Savuläski part 2

Jos haluatte savustaa joulukinkkunne tai – kalanne niin tuokaa ne tänne meille, ne savustuvat siinä samalla kun meikäläinen lämmittää pirttiä ja keskustelee palopäällikön kanssa heidän alituisten vierailujensa helpottamiseksi rakennettavasta lisäsiivestä josta kumisaapasväki voi siirtyä olohuoneen puolelle ilman että tänne helvetin rotiskoon tarvitsee tulla koko orkesterin med paloauto. Jep, kaikki muistavat taannoisen Savuläski – postaukseni jossa kerroin lämmityksen yhteydessä sattuneesta pikku haverista joka oli täysin oma moka mutta nyt näitä pikku pölläyksiä (vrt. Pompeij, Etna) on sattunut sen jälkeen  kaksi kappaletta, Valkyrialle jokunen päivä sitten ja toinen tapahtui eilen kun sukat jäätyivät taas kerran lattiaan ja ajattelin lämmittää kämpän.

Valkyrian tapauksessa – hääp soitti mulle töihin sen jälkeen kun oli saanut takan vetämään – luultiin että kyseessä oli hormiin muodostunut, kylmän ilman aiheuttama ilmalukko koska takka oli toiminut alkuvaikeuksien jälkeen täysin normaalisti mutta eilinen ”Kuka tarvitsee auton pakokaasuja kun itsarin voi tehdä takallakin” - tilanteen jälkeen päätin tutkia tilannetta tarkemmin ja juttu onkin hieman kurjempi kuin luultiin. Kävi näet ilmi että tulipesän yläosassa oleva ja poski – eli sivukanaviin johtava, noin 40cm:n ja muutaman sentin syvyinen aukko on täysin tukossa. Sain rassattua savukanaviin johtavaa aukkoa hieman auki kun käytin apuna metrin mittaista hitsauslankaa, taskulamppua ja peiliä mutta vain hieman joten lämmitys jäi tekemättä. Toisin sanoen en viitsinyt ladata tyhjentämääni pesää uudelleen vaan metsästin sutarin numeron ja soitin hänelle koska nämä viime päivinä puhaltaneet tuulet ovat jäähdyttäneet asunnon aikas viileäksi. Sutari on vanhoja tuttujani ja hän lupasi tulla nyt aamusta vaikka kertoikin olevansa melko kiireinen ja hyvä niin koska muuten homma olisi muuten mennyt ensi viikon puolelle.

Sutarin kanssa pohdittiin sitä että miten tuhka on kerääntynyt takan tulipesän päälle ja heitinkin hänelle kauhukuvan siitä että molemmat sivukanavat ovat aikojen myötä suupuneet (täyttyneet) umpeen. Takka näet noudattaa samaa vittu se on aivan sama miten se on – linjaa kuin itse rakennuskin joten siinä ei ole tuhkaluukun alla kuin yksi ainoa sutiluukku ja sekin sijaitsee vieläpä keskellä takkaa joten sivukanavien puhdistusta varten sutarin täytyy saada imurin letku taittumaan kaksi kertaa 90° asteen kulman yli ja kun näiden taivutusten pitäisi tapahtua noin puolen metrin matkalla suuntaansa niin arvata saattaa ettei se ole aina toteutunut toivotulla tavalla (siis ei ole ihan joka kerta tehty tai on tehty "suurinpiirtein"). Tämä on taas niitä kouluesimerkkejä siitä kun tekijä ei piittaa tuon taivaallista ja kontrolli (tässä tapauksessa kunnan rakennusvalvonta) vielä vähemmän. Ei nimittäin ole kaukaa haettu ajatus että sivukanavat olisivat täysin tukossa koska rakennuksen valmistusvuosi on 1985 ja näitä vuokrakoppeja on lämmitetty pääsääntöisesti puulla – syynä olematon ja osittain täysin puuttuva eristys niin seinissä kuin katossakin. Naapuritontilla sijaitsee tämän rakennuksen kopio ja siinä on sellainen merkillisyys että eräästä asunnosta puuttuu takka kokonaan. Liekö muurari ollut niin turpa täynnä että on unohtanut muurata takan eikä sen puuttumista ole kukaan muukaan noteerannut mutta tämän kyseisen asunnon sähkölaskut ovat n. 400,- euroa /2kk/pelkkä lämmitys (näissä taloissa on suora sähkölämmitys) kylminä talvina joten tuosta summasta saa jonkinlaisen kuvan näistä todella ihanaa ja laadukasta elämistä varten suunnitelluista asunnoista. Niin, ja myös siitä että miksi tuo nimenomainen kämppä on ollut tyhjillään lähes koko olemassaolonsa ajan. Kyllä siinä vuokralaisia on ollut mutta he yleensä lähtevät ensimmäisen talven aikana tai viimeistään seuraava keväänä.

Eilisen savutusiltaman kruunasi Aljohin karkureissu, koira kun oli pakko päästää takapihalle savua pakoon niin eikö tuo kiittämätön läskipää ottanut ritolat ja häipyi saman tien. Vaikka meillä on tiedossa että koiruus palaa kotiin reissunsa jälkeen, niin pakkohan sitä oli lähteä haeskelemaan jo pelkästään tämän pimeyden takia kun likalla ei ollut mitään heijastimia (oli siis ilman pantaa koska minä en ymmärrä ihmisiä jotka pitävät koiralla pantaa sisätiloissa) ja pelko auton alle jäämisestä enemmän kuin aiheellinen. No eipä sitä tietenkään löytynyt ja se on näissä Aljohin tekemissä reissuissa – niinkuin koirilla yleensäkin – semmoinen juttu että se palaa samaan paikkaan kuin mistä on lähtenytkin joten mun oli palattava kotiin päivystämään sillä Valkyrialla oli menoa eikä hän ollut paikalla. Tulihan Aljoh kolmen tunnin jälkeen, mulla oli ulko – ovi raollaan tuuletusta varten joten kuulin kun se vingahteli rappusilla ja päästin likan sisään. Ihmeen puhdas kuitenkin kun ottaa huomioon nämä saviset maastot ja alati vettä roikaavan taivaan mistä päättelin että likka ei ole pahemmin ravannut naapurustossa vaan on viettänyt suuremman osan metsässä (no helvetti – eihän täällä muuta olekaan). Jotain paskaa se kuitenkin on syönyt koska heräsin kolmelta siihen kun koira oksentaa sänkyyn eli meillä on tänään pyykkipäivää, sutaria, hypotermiaa ja toivon mukaan kämpän lämmitystä joten vaikuttaisi siltä että tulossa on normiperjantai.

Beagle
No niinpä tietysti.

Tälläistä tälle aamulle mutta teille kaikille oikein hyvää perjantaita ja alkavaa viikonloppua. Jos takka tulee kuntoon niin pääsette tutustumaan Mystigoon mutta siitä sitten myöhemmin.


Ps. Kavensin blogia hieman lukemisen helpottamiseksi ja nyt pitäisi tietää että oliko kavennus hyvästä vai pahasta joten jos viitsitte, niin pientä palautetta kiitos.

11 kommenttia :

 1. No totta! En tajunnutkaan, ennenkuin sanoit, luulin vain että mulla on tänään parempi päivä, kun ei rivitkään menneet sekaisin :) Hyvä homma.

  Mutta se takkahomma on kyllä aika kurja, jos nimittäin on tapahtunut se, mitä epäilit. Ja mua taas alkaa vaivata se, että mejän saunan piippua ei oo nuohottu herraties kuinka pitkään aikaan... sekin, nuohoojan tilaaminen, kun on meillä niitä miehen hommia (samaten kuin kiukaan kivien nosto pois tieltä nuohoojaa varten) eikä niitä miehen hommia kuulemma naiset saa tehä, kun se kastroi miehen henkisesti. Ja henkisten pallien säästö todennäköisesti polttaa saunan ja siinä samalla naapurin hienon lukaalin. Paskakaivon tyhjentäjän se kyllä soitti, kun käskin <3

  Pelottavia tuollaiset koiran retket... voi sattua mitä vaan. Vähintään se, että joku eläinrakas ihminen ottaa sen kiinni ja vie lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen, vaikkei se tietenkään ole pahin vaihtoehto. Meillä ainakin se on maksullista se lunastaminen aina... sitä en tiedä, missä kaukana tundralla on lähin paikka sellaiselle.

  Kaikesta huolimatta onnellista viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Teillä takkamurheita, meillä on taas perinteinen joulunalus-putki-tukossa tapahtuma. Argh... Päivänvaloa odotellessa, että saadaan mies kaivoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saatte putkenne auki nopeasti koska viemäriongelmat ovat todella kurjia.
   Meillä näyttäis takkaongelma jatkuvan joulun yli..

   Poista
 3. Voi Paimen, ei saisi nauraa toisten vastoinkäymisille mutta viimeistään tuossa normiperjantaikohdassa repesin. Anteeksi!

  Toivon, että lauantai olisi vähän rauhaisampi ja hormiasia sittenkin kääntyisi parhain päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä on tätä normaalia arkea ja vaikkei ihmiset sitä uskokaan, niin mä olen syntynyt todella huonojen tähtien alla.
   Mitä taasen lauantaihin tulee, niin se näyttäis jatkavan perjantaista teemaa.

   Poista
 4. Aika paska päivä sulla mutta ei hätää, onhan meillä tuo pukki ja Aljoh palasi kotiin.
  Kukahan senkin takan on muurannut.Meillä uuni mallia 1989 ja toimii kuin ajatus.

  Päätä särkee ja isännällä juoksutauti.
  Vaan kyllä se maatila pyörii vaikka migreenilääkeen ja naisen voimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aljoh onneksi palasi kotiin mutta muuten täällä sitten kyntääkin oikein urakalla.
   Sympatiat päänsärystä ja toivotaan että kivut menevät nopesti ohi.

   Poista
 5. Aika metka takkahomma. Sutarit on kivoja.. ;)

  Blogin kavennus hyvä, toimiskohan meitsin läskeihin html-koodi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkahommasta tuli hieman isompi ongelma kuin ensin luulin mutta kaipa se siitä.
   Kiitos palautteesta ja lakkaa hyvä nainen horisemasta koska ei sulla ole mitään läskejä.

   Poista
  2. On mulla, oikein kunnolla. Kesä meni mutta läskit jäi.

   Poista
  3. Elä kehtoo - minä kun tiedän että ne läskit on oman mielikuvituksesi tuottamia harhoja.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins