Loppiainen: Uudet sananlaskut ja Antonin salainen päiväkirja!

Loppiaisen tai teofanian, kuten ortodoksit tätä päivää nimittävät, kunniaksi ajattelin kaivella vanhoja arkistoja ja käydä Naramastein holveissa katsomassa mitenkä loppiainen on muuttunut aikojen saatossa. Naramastei on yksi niistä monista holveista joissa säilytetään Paimenten ikiaikaista tietoa ja on siitä mielenkiintoinen että siellä työskentelevät helbat ja ohhut pitävät huolen myös siitä tietyt asiat päivittyvät ja näitä päivitettäviä asioita ovat mm. erilaiset sanonnat, Babe – rekisteri, Vadara Sumantei eli ns. Antonin rekisteri jonka varhaisimmat lukijat muistavat Luostarin ajoilta. Kyseessähän on Antonin päiväkirjojen se osa jossa on listattuna Suomen jokainen kaupunki ja kylä sekä niissä asuvien naisten tunnusomaiset piirteet/tavat/taidot nimenomaan pielustelun saralla ja nuorimmat paimenet käyttävätkin tästä Vadara Sumanteista nimitystä Tundran Kama Sutra. On se paikka paikoin niin suolaista luettavaa että minullakin kuivui kieli suuhun kun lueskelin sitä tässä jokunen viikko sitten. Ihan vaan muutaman osoitetiedon päivittääkseni, en minä muuten…... vaikka täytyy sanoa että tuo nimenomainen päiväkirja muistutti minua siitä että minun pitää käydä lähiaikoina Jyväskylässä koska ”Jyväskylässä asuvat naiset ovat tunnettuja siitä että....”. Anteeksi, meinasin ruveta lukemaan teille mitä Antonin muistiinpanot kertovat jyväskyläläisistä naisista mutta sehän ei ole tämän postauksen tarkoitus joten laitanpa kirjan sivuun. Minulla ei ole mitään tietoa siitä miten tuo kirja tarttui mukaan ja kaipa se on palautettava jonain päivänä.

Takaisin Loppiaiseen tähän armoittettuun juhlaan ja siihen liittyviin sanontoihin. Loppiainen muuten on joulua vanhempi festi jota on viettety siitä asti kun auringon säteet ensimmäisen kerran koskettivat tämän umpijäisen maamme kamaraa. Tässä yhteydessä kamaralla ei ole mitään sidoksia sikaan ja sen eri ruumiinosiin (toim. epähuom.). Otan vapauden lainata kohtia Vadara Sumanteista sillä Antonilla oli tapana riimitellä tapahtumia ja liittää ne osaksi näihin kokemuksiinsa kotimaamme naisten parissa joten jos sananlaskun perässä on merkintä VS, niin tiedätte että kyseinen sanonta tai sen päivitysversio on lähtöisin Antonin kynästä.

- "Jos loppiaisena sataa lunta niin paljon, että hiiren jäljet peittyvät, niin sinä vuonna ei tule lumesta puutetta." (Jämsä) ja päivitysversio: ”Jos lunta sataa niin paljon että voudin jäljet peittyvät, niin sinä vuonna jää enemmän settua itselle”.

- ”Jos loppiaisena sataa vettä tai on latvakaasua (sumua),
tulee kylmä kevät”
(Keuruun eteläpuoliset metsäalueet eli maakunta) ja päivitysversio: ”Jos loppiasena on märkä etupuolelta tai tulee suolistokaasua, on selkeesti paskat housussa”

- Loppiaisena kun pakastaa taivaankirin ylle (varmaan vitun kirkas auringonpaiste), niin siitä eteenpäin kantaa hanki” (Vantaa) ja päivitysversio: ”Loppiaisena kun pääsee kuopiolaisen ylle, niin siitä eteenpäin on ruokot huudettu” (VS.)

- Loppiaisena loskakeli, keväämmällä kuiva veli” (Kirkkonummi) ja päivitysversio: ”Loppiaisena kaikki juotiin, veli vietiin katkohoitoon”
Tähän selitystä sen verran että tässä sananlaskussa ”kuivalla veljellä” tarkoitetaan niin kuumaa kevättä että silloin pellolla (nyttemmin katupuolella) työskentelevät ”veljet” eli miehet kärsivät nestehukasta.

- ”Loppiaisena jos maata myöten menee, niin syksyllä saa tyhjiä laareja katsella” (Seinäjoki) ja päivitysversio: ”Loppiaisena jos pitkin reittä menee, niin syksyllä on turha muita vosuja katsella” (VS.)

-”Jos loppianen on kylmä kuin pohjolan naava, niin lankalauantaista alkaa toinen talvi” (Oulu) ja päivitysversio:”Jos herätessäs vierestä tuijottaa aivan outo naama, niin tilanteesta irti pääseminen on kuin toinen talvi” (VS.)

Kas näin, tässä teille muutama sanalasku joita voitte viljellä näin loppiaisena ihan vaan osoittaaksenne että teillä on suomenkielen historia hallussanne ja mistä minä tiedän vaikka teillä olisi kosketuspintaa itsensä Antonin kanssa! Hän oli näet kaupparatsun töitä tehdessään hyvin liikkuvainen mies ja tapasi olla paikkakunnalla pidempään vain jos hän oli tavannut jonkun viehättävän naisen kuten esim. loppiaisena 1998, jolloin hän kertoo eräästä helsinkiläisestä rouvasta tähän tapaan (nimi muutettu koska Antonin kanssa sovittiin että nämä jutut pidetään salaisina): "...Anna on uskomaton nainen, kaunis ja näkee että hän – vaikka kuuluukin ylempään luokkaan jonka riennot ovat yleensä korkeakulttuuria – on pitänyt kropastaan hyvää huolta eikä ole laiminlyönyt sitä niinkuin muut hänen kaltaisensa jotka väittävät aikansa kuluvan hyväntekeväisyyden ja muiden vastaavien tilaisuuksien parissa. Annalla on pitkät, olkapäille ulottuvat hiukset ja tummat silmät joiden läpitunkeva katse saa minut toisinaan vaivautuneeksi ja hänen tapansa liikehtiä – se on kuin katselisi jotain henkiolentoa vetten päällä. Kantona koskessa on Annan mies, todellinen kusipää josta kyllä pääsisi eroon soittamalla Hullu – Jussilalle tai Tobiakselle edellyttäen ettei tämä ole lusimassa mutta koska Anna ei uskalla tähän ryhtyä, on minun tyydyttävä hänen tahtoonsa ja jatkettava tätä suhdetta hänen ehdoillaan. Annassa on ripaus ekshibionistia tai sitten hän pitää kiinni jäämisen mahdollisuudesta sillä hän haluaa että otan hänet ikkunan edessä tai paremminkin ikkunaan olennaisesti kuuluvan ikkunapenkin päällä johon nämä vanhojen helsikiläiskiinteistöjen isot, miltei puoli metriä leveät ikkunapenkit soveltuvat erittäin hyvin...”

ared
Ilokseni huomaan että Anton piti myös punapäistä vaikka brunetet olivatkin lähempänä hänen sydäntään.

Joo, se voi olla parempi etten jatka koska muistelmissa päädytään hieman intiimimpiin yksitysikohtiin ja ei ole soveliasta että sellaisia julkaistaan näinkin hurskaassa blogissa kuin mitä tämän minun vaatimaton blogini edustaa. Sanottakoon kuitenkin että Antonin muistelmien kakkososassa, jonka löysin parisen kuukautta sitten, on naisia ja heidän luonnettaan sekä tapojaan rakastella kuvailtu huomattavasti laajemmin ja jollain tapaa kauniimmalla tavalla kuin muistelmien ykkösosassa joka kenties johtuu siitä että joko Anton arvosti tapaamiaan naisia enemmän tai sitten hänellä yksinkertaisesti oli enemmän aikaa. Se on kuitenkin varmaa että luettuani nyt tätä jälkimmäistä osaa noin puoleen väliin, olen vakuuttunut siitä että Jyväskylässä, Espoossa ja Petäjävedellä asuvien naisten luonteessa on tapahtunut jonkinlainen muutos sillä Antonin ykkösosassa kertomat kokemukset ovat jos ei nyt ihan päinvastaisia, niin kuitenkin huomattavalla tavalla erilaisia kuin myöhemmässä kakkososassa esiintyvissä kohtaamisissa.


Tälläistä tällä kertaa ja haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää Loppiaista! Muistakaa olla ihmisiksi!

16 kommenttia :

 1. Nyt sitten odotellaan lankalauantaita ja uutta talvea, koska täällä on sellaset rapsakat -27c. Juuei ulkoilla tänään, ei.

  Löysin vielä yhden: "Jos loppiaisena on jyväaitan polku ummessa, niin se joutaa olemaan ummessa koko seuraavan talven" (Ol:n Pyhäjärvi). Ja tuosta se päivitysversio onkin vallan villiä mietittävää. Selibaatti jatkukoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan järjetön keli tänään ja huomenna pitäisi olla vieläkin kylmempää :O
   En aio lähteä pihalle vaikka ois eräs asia joka pitäisi hoitaa mutta kun se vaatisi muutaman kilometrin kävelyn joka näillä keleillä on aivan liian pitkä matka kävellä ja toisaalta niin lyhyt ettei Syyrialaista kannata rääkätä sen takia, niin mun on siirrettävä se tuonnemaksi. Josko perjantaina olis jo lauhemapaa?

   Päivitysversio tuosta sun sanalaskusta menee seuraavasti: "Jos ollaan jo loppiaisessa eikä laarilla ole käyty, niin silloin pitää ottaa puhelin käteen ja kilauttaa" :D

   (Hyi minua! Kait se on nämä järjettömät pakkaset jotka laittavat tuollaisia ajattelemaan...:P )

   Poista
 2. Kyllä varmasti nuo Petäjäveden naiset ovat tutustumisen arvoisia ;) Täällä Vantaalla ei kyllä ole hanget korkeat nietokset, joten hankikannossa olisi toivomisen varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko näin? Toisin sanoen onko teidän sukunne lähtöisin sieltä?...ei kun te olittekin toisaalta joten tähän täytyy olla jokin muu syy...hmmm....no se on varmaan lähdettävä tutustumaan paikkakuntaan jahka nämä pakkaset hellittää ;)

   No eipä ole täälläkään, hyvä jos pari senttiä mikä häviää ensimmäisen nollakelin myötä jota ei onneksi ole ainakaan lähipäiville luvattu ja hyvä niin.

   Poista
  2. Mun sukujuuret ovat Iisalmessa ja Porvoo-Kotka-akselilla :)

   Poista
  3. No niinhän ne taisi ollakin ja muistaakseni tästä oli puhettakin joskus.
   Tämä mun pääni on vaan niin kovin hatara ettei siellä pysy enää mikään.

   Poista
 3. Tässä Loppiaiseen liittyvä arvoitus. Montako taruhahmoa on sanonnassa:
  "Loppiaispäivänä muistellaan kolmen viisaan miehen vierailua Jeesus-lapsen luona".

  Petäjäveden lähellä asuu ainakin yksi tutustumisen arvoinen mieskin. On sukua omalle miehelleni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilkeämieliset kerettiläiset väittävät että neljä mutta minä hurskaana luomakunnan kruununa en ota kantaa :D

   No Petäjävedellä tai siellä päin tuntuu asustavan enemmänkin merkittävää porukkaa joten kyllä siellä on käytävä :)

   Poista
  2. Et ota kantaa, arvasin :D
   Sovitaan, että minäkään en kerro oikeaa vastausta.

   Juu, viime kesänä just käytiin P-vedellä, kuten joka kesä. Muun porukan merkittävyydestä en tiedä, mutta siellä asuva mies ja hänen perhe on oikein mukavia.

   Poista
  3. Niin koska tiettyjen tahojen mukaan kolmea viisasta miestä ei ole ja ateistit lisäävät vielä yhden tähän taruolentojen joukkoon :D

   Muistaakseni en ole koskaan käynyt Petäjävedellä mutta en mene vannomaan. TAidankin muuten käydä kuukkeloimassa millainen paikka se on.

   Mukavaa loppuiltaa sulle oi Jääkäsi, sä kylmien vesien valtiatar! :)

   Poista
 4. Olikos se jo mainittu, että loppiaisena on puolet talven lumista maassa? Meillä lunta on noin sentti joten jännityksellä odottelen lopputalven vastaiskua. Se kun on purku pakkasen perästä eli lunta tulee suhteessa pakkaseen. Lukemat nyt -27°... varmaan tulee sitten lunta sentti per aste, päivässä. Tai tunnissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla että jossain päin on tuommoinenkin määritelmä ja kaiketi se on vanhoina hyvinä aikoina pitänytkin kutinsa mutta nämä lopunajan kelit ovat sellaisia ettei näistä tiedä enää kukaan yhtään mitään.

   Se on teillä itäisten maiden heimolla oma kirouksensa kun saatte osanne siitä manner-ilmasta ja se on nähty että jos teilläpäin pyryttää, niin sitä sitten pyryttää!
   Helvetillisiä pakkasia ja lumisateita talvella ja kesällä vastaavasti kuumaa. Toisaalta teillä on siellä vuodenaikojen vaihtelut kun taas me muut saamme nauttia tästä losopaskasemitalvesta jo toista (vai peräti kolmatta?) vuotta peräjälkeen.
   Kylmää on jokatapauksessa ja huomenna eikun kylmenee. *Brrhhh!*

   Poista
  2. Olihan se meilläkin joulun virallinen Ihme kun saatiin pari senttiä lunta maahan aatoksi. Eivät ole lumitalvet varmoja täälläkään.

   Niin on kylmä, että Nasse hyytyi pihalle, loikki kolmella ja kahdella jalalla viimeiset metrit ovelle. Peetu piti kantaa jostain kilometrin päästä. Vain Leffe on ainoa joka ei ymmärrä palella. Se vain liehuu!

   Ja kylmenee, aina vaan kylmenee!

   Poista
  3. Niin no eipä kai mutta kiitos ison itänaapurin mannerilmaston, ne on ainakin todennäköisempiä kuin täällä lounaassa jossa ollaan vuosi vuodelta menossa kohti englantilaista "aina sataa ja tuulee" - keliä.

   Minä uskon että koiruuksilla on tuota ongelmaa! Kävin just tuolla toisaalla kertomassa että muistan kun Aljohin kanssa lenkkeiltiin näillä keleillä, niin kolmella jalalla piti loikkia kun sitä hajujälkeä ei tietenkään voinut jättää tutkimatta.
   Leffellä lienee turkki sellainen ettei se kylmyydestä perusta vai liekö nuoren iän aiheuttamaa hurmaa jos ei välitä?

   Jep. Huomenna pitäis olla "ennätyskeli" mutta tämänhetkisestä kylmyydestä kertoo jotain se, että mä käyn nortilla pipo päässä ja sitä ei ole tapahtunut koskaan :D
   Oikeesti, vaikka parveke ei ihan maantasalla olekaan, niin on siellä vaan niin helvatan kylmä etten arvaa kaljuani palelluttaa. Olkoonkin etten pakkasten takia ole ajellut sitä vähään aikaan joten jokunen milli koristaa päälakea muttei se näin harvaa päätä suojele :P

   Poista
  4. Juu, pakkanen panee kyllä nyt! Miksei Luontoäiti voisi olla vähän kohtuullisempi? Aina sen pitää liioitella.

   Leffe on kertakaikkiaan niin hönö, ettei se tajua palella. Tosin se loikkii niin paljon, että harvoin on kaikki neljä tassua maassa.

   Pipo on hyvä kapistus!

   Poista
  5. Niin totta! Joko tulee vettä niin että paikat tulvii tai sitten on pakkasta niin että kaikki elollinen jäätyy mutta ei mitään tältä väliltä.

   Leffellä taitaa olla sitä nuoruuden intoa niin ettei mokoma pakkasista välitä j onhan se hyvä koska on niitäkin jotka eivät nokkaansa ulos laita ja käyttäytyvät sitten kuin pahaiset kakarat kun eivät pääse purkamaan energiaansa.

   Oi kyllä ja nyt parina viime päivänä oivavalinta on ollut korvaläpyköillä varustettu karvahattu tai siinä mitään karvaa ole paitti ohtassa joku koristepala joka muistuttaa oksalta liian pitkälle loikannutta oravaa.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins