Savuläski, happipullot ja absoluuttinen raivo

Tämä yö mennyt läskin savustamisessa koska noin kahdeksankymmenen kilon savustamisessa menee oma aikansa eikä hommaa helpota yhtään se että savustuksen oheistyönä tehtävä joulun ajan tuoksu on valmistettava samaan aikaan. Joo, se läski olen minä ja joulun ajan tuoksua säätelin kahdella ovella ja kolmella tuuletusluukulla minkä lopputuloksena me voimme nauttia joulun odotuksesta happipullot selässä ja maskit naamalla. Syynä tähän ”Hei, meillä on savusauna olkkarissa!” - teemaan on vajaan kahden vuorokauden valvominen ja tunralla vallitseva pakkanen. Kylmyys piti huolen siitä että ryhdyin lämmittämään ja univelan aiheuttama väsymys taasen sai mut kokkailemaan kesken lämmityksen ja laittamaan liesituulettimen päälle joten savut tuli torppaan että napsahti. Ensin luulin että jo on kaihi päässyt pahaksi kun en enää erota jauhelihaa pannulta mutta sitten kuulin kun Aljoh ampaisi eteiseen ja tajusin virheeni joten kävin päästämässä ulko – oven raossa kuonoaan pitävän ja perheensä edestä henkensä antavan sankarikoiran pihalle.

Etu – ja takaovi sepposen selälleen, samoin tuuletusluukut ja takkaan uudet tulet. Lieskarin olin tietysti sammuttanut heti ja onnekseni makkariin johtava ovi oli kiinni eikä unten mailla olevalla Valkyrialla ollut hätää sillä savu ei ollut ehtinyt tunkeutua sinne, mitä nyt pienen pieni pölläys livahti ovenraosta kun kävin tarkistamassa tilanteen. Suurin vika on tietenkin minussa ja näitä tilanteita (ei ollut eka kerta) vauhdittaa se ettei takalle ole korvausilmaputkea joka normaalisti viedään takan suuluukkujen välittömään läheisyyteen, vaan se imee palamiseen tarvittavan korvausilman liesituulettimen kautta. Viime kesänä ns. remontin yhteydessä näiden vuokrakorsujen seinään (olohuone) tehtiin Ø 70mm:n reikä med venttiili mutta käytäntö on osoittanut sen aiva riittämättömäksi sillä tuo tuonelan läpi sijaitsee miltei katon rajassa takan vastakkaisella seinällä.

Helvetin naapurit
Kirotut naapurit otsalamppuineen.

Viikko alkaa hyvin koska nyt täällä vasta kylmä on kun kaikki lävet ovat auki ja veto osittain avonaisten takanluukkujen ansiosta on sitä luokkaa että villasukat sai teipata jalkoihin. Takka on siitä hyvä että se on tehokas ilmanvaihtaja koska kilo koivua kuluttaa palaessaan noin kymmenen kuutiota ilmaa mutta hajua se ei poista ja siksipä tässä on luvassa koko ensi viikon kestävä kämpän pesu mikä on toteuttava iltatöinä kun päivät menevät maailmalla. Toisaalta tämä tällä hetkellä kämpässä oleva -15 asteen pakkanen on pientä siihen absoluuttiseen nollapisteeseen kun Valkyria herää, hän nimittäin vaihtoi olkkarin ja keittiön verhot toissapäivänä joten todella kylmää kyytiä on luvassa ja kenties ilmassa nähdään lentävää irtaimistoakin. No ehkäpä ansaitsin tämän koska en ole mikään hyvä ihminen mutta pistää se v*****amaan siitä huolimatta koska tässä pitäisi olla reilun puolen tunnin päästä tekemässä telineitä ja pari muutakin asiaa on tämän päivän työlistalla.

Tundralla tapahtuu
Savu - tuo ihastuttava tunnelman luoja.


Teille kuitenkin oikein hyvää joulukuun ensimmäistä päivää ja muistakaa olla ihmisiksi.

15 kommenttia :

 1. Savustettua Paimenta,namia.
  Mistä sitä aloittaisi,hmmm.......
  Kannibalismi kukoistaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata, minoon vanha ja sitkeä tapaus ;D

   Poista
 2. Tosiaan, kaiken kruunaa se, että verhot oli just vaihdettu... savun haju on ihan tunnelmallista, jos sitä saa ihan pikkuruisina annoksina silloin tällöin, mutta ei enää sitten, kun savunhajutonta paikkaa ei ole lähimaillakaan ja siinä hajussa pitää vielä nukkuakin. On sitä täälläkin koettu tuon pönttöuunin kans sen verran, että osaan arvata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sä sitten tiedät millaista se on koska savunhaju ei tahdo saada millään pois. Plussana tulee tietenkin helvetinmoinen päänsärky tämän normaalin lisäksi joten ei mitenkään mukava päivä.

   Poista
 3. No, aina ei voi voittaa. Ei edes joka päivä, mutta tässä sinulle aivan hurmaava joulukalenteri:

  http://pakollinenjoulu.blogspot.fi/2012/11/joulukalenteri-puuhakalenteri.html?zx=f79ab4924cb74182

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niin mutta kiitos kalenterilinkistä!
   Luulin ensin että se joidenkin jätkien ylläpitämä mutta likathan siellä mellastivat ja tykkäsin koska heillä on sellainen oikean laatuinen kieli poskella - asenne :D

   Poista
 4. Ymmärrän Valkyriaa varsin hyvin, jos hermo menee...vaikka itsekin harrastan vastaavanlaista savustamista tuolla mökin puolella...mutta sehän kokonaan eri juttu, koska silloin syypäänä ovat puut tai jokin muu vastaava :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D
   Joo, tässä tapauksessa syyllinen oli kirottu liesituuletin ja et usko kuinka mä olen tuulettanut nyt kun pääsin vihdoin maailmalta kotiin.
   Tunnelmasta on tulossa aika itämainen koska mä viisaana miehenä ajattelin tehostaa tuuletusta mukavilla tuoksuilla ja nyt ollakin pöydällä roihuaa varsinainen liekkimeri kun siinä palaa....hetkinen....vanilja-, kaneli-, citrus -, joku todella hämärä- ja laventelituoksukynttilät.
   Vältyin savustusoperaatiosta nipin napin (tarkoitan ettei Valkyria hakannut mua siniseksi) mutta nyt täällä on sellaiset entsyymit ilmassa ettei pidä ihmetellä jos meikäläisestä ei vähään aikaan kuulu mitään. Teho-osastolta käsin kun on huono päivittää blogia - varsinkin jos (ja kun) makaa koomassa :D

   Poista
  2. ...olkkarin pöydällä. Ärh näitä kirjoitusvirheitä.

   Poista
 5. No tuossa savussa tai jäljellejääneessä tuoksussa ei haittaa muutaman ninjatähden paistaminenkaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei mutta jos lisäsavua pöllähtää uunin luukusta niin mulle tulee kiire googlettaa arkun hintoja - suku ei meinaten mulle sellaista hommaa ;D

   Poista
 6. Hirnakka23.59

  Voi rähmä mikä homma. Fittimäinen juttu sanoisi Insinööri Sörsselsson. Teillä on kyllä mielenkiintoinen tuo takkasysteemi, taitaa olla vanhempaa mallia se talonne? Ei kai takkoja enää nykyisin vakiona rakenneta? Mulla kun ei ole uusista asunnoista kokemusta, aina vaan vanhempaan on pyritty ja nyt ollaan optimitilanteessa kun töllillä alkaa olla ikää toistasataa vuotta.

  Pari kertaa olen minäkin saanut savut torppaan, sen siitä saa kun kesän koleina päivinä töhäyttää klapihellaan tulet eikä varmista vetoa polttamalla paperia horminluukussa. Jumalaton päänsärkyhän siitä seuraa, meitsillä migreeni luokkaa Paha. Ja aina siellä on joku hiton eksynyt räksä raatona siivet levällään hormissa tai ilmalukko.

  Jännityksellä odotan, miten sisäsaunan hormi vetää kun se on sekä tehty uuteen reikään (sama hormi sentään) että ollut lämmittämättä pauttiarallaa 1,5 vuotta.
  Parempi hankkiutua töllistä maailmalle ennenkuin remonttivastaava täräyttää kivet kiukaaseen ja ryhtyy koepolttoon :D

  Valkyyrialle kauheasti tsemppiä, onhan se ihan sikamaista kun puhtaat verhot ei tuoksu puhtaalle vaan noelle. Piis änd laav, eniveis.

  VastaaPoista
 7. No tämä talo on niinkin historiallinen kuin vuosimallia 1985 :D
  Urakoitsija vaan sattui olemaan näitä "rahat pois ja karkuun" - metodilla tekeviä ja siksipä hänen tekemistään rivitaloista (tällä samalla kylällä) puuttuu mm. ulkoseiniltä tuulensuojalevyt, salaojat eikä ole mitenkään ihmeellistä että pistorasioista saattaa tupruttaa lunta (totta vaikka omituiselta kuulostaakin).

  Lykkyä sen sisäsaunan kanssa ja kyllä se varmasti lähtee vetämään kun maltilla tekee valmistelut ja varsinkin sen pesän sytytyksen. Sä et kuitenkaan saa lähteä karkuun vaan sun pitää olla mukana vihkimässä saunaa - mieluummin niin että pidät kädessäsi paria lasia kuohuvaa jotka sitten nautitte onnistuneen pesän sytytyksen jälkeen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan tuostakin on jo kolmisenkymmentä vuotta, aika ravistaa :D Tästäkin kaupungista on jo purettu pari 80-luvun julkista rakennusta, helekutin huonosti eli ns. juosten kusten tehtyjä. Umpihomeessa ja muutenkin pielessä.

   Mielenkiintoiset pistorasiat, muista jännitysmomenteista puhumattakaan.

   Kyllä sen sisäsaunan koepolton joutuu dokumentoimaan kameroin ja puhelimin, on nimittäin töllin kalleimmat neliöt sitten rempattu. Viimeisen päälle. Ihan migreenin uhalla kilistelen mielelläni maljan ja kaksikin.

   Poista
  2. Aika ravistaa in deed! :D
   Sun täytyy sitten tehdä vihkimistilaisuudesta kunnon postaus med runsaat kuvat, eiks joo?

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins