Kuuma sika eli 80-lukulaisen koukun arvoitus

Karmalla on mun kanssa nyt menossa joku ”Teetänpä tuolla jätkällä aivan turhaa hommaa” - vaihe ja niinpä eilisellekin tätä ohimosuonet repivää aktiviteettia tuli harrastettua vajaa kolme tuntia joista kaksi meni leipomiseen ja yksi hellasyvennyksen puhdistamiseen. Leipominen, joka oli osa suurta vuosipäivän lepyttelyoperaatiota, karahti kiville koska satuin käyttämään kaapista löytämääni kuivahiivaa. Taikina ei noussut minkä aluksi laitoin taitamattomuuteni piikkiin mutta kun tutkiskelin pakettia, niin paljastui että kyseinen kuivahiiva oli vuodelta 867 ekr joten se selittää osaltaan miksi mun pikku pullani näyttivät pieniltä paavin hatuilta jotka on hakattu lyttyyn. Oikeesti, ne oli todella vittumaisen näkyisiä lätysköitä ja jotta tämä tragedia ei toistu, niin seuraavan kerran kun leivon niin töräytän taikinan joukkoon uretaania niin johan saatana nousee.

Lisää tappioita oli luvassa. Katsokaas kun tässä kanikopissa jonka kunta on ystävällisesti vuokrannut meille, on kenties maailman pienin keittokomero jossa on ehdottomasti maailman pienimmät pöytätasot tai oikeastaan niiden irvikuvat sillä hellan molemmin puolin on kaksi persereiän kokoista lätkää + tiskipöytä mutta sitä ei voida pitää varsinaisena pöytätasona joten mun leipomiseni tapahtui toisella näistä hikisistä tasoista ja jos tietäisitte mun leivontametodini, niin olisitte vakuuttuneita siitä että kaikkea mitä pullaan tulee, on myös noin neljän neliön alalla ja erityisesti hellan ja pikku pöytätason välissä. Joo, kun olin saanut lätyskäsirvakkani leivottua ja tiskit tiskattua, tuumasin että minäpä siivoan koko hellasyvennyksen. Näin myös tapahtui ja puhdasta tuli mutta mutta, iloisella 80–luvulla on ollut tapana laittaa hellan takana olevaan seinään pieni kulmarautaa vastaava kappale jonka ilmeisenä tarkoituksena on pitää hella pystyssä/paikoillaan kun uunista vedetään pelti ulos ja pellillä makaa about 150-kiloinen sianpotka tahi muu, kenties keraamiikkatöistä innostuneen vaimon 293 kiloa painava, iloisilla väreillä maalattu betonimöhkäle. Minen jumalauta tajua miksi moisia peltihärpäkkeitä on pitänyt ruuvailla seiniin koska uuni on suhteessa keittiön kokoon ja edustaa näin ollen keittiökoneiden nukkekoti-sarjaa joten sinne uuniin ei kerta kaikkiaan sovi niin isoa/painavaa kappaletta elikkäs evästä että se kaataisi uunia. Toisekseen pitää muistaa ettei lisensillä valmistettujen itämaisten hellojen luukut tai paremminkin niiden saranointi kestä mitä tahansa joten on luukun pettäminen on todennäköisempi vaihtoehto kuin se että iloinen paistaja makaa lattialla tulikuuma sika sylissään. Kolmantena vaan ei vähäisimpänä totuutena on se ettei hikisessä korpikylässä asuvalla parsikunnalla ole varaa ostaa sen kokoluokan sikaa että sillä saisi uunin nurin, nälästä puhumattakaan. Tämä kyseinen ja täysin tarpeeton rauta oli näet syynä siihen että noustessani syvennyksen syövereistä, se helvetin koukku tarttui mun halpahallista ostettujen verkkareihini ja ne repesivät lantiosta polvitaipeeseen asti pitäen köyhän korville tuttua ritinää med kuminauhan katkeamisesta ilmoittava räpsähdys.

Uuni joka on tarkoitettu lihan savustamiseen.
Sian kestävä uuni. "Nasu's Hellfire" - malli  joka ei kaadu.

Jep. Ainoa hyvitysteko missä ei tapahtunut takaiskuja, oli pitkospuumatka naapuritundralle josta kävin ostamassa tasan 24 kappaletta ruusuja joista puolet olivat valkoisia ja puolet punaisia. Rehujen värisymboliikka on mulle täysin tuntematon asia joten en tiedä edustiko nivaska hautajais-, hää- tahi muuta surunvalittelua mutta nuo värit nyt sattuivat olemaan ainoat saatavilla olevat. Voidaankin siis todeta että kansantaloudellisesti ja ennenkaikkea mielenterveydellisesti kannattavampaa on muistaa vuosipäivä kuin koittaa paikata sitä jälkikäteen, siitäkin huolimatta että kulta ja muut käädyt maksavat huomattavasti enemmän kuin kiinalaiset verkkarit ja Anni-Helenan mystiset vehnäjauhot koska mielenterveyttä ei voida hinnoitella. Eikä revenneitä ohimosuonia.

Saapa nähdä mitä Karma tälle päivälle keksii sillä mun pitäisi lähteä kohti korkeuksia jossa odottaa n. 250 m² kattoa vailla peltiä. Karma tietää tämän ja niinpä vettä sataa tihuuttaa vaikka sääennuste lupasi puolipilvistä mutta eipä nuo ole ennekään pitäneet kutiansa ja kun kyseessä on kattotyömaa niin ne eivät varmasti pidä paikkaansa. Jotta tämä ei menisi pelkäksi valittamiseksi, kerrottakoon että jotain hyvääkin tapahtui eilen: tuohtuneena (lue: eeppisen raivokohtauksen riivamana) menin suihkuun mutten muistanut riisua kuulolaitteitani ja kuten arvata saattaa, oikosulut olievat enemmän kuin tosiasia. Vitunmoista välähtelyä hetken aikaa jonka jälkeen hetken hiljaisuus mutta sen jälkeen kuuloelimeni täyttyivät täysin virheettömistä paikallisradioiden lähetyksistä, liikennetiedotteista, puolustuvoimain kovapanosammuntoihin liittyvistä tiedotteista ja monesta muusta informaatiosta joista eräs käsitteli muurahaispesien uusiokäyttöä ja tämä oli uutinen joka herätti mielenkiintoni. Ryhdyin näet pohtimaan että onko olemassa instituutio tai taho joka tutkii muurahaispesiä löytääkseen hylättyjä murkkukekoja? Muutoinhan niitä ei nähdäkseni voi uusiokäyttää tai sitten tähän ekologiseen tapahtumaan liittyy brutaali häätö jolla asukkaat saadaan mäkelään ja se taasen poiki uuden dilemman siitä että miten häätö toteutetaan? Kirjallisena ilmoituksena vai vulgääristi fiskarsin lapiolla? Veikkaan kirjallista ilmoitusta koska minun on vaikea kuvitella joukkoa norjalaisiin villapaitoihin pukeutunutta miesjoukkoa heilumassa lapioiden kanssa mutta saatan sieluni silmin nähdä tämän pyöreärillisten hihhuleiden klaanin printtaamassa monisivuista, murkuksi kirjoitettua häätöilmoitusta jonka koko on about hyytiäisen kikkeli koska dokumentti on suhteuttava saajan räpylän elikkäs raajan kokoon. Nämä ovat asioita joita ei pitäisi ensinnäkään kuulla (pesien uusiokäyttö) mutta ei myöskään pohtia sillä yksi ongelma ja sen ratkaisu johtaa aina toiseen ongelmaan ja näin syntyy hullujen huoneelle (mä tiedän koska näitä reissuja on tullut heitettyä) johtava jatkumo. Katsokaas nyt, jos ajatellaan että murkkujen häätöilmoitus on kirjallinen ja se on oletusarvoisesti hyytiäisen kikkelin kokoinen niin ei ole pelkästään pohdittava vaan on myös todennettava että hyytiäisen kikkeli mahtuu muurahaisen käteen ja tämä käsittääkseni on tapahtuma jota ei olla pystytty todistamaan. Vai oletteko te kenties nähneet murkun pitelevän hyytiäisen kikkeliä? Hä?

Oravien häätäjät.
Häätötoimet eivät koske pelkästään muurahaisia sillä nyt myös oravat ovat saamassa omat häätölappunsa.

Voi olla että mun täytyy ottaa aamulääkkeeni ennen töihin lähtöä. Meinaten ne mieltä balanseeraavat.
Oikein hyvää sunnuntaita kaikille ja muistakaa olla ihmisiksi.


12 kommenttia :

 1. Googletin suuresta maailmasta olen nähnyt aiheeseen liittyvän pätkän. Siis ei sellaista mikä kertoo mikä mahtuu muurahaisen käpälään. Vaan joku ehkä maamuurahaistenkeko johon ulkomaanelävät kaatoivat kattilallisen sulaa tinaa (oletus koska kotikonstein sulattivat). Tovin odotettuaan kaivoivat hyytyneen kökön pois, pesivät ja käänsivät näytille.
  Lopputulos oli aika huikea geometrinen törpäke.
  Tässä en puutu siihen kuinka eettistä touhua moinen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika yllättävää miten paljon ihmisiä kiinnostaa murkkujen elämä. Ehkäpä se johtuu siitä että loppupelissä molemmilla elämä on helvetillistä hyörimistä ilman sen kummempaa tarkoitusta, töitä tehdään lähinnä sen takia että ois katto pään päällä mutta siinä se sitten onkin.

   Poista
 2. Jäin miettimään, että onnistuko lepyttelyt? Lättäpullista ja revenneistä peliverkkareista huolimatta?
  Toivottavasti tasapainotus onnistui, niin mielessä kuin muutenkin, saattaa olla katolla mukavampi olla. Toivotaan, että sade kumminkin kiertää sun työmaas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä on palattu ihan normaaliin päiväjärjestykseen ja lämpötilakin on taas plussan puolella. Verkkarit olivat palvelleet uskollisesti monta vuotta joten niidenkään menetys ei jaksa enää harmittaa mutta vettä tuli koko päivän, tosin pienen pieninä kuuroina mutta sellaisina että ne pitivät pellit märkinä ja liukkaina.

   Poista
 3. Toivotaan sateetonta päivää ja leppyvää Valkyyria.
  Ja suloista sunnuntaitam noi ylipäätään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ja suht hyvä sunnuntai on ollut noin kaikestaan. Nyt on sauna lämpiämässä ja sen jälkeen ajattelin olla ihan sohva selääs koko loppuillan.

   Poista
  2. Samat on meillä suunnitelmat. Saunoin just ja sitten lötkähdänkin sohvalle (sitä kiekkoa...)

   Poista
  3. Kuulostaa hyvältä.

   Poista
 4. Kai sulla on nyt jonkinsortin turvakengät niihin kattohommiin? Ettet ihan perustossuissa siellä hiippaile?

  Minä jäin miettimään noita muurahaiskekoja. Onkohan sitä tutkittu ikinä (varmasti on), että kelpaako hylätty pesä sitten joskus jollekulle uudelle yhdyskunnalle? Täällä kun näkee hiton paljon kekoja ja lähempi tarkastelu kertoo, että joka toinen on tyhjä. Karhut kämmentävät kekoja aika tehokkaasti, tuossa sadan metrin päässä kylätien varrella on lähin karhunkyntämä keko. Ei sillä että hätääntyisin, meidän kyläkarhu tuntee meidät paremmin kuin tiedämmekään.

  Toivottavasti onni jo kääntyy, on tuota vastatuulta ollut teidänkin tundralla ihan riittämiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenkkarit on parhaat kattokengät, varsinkin nyt kun ei tarvitse etsiä sellaisia missä on "oikeanlainen"pohja. Valittelin näet Rantikselle jo viime vuoden puolella liukkausongelmaa ja hääp kertoi avantouimarit - joihin hän kuuluu - käyttävät sellaisia tossuja jotka pitävät jopa veden liukastamalla jäällä ja minähän metsästin itselleni sellaiset. Ne ovat ylikokoa, sellaiset verkkomalliset ja kun ne vetää lenkkareiden päälle niin pito paranee huomattavasti. Nykyisten lenkkarien pohjat kun ovat niin hemmetin kovaa kumia etteivät ne "tartu" samaan tapaan kuin ennen ja tämän takia oikeanlaisia on saanut etsiä kissojen koirien kanssa.

   Aikoinaan, mopoiässä, käytiin kaverin kanssa hakemassa noita muurahaispesiä metsästä hänen isälleen mutta sitä minen muista mitä ukko teki niillä. Homma toimi niin että hän merkkasi karttaan koordinaatit ja me haettiin pesät jotka hän oli jo aiemmin lapioinut säkkeihin. Outo ukko mutta koska hän maksoi pesien hakemisesta hyvin niin se rehkiminen mopon ja säkin kanssa keskellä metsää ei tuntunut niin veemäiseltä.

   Kyllä se tuuri tästä kääntyy jahka saa tämän paletin järjestykseen.

   Poista
 5. Haa, häätöilmoitus! Sitä muuten kokeillaan seuraavaksi tuolla saunan alla pesiviin muurahaisiin. On nimittäin juuri passeli keino tähän torppaan. Vallankin, kun eivät erilaiset myrkyt ole tehonneet, eikä kukaan- en siis edes minä - suostu mökin alle ryömimään ja pesää hävittämään, koska riski törmätä myrkullisiin lieroihin on aivan liian suuri.
  Ja yhdyn myös tuohon mielipiteeseen noista liesien kiinnitysraudoista: vihoviimeinen riesa. Vaikka olisivat kuinka kaatumisesteiksi suunniteltua, niin totisesti ovat itse pelsebuubin keksintö. JA olisi kiva kuulla myös selitys sille, miksi se lieteen kiinnitettävä piuha on niin lyhyt, ettei sitä liettä saa sieltä kolosta ulos niin, että ylettäisi tämmöinen keskimittainen ja sopusuhtainen vaimoihminen sitä taustaa kunnolla putsaamaan! Minä uskon ja luotan, että siellä suunnalla Valkyyria kylä ainakin salaa on jo anteeksi antanut unohduksen: kukaan ei voi vastustaa tuoretta pullaa, vaikka niiden muoto olisi mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun se RoundUp jolla sai hävitettyä puiden ja pensaiden juuret kiellettiin koska se oli kenties paras murkupesien hävitysaine mitä milloinkaan on keksitty. Jotkut vannovat naftan nimeen mutta sitä en ole kokeillut ja uskonpa että se löpön katku ei hevillä lähde, varsinkin jos pesä sijaitsee sellaisessa paikassa mihin tuuli ei pääse puhaltelemaan.

   Samaa mieltä hellojen piuhoista koska saneerauskohteissa tulee silloin tällöin eteen tilanteita joissa ao. syvennys pitäisi maalata tai laatoittaa ja se on todella hankalaa silloin kun piuhaa ei ole irroitettu.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins