuaan oloisena ja päivän tökkimisistä väsähtäneinä. Sellaista se on tämä elämä mutta nyt haluan toivottaa kaikille oikein hyvää perjantaita ja alkavaa viikonloppua – olkaahan ihmisiksi.

31 kommenttia :

 1. No eivät sentään sua syyttäneet siitä, että olit väärässä sairaalassa oikeaan aikaan, tai oikeassa sairaalassa väärään aikaan...
  Mutta se hieno potilastietojärjestelmä on tosiaan ihan susi.
  Ja mun testit oli ihan turhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja aamulla oot näköjään saanu yhteen postaukseen kommentiksi oikein aidon esimerkin käännöskonekukkasesta :)

   Poista
  2. Joo, eivät ne mua syytelleet kun ne taisivat unohtaa että oon pelipaikalla mutta miten niin sun testit oli turhia? (en ole vielä ehtinyt lukemaan yhtään kun en eilen jaksanut olla koneella)

   Ja juu - ihan oikein happyloan - komma :D täytyykin mennä vastaamaan tälle ystävälliselle lainan tarjoajalle :D

   Poista
  3. Liian helppoja (no päässälaskuja lukuunottamatta ehkä) kun sai keskittyä vain yhteen asiaan kerralla. Ei mitään häiriötekijöitä, esim. samanaikaista muistamista ja tekemistä.

   Poista
  4. Ahaa, sulla on ollut sellainen versio. En tiedä miten nuo testit sitten määritellään ja tehdään mutta aika typeriltä ne joka tapauksessa tuntuvat.

   Poista
 2. Käännöstutkintasi alkoi kiinnostaa ja linkit. Mutta hei, olen hereillä, vaikka toista väität! Haluaisin avata linkit uuteen ikkunaan, kun en maltaisi jurtaltasi vielä poistua. Vaan ei onnistu täällä eikä linkin kopiointi. In your dreams!!
  Linkkejä kun tekstistäsi löytyy usein niin voisko ajatella laittaa ne avautumaan uuteen ikkunaan. Ei tarvitse koskea edes html:ään, bloggeri antaa laittaa ruksin sopivaan kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Anteeksi Millin, en tullut tuota ajatelleeksi ettei ehkä kaikilla selaimilla onnistu tuo etusormen eli vasemman puolen klikkaus kuten Operalla jota itse käytän. Mitä linkkien avautumiseen tulee, niin nuo linkit on laitettu niin että ne avautuvat omalle välilehdelle joten sen suhteen asian pitäisi olla kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millin, tosi iso pahoittelu siitä ettei käännöskoneisiin johtavat linkit auenneet omaan ikkunaan - se oli mun mokani mutta nyt asia on korjattu.

   Poista
  2. Sory, taitaa siis ollakin minun ongelmani, sinulla vain on usein mielenkiitoisia linkkejä. Chromellani se ei toiminut, ennen on. Tuliketussa toimiikin, käynkin sieltä kautta täällä.

   Poista
  3. No nyt toimii, olen meinaten Chromella liikkeellä ja testasin asian.

   Poista
  4. Nyt toimiin,kiitos. Itse sekoilen kommenteissani siirryn lukupuolelle :)

   Poista
  5. Eipä mitään kiittämistä koska virhe oli minun äläkä sekoilusta välitä koska kaikki me sekoillaan (etkä sä mun mielstä mitään sekoillut) :)

   Poista
 4. Keljuttaapi kun ei jouda paneutumaan näihin ilmeisen viisaisiin vinkkeihisi paremmin ja oma kielikone ihan tukossa. Orastava venäjän opiskelukin päättyi aikapulaan. siis aikalailla pulaan. Hyvää viikon loppua hikiseen tiipiihisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hemmetin kurja juttu kun joudut opintosi keskeyttämään, sillä mä blogissasi vierailleena tiedän että sä olisit halunnut lukea venäjää. Elämä on aika usein sangen epäoikeudenmukainen tai jos suoraan sanotaan niin tosi paskamainen.

   Hyvää viikonloppua myös sinulle ja voimia! <3

   Poista
 5. Mä käytän lähinnä kuukkelia ja urbaanisanakirjaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puskis, sä et edes tarvitse sanakirjaa! :D
   Nainen puhuu englantia täysin sujuvasti mutta ajatteles meitä jotka ollaan purjeissa ja syrjässä kaikesta mukavasta kun ei osata. Tosin se on oma syy mutta silti.

   Poista
  2. No pöh, en tod puhu sujuvasti :D ja kirjoitan vielä huonommin, millä tahansa kielellä.

   Poista
  3. Älä ole turhan vaatimaton sillä mä olen nähnyt tuolla toisaalla kuinka sujuvasti sä lepertelet vierailla kielillä :D

   Poista
  4. hohhooojoo.. :P

   Poista
 6. Ahaa, sulla juttelee Tyrä ja Eta...Pippeli. Mulla taas kuuluu ääniä koko ajan, juttelemassa Epäilijä ja Yrittäjä. Nähtäväksi jää, kumpi voittaa. Sulla tais sitten loppupelissä kuitenkin Pippeli voittaa, vai jatkoiko ne vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se taisi olla Pippeli joka pääsi niskan päälle kun tyrä pyyteli anteeksi ja lauloi jotain sen kaltaista kuin "käymään vaan tänne tullaan eikä olemaan"..
   Epäilijä ja yrittäjä...vai niin. Tulin just koneelle (meillä oli yks pariskunta kylässä enkä ole käynyt katsomassa ootko vastannut siihen mun kysymykseeni, joten taidan käydä katsomassa kun meikäläisestä tuntuu että jos Yrittäjä voittaa niin se ei ole välttämättä onnellinen ja jos taas Epäilijä voittaa niin no...vähän sama tilanne. Voinhan toki olla väärässäkin.

   Poista
  2. Hmm...tarkennus? Minen jummarra miesihmisen ajatuksenjuoksua (taaskaan). Miks molemmat huono?

   Poista
  3. No ajattelin niin että kait sitä aika surullinen fiilis ois jos jompikumpi toteutuis kun luulin niin että jos yrittäjä -> ois väkisin olemista ja jos epäilijä niin -> eron myötä surku mutta nämä nyt oli mun omia tyhmiä ja vääriä päätelmiä joten älä välitä niistä. Toisinaan mä mietin liikaa.

   Poista
  4. Tervetuloa Liikaa Miettivien Kerhoon!!!

   Poista
  5. Kiitos!
   Joskin tämä turha miettiminen saisi jäädä vähemmälle.

   Poista
 7. Kyllä sun Pippeli aina yhden Tyrän voittaa sillä Tyrä rytkyy ja Pippeli nauraa vieressä :D
  Nyt pitää lähtee päätä tyhjentää kun oli aika rasittava päivä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene mutta älä tyhjennä liian railakkaasti <3
   Niin, ja vielä kerran onnittelut onnistuneista kaupoista!

   Poista
  2. Kiitosta kultaseni.,Ei mun pää vielä liian tyhjä ole eikä siihen ainakaan viinaa tartte vaan ihan jotain muuta :D

   Poista
  3. Ah, olisihan mun pitänyt tajuta mitä sä tarkoitat :P

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins