Ei Toivotut Nuoret proudly presents: MyrskyDisco

Tundralla kävi niin kova myrsky eilen että meidän Ei Toivottujen nuorten yhdistys päätti pitää disco-illan. Ei siksi että me olisimme pelänneet kuolevamme (yleinen uskomus täällä myrskyjen aikaan, vrt. Wiimeisten Aikojen Wittumaiset sääolosuhteet) vaan siksi ettei meidän yhdistyksellä ole varaa strobovaloihin eikä myöskään mihinkään muihin discoissa käytettäviin valonlähteisiin. Itseasiassa discopallonkin virkaa toimittaa Mutakummun Alisan lahjoittama ja hänen eteisessään monta vuotta palvellut iso peili jonka me ensin pirstasimme ja jonka palaset me sitten liimailtiin yhden, jo osittain tyhjentyneen säähavaintopallon kylkeen joka me löydettiin läheisestä metsästä. Te kaikki kikkarapäät varmasti muistatte myös ne moniväriset lamput joissa värien vaihtuminen saatiin aikaan siten että spottivalon edessä pyöri sellainen monivärinen kalvo mutta meidän yhdistyksen discoiltamissa homma on järjestetty niin, että tämän vastaavan värivalohomman hoitaa Särösuon Aarne joka nostelee normi halogeenin eteen kyläläisiltä lahjoituksena saatuja röntgenkuvia. Okei, aika mustavalkoinen maailma mutta Aarnella on vähän saatanan vikkelät kädet (tumputtamisen MM vuosilta 1977, 1981, 1983, 1990, 1998, 2004, 2008 ja 2013) joten se lonkkanivelten, mullin paskaksi potkaisemien polvien ja kallonmurtumien välähtely saa aikaan lähestulkoon samanlaisen efektin kuin mitä strobovalolla saadaan. Haittapuolena todella helvetinmoinen käry koska Aarne hikoilee aivan saatanasti.

google

Palataanpa itse asiaan. Kunnon myterissä on näet se hyvä puoli että se saa valot vilkkumaan ja näin tunnelma on paljon aidompi kuin Aarnen huhkiessa röntgenkuviensa kanssa, plussana myös se että hajuhaitat ovat huomattavasti pienemmät. Myrsky jatkui koko yön ja niinpä me päästiin bailaamaan oikeastaan koko yö enkä minäkään sitten viitsinyt mennä nukkumaan koska kello oli 04.55.12 kun vihdoin pääsin kotiin. Väsyttää mutta eipä tuo haittaa koska harvoin meillä on noin hauskaa kuin eilen sillä me tanssittiin, muisteltiin menneitä ja syötiin Rautalammin Anjan lääkkeet. Meillä muuten otetaan tosissaan nämä discojutut ja parhaimpana esimerkkinä eiliseltä voin mainita Lehtosen Erkin, miehen jolla oli niin isot olkatoppaukset ettei hän mahtunut edes ovista sisään. Joo...Ekillä on tapana vetää överiksi vähän kaikki ja niinpä hän nytkin oli repinyt vanhasta toppatakistaan hihat ja tunkenut selkäpuolelle, lapaluiden päälle kakkosnelosen jonka molemmissa päissä oli styroxista tehdyt puolipallot (vanhan mallinen verkonmerkki jonka Eki oli sirkkelöinyt halki) koska hän halusi toppaliiviinsä prikulleen samanlaiset toppaukset mitä 80 – luvulla käytettiin. No, Ekin oli sen verran harteikas toppauksineen että hän joutui joraamaan ulkosalla. Oli meinaten kakkosnelonen teipattu sen verran hyvin hartioihin kiinni. Toinen yltiöpää oli Hytysen Maija jolla on tavattoman pitkät hiukset mutta jotka ovat siitä omituiset ettei niihin saa kiharoita (oikeesti, kihartamista on kokeillut tämän maan huippukampaajat ja eräs lontoolainen hiustaitelijakin!) joten tämä varsin kekseliäs nainen oli lainannut isänsä tolppkenkiä, kavunnut muuntajaan ja kusta lirauttanut tuon mighty metallilaatikon päälle. Nyt on kiharaa kiharan perään ja Maijan omien sanojen mukaan myös hänen pimpaimensa näyttää nyt niiiiiiin 80-lukulaiselta ettei sellaista vessapaperia ole keksittykään jolla sitä ilmestystä voisi...hmm...vaikkapa pyyhkiä (minen tiedä mikä on oikea termi beaverin kuivaamiseen). Loppuyhteenvetona voidaankin sanoa että ihan hyvät bileet Ekin hartioista ja Maijan lievästi kytevästä räpsästä huolimatta.

curly
Ne kiharat....


Eilinen meni muutenkin aikas hyvin koska mä sain taisteltua muutaman asian kohdilleen ja päivällä tehty varastojen täydennys tarkoitti myös sitä että päivä meni oikeastaan syödessä. Suurin osa teistä tietää että mulla on pakkomielteinen suhtautuminen ruokaan ja nyt mun suurimpana intohimona on omatekoiset versiot leivistä joita myydään Subway – ketjun mestoissa ja jotka muuten ovat paljon parempia kuin hampurilaisketjujen ilmatäytteiset höttöpullat joissa ”uutuutena” on ainoastaan nimi. Samaa paskaa taputeltu eri otsikon alle mutta Subin käntyt ovat sentään kunnon sirvakoita jotka oikeasti vievät nälän hieman pidemmäksi aikaa. Ainoana haittapuolena näissä omatekoisissa ja virallisissa versioissa on leivän kapeus koska sinne väliin ei saa tungettua tarpeeksi täytteitä. Tämän takia aion opetella leipomaan astetta ryhtevämpiä patonkeja ja nyt kysyisinkin sellaista asiaa että onko mahdollista laittaa (taikinavaiheessa) valmiin patongin sisään jotain tappia (puu tms.) joka jättäisi paistovaiheessa valmiin onkalon käntyn sisään? Okei, kuulostaa omituiselta mutta mun mielestä periaatteessa mahdolliselta ja tuollainen ”ontto” patonki olisi todella uraa uurtava keksintö täyteleipämarkkinoilla! Kuvitelkaa nyt, halkaisette leivän ja kun toteatte että ”tämähän on paistunut tasaisesti”, niin patonkiluola vastaa teille tuhannen kaiun voimalla: ”tämähän on..tämähän on...paistunut...paistunut...tasaisesti..tasaisesti..”.
Voiko ihminen enempää toivoa? Oma leipä jossa on valtava cave odottamassa sitä n. 600 grammaa täytettä jonka tälläinen taivaallinen sirvakka vetää, tai ainakin niin mä toivoisin mutta 400 grammaakin käy jos tuo isompi luola on mahdoton toteuttaa. Tämä ei sitten mikään herja vaan mä kysyn tätä ihan tosissani koska esim. jauhelihan laittaminen ja ennenkaikkea sen pysyminen leivän välissä helpottuisi huomattavasti. Jos joku pystyy tuollaisia tekemään niin mä olen valmis maksamaan koska mä en usko että Valkyria antaa mun toteuttaa itseäni, varsinkin kyseessä on puutavaran laittaminen leivän sisään joka on tarkoitus paistaa hänen uunissaan. Viimeksi kun korjasin tuota omistussuhdetta sanomalla että se on kylläkin taloyhtiön uuni niin mä jouduin tekemään itselleni ruokaa kolmen viikon ajan ja täytyy sanoa että makumaailma ei yltänyt ihan sille tasolle mitä Valkyria tekemissä ruuissa joten en viitsi enää puuttua näihin omistajuuteen liittyviin kysymyksiin. Mun on muutenkin nälkä koko ajan. Tuosta Onttopatongista vielä.....jos joku viitsisi neuvoa mua asian tiimoilta niin olisin hyvin kiitollinen, painoarvo sanoilla hyvin kiitollinen.

Mutta nyt, oikein hyvää lauantaita teille kaikille – muistakaa olla ihmisiksi.

Ps. Eilen lupaani jutut ja muut rästihommat ovat työn alla....

Edit klo 12.29: Käykääpä katsomassa kuningasideaa minkä Hogatha on keksinyt - siinä on sellainen innovaatio joka kannattaisi patentoida!
29 kommenttia :

 1. Marjaana10.48

  Kokeile ihmeessä vaikkapa karjalanpiirakkaurakasta tuttua "pulikkaa" patonkien sisään. Ostat pari pulikkaa etkä pulise Valkyrialle mitään. Sitten viet sille yhden täydellisesti (hänen makuunsa) täytetyn lämpimän leivän, niin johan saat luvan paistaa patonkeja kalikoineen edelleen.

  Siis sillä edellytyksellä että se toimii... sun pitää vaan kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Sanna11.14

  Miten jos leipasisit sen jauhelihan sinne sisään jo valmiiksi? Tosin kasvikset pitäs kyllä laittaa vasta uunittamisen jälkeen, jos haluaa salaattinsa rapeana.

  Subista sen verran, että en oo ennen uskaltautunu semmoisen tiskillekään, kun en tienny mitä siinä pitää sanoa, mutta viikolla peesasin esikoistyärtä kun se tilasi meille sieltä leivät. Olin menossa verenluovutukseen ja unohtanut syödä... siis tosi hyvä leipä, vei nälän eikä maksanu ku neljä ja puoli! Siihen hintaan ei saa mitään sen parempaa, paitsi jos ite tekee.

  VastaaPoista
 3. Helmi Nainen11.17

  Mullakin tuli heti pulikka mieleen, mutta Rivakka-Marjaana ehti ensin! Öljyä /jauhota se vaan hyvin ettei tarvitse syödä pulikkaa patongin mukana ;)

  VastaaPoista
 4. Hogatha11.26

  Jospas tyhjentäis kaks tankoparsatölkkiä ja laittais ne peräjälkeen leivän sisään, niin että toisesta päästä pilkistäis. Sit vaan onkii tölkit pois ja siitä avonaisesta päästä valuttais täytteet patonkiin.
  Ensin ajattelin myös pulikkaa, mutta miten se kokopuinen olemus vaikuttaa leivän kypsymiseen? Tyhjennetyissä tölkeissä ilma kuumenisi sisällä, joten kypsyminen voisi olla tasaisempaa. Ehkä!!!

  VastaaPoista
 5. Hyvältä kuulostaa tämäkin! Tosin jos täyttö on vain toisesta päästä niin salaatin joutuu pilppuamaan melko pieneksi...ja sitten kysymys joka koskee myös pulikkaa eli miten ehkäistään pulikan/purkkien taikinaan tarttuminen? Meinaan ettei leipä hajoa siinä vaiheessa kun ne ottaa pois?
  Enivei, mä aion kokeilla tätä tankoparsatölkkisysteemiäkin koska se tämä systeemi (pienemmässä mittakaavassa) toimisi myös makeiden juttujen suhteen.. kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. En mä oikein tiedä tuosta valmiiksi laitetusta jauhelihasta koska mulla on tapana laittaa kaikki sekaisin - myös jauheliha - jonka jälkeen mä lapioin täytteet sisään, periaatteessa sama taktiikka kuin tacovenedein ja muiden kanssa mutta toisaalta, jauheliha voisi "paistua" leipään kiinni ja näin se pysyisi paremmin eli kiitos - tätä kokeillaan!


  Jep. Subin jutut on ihan toista kuin Mäkkärin tai Hesen eikä ole hinnan kiroissa, ei edes se "jokusen" kerran ostettu synttäri/party - tarjotin! :D

  VastaaPoista
 7. Ah, kiitos. Mä jo ehdin kysymään Hogathalta että miten ehkäistään pulikan/purkkien tarttuminen leipään mutta tällä tapaa siis...mutta kumpi parempi - jauho vai öljy? Voiko öljy "haihtua" ja käntty tarttuu kiinni sirvakkaan?
  Joo ja ihan kotitalousuunilla on tarkoitus tehdä jos sä ihmettelet haihtumista ja lämpötiloja...mutta kun mä en tiedä näistä jutuista yhtään mitään :D

  VastaaPoista
 8. Sanna12.02

  Niinno mulle tuli mieleen ne hodarintapaiset, joihin on leivottu nakki sisään jo valmiiksi. Saattaa jauhelihan kans olla vähän hankalampaa saada se pysymään sisällä... miten tää nyt meni näin kaksimieliseksi, vaikka leipomisesta vain oli kyse???

  VastaaPoista
 9. Niin mutta on tuossa sun ehdotuksessa pointtinsa koska mä uskon että se jauheliha tosissaan jää kiinni ja näin homma helpottuisi huomattavasti.


  Leipominen on aina kaksimielistä puuhaa omine pikku kalikoineen ja liukasteineen ja tiedänpä yhden vanhemman rouvankin joka leipoo aina alasti. Tosin minen niitä karvapullia ole suostunut maistamaan :D

  VastaaPoista
 10. Tsekatkaa Hogathan hien ja toimiva keksintö! Laitoin linkin tämän päivän postauksen loppuun. Jumaliste mutta se on oikeasti hyvä!

  VastaaPoista
 11. Hogatha13.30

  Mä ehkäpä jauhottaisin ne. Tai parempi olis käärästä leivinpaperi siihen purkin päälle. Purkin umpipäähän reikä mistä pujottaa narun solmulla. Sitten siitä narusta vetämällä purkki pois.
  Jos sinne rööriin ensin ujuttais salaatin törsöjä ja sitten pursottaa lihan.

  Jos ennen täyttöä vetää kelmun leivän ympäri ja sitten asentaa näin hygienoidun leivän johinkin putkeen, voi rauhassa survoa täytteen ilman patongin räjähdystä.

  VastaaPoista
 12. No nyt selkeni koska mä kuvittelin sen prikin olevan toisinpäin, ts, sanoen luulin että purkissa on avonainen pää joka töröttää täyttöaukkoa kohden mutta jos sen laittaakin niin päin että pohja on siihen suuntaan niin sit tuo naruhommeli kuulostaa järkevältä.


  Täyttöputki kelmuineen tuntuu myös okei - systeemiltä mutta nyt täytyy ottaa huomioon mun ahneuteni. Siinä voi käydä nimittäin niin että mä tulen survoneeksi liikaa täytettä mutta kokeilemallahan tuo selviää.
  Lopuksi mun täytyy tunnustaa että mä olen kateellinen Gargamelille. Sä olet nimittäin nainen joka ei jää itkemään jos joku homma ei toimi vaan sä laitat sen toimimaan. Se on hieno piirre ihmisessä.

  VastaaPoista
 13. .siis purkin eikä prikin. Eihän tässä nyt sentään olla mitään laivoja uuniin tungeta :D

  VastaaPoista
 14. Hogatha14.19

  Ja mä sujuvasti luin ekalla kerralla jo oikein. Vasta tuon korjaudkommentin jälkeen tarkistin lukemani ;)
  Gargamel ei olis aina ihan samaa mieltä. Se kun usein joutuu toteuttamaan näitä mun visioitani. Mutta ihailtavan hiljaa se niitä tekee. Ja kyllä mä aina korvaan sille kaikki.

  Palatakseni aiheeseen. Eli täytettyyn patonkiin. Jos haluaa simppelisti halkaista leivän kyljestä, niin tunkee ne tölkit leivinpaperiin käärittyny uppeluksiin. Sit vaan kyljestä ulos kuin ärtynyt umpisuoli konsanaan. Näin ollen siellä on se onkalo plus vielä avauspuoli minkä voi täyttää vaikka niillä rehuilla.
  Mun on niiiiin pakko testata tätä kotona.

  VastaaPoista
 15. P.Olganovits16.18

  Mmmm, no NYT mä tiedän, miten meikäläisen päässä kasvava hiusmäärä saadaan kihartumaan XD Sitä on yrittänyt muutamakin kanpaaja tms. eri alojen ammattilainen. Jep, jep-jep ja beaverista viis tahi kuus!

  Patonkihommaan on aika helppo keino (no, helppo ja helppo) olemassa. Tee taikina, joka jättää jälkeensä paljon kuplia eli tyhjää tilaa. Paremmin leivonnan hallitsevat tietävät, mitä tarkoitan! Tässäkin linksussa on jotakin asiasta: http://murobbs.muropaketti.com/threads/ilmava-leipae-miten.683569/

  VastaaPoista
 16. Älä suotta ryhdy noin radikaaleihin toimenpiteisiin :D


  Kiitos kovasti linkeistä joiden tutkailua jatkoi tuosta ensimmäisestä eteenpäin ja nyt tiedän leipomisesta (noin niinkus teoriassa) paljon enemmän! Tässä muuten tulee todistettua se että Netin Syövereissä on aivan helvetisti tietoa mutta sen löytäminen on toisinaan kiven takana joten tälläiset linkkaukset ovat enemmän kuin tervetulleita.


  *Kumartuu syvään ja toivoo mielessään että rakas P. Olganovits unohtaisi ajatuksen kiharoista, kapuamisesta ja muuntajista*

  VastaaPoista
 17. Vaan mä uskon että Gargamel tekee ne kaikki toteutukset silkasta rakkaudesta!


  Aihe senkun jalostuu ja kyllä, tätä konstia on koitettava koska se tuntuu sellaiselta mikä voisi onnistua jopa meikäläiseltä!
  Mikäli testaat, niin viitsitkö tehdä jonkinlaisen postauksen seikkaperäisine kuvauksineen ja kuvineen?
  Kuva näet kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, silleen step by step - periaatteella...

  VastaaPoista
 18. Hogatha19.20

  Kun testaan, todellakin postaan! Kuvineen kaikkineen.
  Testauslistalla myöskin pekonikupit. Tarvitaan muffinssipelti ja riittävästi pekonia. Vuorataan kupit pekonin suikaleilla ja uuniin. Kun väri passeli, otetaan uunista ulos ja käyttöön.
  Vielä en tiedä käyttökohdetta mutta eiköhän sellainenkin löydy.

  VastaaPoista
 19. Kiitos kiitos kiitos!
  Pekonikupit.....mmmhhh....on kenties röyhkeää kysyä mutta et millään sais molempien testausten tuloksia samaan postaukseen?
  Pekonikupit kuulostaa (ja varmasti ovatkin) älyttömän hyviltä kun ajattelee mitä kaikkea täytteitä niihin voi laittaa....

  VastaaPoista
 20. No näillä selkosilla nuo kinkerit ovat hieman erilaisempia kuin mitä muualla....tiedä sitten mistä johtuu :D
  Subin kama on kyllä mun mielestä sellaista että siitä voi nimenomaan käyttää nimitystä eväs koska leipä on leipää eikä mitään helvetin vapputaikinaa (hattaradough). Mainitsemasi paninit ovat myös hyviä ja niitä oli jonkin aikaa myynnissä paikallisen pirtukirkon listallakin mutta eihän nämä heinäkengät sellaisten päälle mitään ymmärtäneet, ihmettelivät vain että miksi baarin pitäjä on leiponut niin pieniä pizzoja jotka ovat kaiken lisäksi vielä niin kalliita (3,5-, euroa kappale) :D
  Niinpä sitten palattiin (tai oli niitä koko ajan myynnissä) perinteisiin sämpylöihin missä jumalattoman kuivan sämpylän väliin on tungettu 1kpl tarjousmakkaraa ja 1kpl vieläkin halvempaa juustoa....*Huokaus*


  Mulle ei ihan auennut tuo R...o mutta on siinä ollut melkoinen kertasatsi enkä yhtään ihmettele että kävi sapen päälle, joskin siinä taisi olla muitkain syitä mutta enivei, hitonmoinen ukkeli ja painonpudotukselle - olkoonkin että sairauden takia - on nostettava hattua. Siihen ei moni pysty.

  VastaaPoista
 21. Rouva B23.12

  Minä kyllä laittaisin puupulikoiden ja peltipurkkien sijaan taikinan sisälle jonkin sopivan muotoisen silikoniesineen. Nyt tarkoitan sellaista ruuanlaittoon tarkoitettua silikonijuttua, joita nykyään on tarjolla jos jonkinmoista. Ja ihan siinä mielessä suosittelen silikonia, että se ei tartu kiinni leipään eikä siitä myöskään liukene taikinaan mitään epämääräistä lisäainetta. Esim. palanen silikonista paisto- tai leivinalustaa rullalle käärittynä voisi toimia hyvin. Rullan paksuuttakin voi säädellä tarpeen mukaan. Patongin aukileikkaammisessa pitää sitten vaan varoa, ettei silvo samalla silikonia. Miltäs kuulostaa? Tai vastaanpa itse... Omasta mielestäni niin nerokkaalta, että tätä voisi kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 22. Silikoni kuulostaa erittäin hyvältä koska nyt kun tarkemmin muistelen niin Valkyrialla on sellainen silikonista tehty kakkuvuoka jonka toimintaa mä en lakkaa ihmettelemästä; nainen paistaa kakkua melko helvetin kuumassa uunissa ja silti vuoka ei ole moksiskaan ja kakku irtoaa tosi helposti.
  Tuon leikkaamisen suhteen en mene itsestäni takuuseen...tosin nuo silikoniset paistoalustat eivät ole hinnan kiroissa joten taidanpa kokeillla tätäkin systeemiä. Itseasiassa mä teen niin että teen niin monta patonkia kuin on ideoitakin ja katson mikä niistä soveltuu näille mun ei niin taitaville kätösille.

  VastaaPoista
 23. Hirnakka23.27

  R...o pitää sisällään miehen nimen, olkoon nyt vaikka Risto/Raimo/Reino/Rauno :D
  En uskoisi jos en olisi itse (selvinpäin) nähnyt.

  VastaaPoista
 24. Hirnakka23.29

  Hei tuohan muuten on toimiva juttu, pakko kokeilla kunhan seuraavan sämpylätaikinan teen.

  VastaaPoista
 25. No kyllä mä sen nyt tajusin että sä tarkoitat jotain ukkoa mutta luulin että kyseessä on joku julkisuuden henkilö? :D

  VastaaPoista
 26. Hogatha10.36

  Ans kattoo ny koska mää niitä kerkeen tekemään. Mut kyllä siitä postaus tulee.

  VastaaPoista
 27. Hirnakka13.21

  Ihan oli vaan paikallinen 'julkkis', R joka söi kuin iso hevonen.

  VastaaPoista
 28. Ah, okei okei... :D

  VastaaPoista
 29. Juu, ei ole mikään kiirus.

  VastaaPoista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins