Patteri/Takka/Vuolustemu/Elice - päivitys

Uudet patterit tulee joko huomenna tai perjantaina ja se on hyvä juttu se. Juttelin eilen sähkärin kanssa ja hääp kertoi että patterit ovat läpivirtauspatterit, ts. sanoen ilma kulkee patterin läpi jolloin se (yllätys yllätys!) lämpiää ja tällä tekniikalla on se etu ettei patterin pinta kuumene niin helvetin kuumaksi kuin normaaleissa sähköpattereissa. Muurari kävi aamusta ja oli kanssa sitä mieltä että vanha paska puretaan kokonaan koska sen korjaamien kävisi todella työlääksi ja sitä kautta myöskin kalliimmaksi, muurari kun näet joutuisi tekemään työn siten että hän muuratessaan tulipesää kirjaimellisesti roikkuisi takan ulkokehällä repsikan antaessa laastia ja kiviä. Eikä siitä näin tehden saisi yhtä hyvää kuin kokonaan uusiksi tekemällä jonka hän pystyy tekemään ilman repsikkaa.

Samaa mieltä oltiin vuolukivitakoista jotka ovat – anteeksi nyt vaan kaikki vuolukivitakkojen omistajat – aivan perseestä niiden onnettomien seinämävahvuuksien takia. Pinta lämpiää hetkessä mutta se myös jäähtyy nopeasti joten kun torpan lämmittämisestä puhutaan, niin silloin kannattaa unohtaa nuo trendipalikat ja muurata kunnollinen, massaltaan suurehko ja luonnollisesti varaava takka. Tosin jos omistaa yli 400 hehtaaria metsää tai käy varkaissa naapurin metsässä eikä ole pikkumukuloita jotka polttavat itsensä takan tulikuumaan pintaan, omistaa aivan helvetin hyvän yleiskunnon ja pitää metsurin töistä myös -30 asteen keleissä, niin myös vuolukivitakkaa voidaan harkita. Jos joku nyt veti herneen nenäänsä, niin asian voi tarkistaa keneltä tahansa alan ammattilaiselta sillä niin näitä takkoja myyvät tahot kuin niitä ostamaan erehtyneet ihmisetkin torppaavat tämän mun lausuntoni mutta kun se on sellainen juttu että tosiasioille ei voi mitään.

Niin, ja varmaan huomasittekin että muutin blogipohjaakin ja tähän oli yhtenä syynä se että mulla rupesi olemaan javascriptiä turhan paljon koska edellisessä ei ollut kuin yksi sarake/palsta ja siksipä mä jouduin tunkemaan sivun loppuun kaikki tarvittavat jutut. Lisäksi tämä uusi on siitä hyvä että tässä on valmiiksi kaikki linkit ”piilotettu” (noindex, nofollow, noodp, noydir, noarchive, nosnippet) joten ne eivät ole ”rasitteena” kun puhutaan niistä tietyistä asioista. Suuret kiitokset kaikille mallin tekoon osallistuneille tahoille. Linkin löydätte sivun alaosassa sijaitsevan ”Kiitokset tekijöille” - otsikon alta, se on ensimmäisenä listauksessa. Toinen syy oli se että tämä ennakoi tulevia aikoja ja mikäli kaikki toteutuu niinkuin pitää niin ne tulevat ajat ovat käsillä ennen joulua ja viimeistään välipäivien aikaan.

Baabelin torni alkaa olemaan viittä vaille valmis eikä korkeuksista puutu enää kuin lumiesteet joiden pitäisi tulla tänään, useampi kappale kolmen metrin salkoja ja suuri toiveeni on että pihalla oleva inhan märkä räntäsade lakkaisi. Olkoonkin että sadekourut ovat jo paikoillaan mutta peltikatolla ei tarvitse olla kuin hieman vettä tai juuri nyt satavaa räntää niin siinä kastuu alta aikayksikön ja mikään ei ole niin vittumaista tähän vuodenaikaan kuin työskennellä kuteet märkinä, vallankin kun vesi/räntäsadetta ryydittää tuuli joka muuten puhaltelee aina kun työskennellään korkealla.
Ennen lumiesteiden laittoa täytyy kuitenkin käydä asioilla, Valkyrialla on mm. hammaslääkäri ja kun kerran maalikyliin lähdetään niin silloin myös täydennetään varastoja – meillä täällä stanan ryteikössä kun ei ole edes kauppaa. Sinänsä harmillisia nämä asiointireissut koska päivä alkaa hämärtämään jo tuossa kahden jälkeen ja se tietää sitä että sitä taas saa tehdä loppupäivän täydellisessä pimeydessä mikä ei noin työturvallisuuden kannalta ole niitä parhaimpia juttuja. No on mulla erittäin hyvä otsalamppu joten näen mä ainakin mihin suuntaan mä tipun ja mitä alhaalla odottaa jos oikein paska tuuri käy.

Tired
Jep.Tälläistä tällä kertaa, hyvää keskiviikkoa kaikille ja muistakaa olla ihmisiksi – tontut takkailevat teitä.Meijer
Elämää korvessa - kaikki täytyy tehdä vaikeimman kautta.27 kommenttia :

 1. Samaa mieltä, ei vuolukivitakka ole mistään kotoisin lämmityksen kannalta. Enkä tykkää niistä muutenkaan. Kunnon perinteinen paksu, varaava takka, lämmittää mutta ei kuumenna pinnalta. Leivinuunimme on myös sellainen, pitää lämpöä muutaman päivän, mutta pinta ei oel koskaan kuuma.
  Luntaa sataa, keli on surkea, mutta pakko lähteä asioille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikki jotka joko joutuvat lämmittämään puilla tai käyttävät esim. leivinuunia niin tietävät tämän tosiasian.
   Keli on ollut tosi märkä ja kurja ja kun tulin kotiin joku aika sitten, niin laitoin saunan lämpiämään koska en halua sairastua mihinkään flunssaan. Koko päivän kun on räntäsateessa niin se märkä kylmyys menee luihin ja ytimiin.

   Poista
 2. Ah, mä niin unelmoin takasta! Kohta sulla on sellanen, hyvä ja toimiva! *tuulettaa*
  Koitahan nyt saada baabeli putoamatta valmiiksi, jotta pääset viettämään sitä ei mainittua kenties ihan levon merkeissä?
  Mainio muuten tuo "tontut takkailevat teitä". Sopii loistavasti!! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkahommeli on tarjousasteella mutta tokihan niille on jotain tehtävä ja aika pikaisesti. Tänään oli isännöitsijältä nimittäin lappu jossa asukkailta kiellettiin takkojen käyttö ja kelit ovat kylmenemään päin....

   Baabeli on viimeistä silausta vaille valmis joten eiköhän se viimeistään viikonlopun aikana saada valmiiksi.

   Poista
 3. Kunhan ei hakkaile. Pitänee tehdä toinenkin sukka lepytykseksi.

  Mie en takoista mittään tiiä, ei ole ku pönttöuuni, Porin-Maija ja saunan kiuas. Kaikki lämpiää ainakin jostakin kohdasta niin kuumaksi, ettei voi nojailla. Paitsi että naakat on tehny pesän Maijan hormiin.

  Mutta se on kyllä hienoa, että teille jonkinlaista lämmitysjärjestelmää sinne laitellaan! Eihän tässä vielä kylmäkään ole (ainakaan niiden "meanwhile in Finland"-vitsien mukaan) mutta kun pukkaa kolmenkympin pakkasta, niin voi tulla kyllä holotna jos ei lämmitys pelaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kävin katsomassa sitä sun sukkaa ja täytyy sanoa että sulla oli todellinen epäonnen päivä!
   Siksipä mä toivonkin että tästä päivästä jouluun ja samantien koko ens vuosi olisi sulle helpompi koska tämä 2014 on ollut sulle aika raskas taival.
   Sä kun olet hyvä likka <3

   Poista
 4. Joo, kyllä ainoa oikea takka on kunnon varaava eikä mikään vuolukivi-sisustustakka.

  Täällä etelässä ihmettelemme, et kuin helkatissa Esteri voi jatkuvasti falskata näin samperisti. Not funny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo takka -asia ja mitä Esterin hanuriin tulee, niin sitä samaa me täällä pohjoisemmassakin ihmetellään. Ajatteles, tämän päivän aikana on tullut vettä, räntää ja rakeita! :O

   Poista
 5. Kyllähän ne vuolukivi takat ja uunit ym.on kauniita katsella mutta ei niin hyviä käytössä.
  Meilläkin kunnon tiiliuuuni ja en luopuisi vähällä siitä
  .
  Nyt kun siellä märässä ja kylmässä työskentelet niin laita heti sauna lämpimille. Sinne istumaan niin vilu katoaa ja terveys säilyy.
  Jos ei sauna,viina ja terva auta, se on kuolemaksi.

  Lunta on lapioida asti eli tulkaas tänne Jumalan selän taakse niin on White Christmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna on lämpiämässä ja oikeassa olet, vuolukivisydeemit ovat pelkkiä koristeita joilla ei mitään tekemistä silloin kun lämmityksestä puhutaan. Saataispa mekin tänne enemmän lunta (vaikken sitä nyt niin hirveästi toivo) niin sitä voisi löylyjen päälle kieriskellä hangessa...

   Poista
 6. Toi pahuksen takka on ongelmallinen juttu. Minä siis olen myös vannoutunut kunnon muurattujen varaavien takkojen ystävä, se on musta aivan ehdoton. Mutta... kun mulla ei ole aikaa eikä osaamista rakentaa torppaa a:sta ö:hön ja olenkin katsellut jonkunnäköisiä valmistalopaketteja, mikä kyllä välttäisi mulle ihan hyvin, mutta kun niissä mokomissa on monesti semmonen kälynen takka, jossa ei ole varaamisesta tietoakaan ja lisäksi semmoinen epäilyttävä metallinen hormi, joka voi kuumetessaan polttaa koko talon. Että miten semmosella muka pärjätään, kun koittaa joku katastrofi ja pitäs pitää torppa talvella lämpimänä? Tai millaset sähkölaskut tulee, kun ei takka varaa? Tää on paha ongelma, oikein paha. Kun meikäläisen rahoilla ja hermoilla ei rakenneta viimeisen päälle paikalla tehtyä torppaa vaan semmonen valmislaatikko olis käypänen omakotiratkaisu, mutta ne takat. Ne uhkaa kaataa koko mun hankkeen. Pöh-h-h.

  VastaaPoista
 7. Hyvä että sä ajattelet noin koska varaavalla takalla säästää aivan helvetisti sähkössä!
  Meillä ei ole kuin tuulikaapissa patteri päällä, sekin lämminvesivaraajan takia ja säästö on todella huikea varsinkin kun ajattelee kuinka huonosti tehty tämäkin rivari on.
  Valmistaloihin elikkäs talopaketteihin saa ihan minkälaisen takan haluaa mutta siitä täytyy mainita kun ostamisen/tilaamisen aika on käsillä eikä se tuo lisäkustannuksia koska talofirmoilla on valmiit kuvat tätäkin ratkaisua varten (laatan/lattian kun täytyy olla vahvempi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olis ihan varma kaikista älvsbyhuusseista ja vastaavista, että saako niihin... Ja tarkoitan siis valmistalolla tällaista, enkä mitään Kastellia, sen verran persaukinen olen...

   Poista
  2. Kyllä ruotsalaisiinkin saa. ei ole kauaa kun kävin katsomassa yhtä suurelementeistä koottua 62 (alak.) +50 (yläk.) neliötä, 129 000 koko hoito tontteineen) ja siellä oli varaava takka. Varmaksi en osaa sanoa (dementia) mikä valmistaja oli mutta se tais olla Lövsta (http://www.lovsta-trahus.se/) .

   Poista
  3. Siis 129 000 euroa kuten varmaan tajusitkin ja tuo alakerran isompi neliömäärä selittyy kahdella isolla erkkerillä - siis todella isolla.

   Poista
  4. Muistin väärin (oli pakko soittaa kaverille ja kysyä kun jäi vaivaamaan) sillä kyseessä oli Myresjöhuset:in talopaketti.
   Kannattaa tsekata myös Eksjöhus....tässä nyt vain pari esimerkkiä (ja joudut kyllä itse googlettelemaan mutta toivottavasti jotain vinkkiä/helpotusta löytyy).

   Poista
  5. Kappas, tommonen talotehdas on jäänyt multa välissä, vaikkakin on tullut tutkittua niitä kohtalaisen paljon. Kaverilla on ihan tosi kiva Älsbyhus Etelätär (mallia ei myydä enää, mutta kai niillä piirustukset tallessa on). Kaverin talossa on kyllä rakennettuna pari lisäterassia, mutta jo se perustalokin on mahtava, valoisa ja tilava ja kaikinpuolin kiva, jotenkin kovin positiivinen verrattuna moneen muuhun. Vaikka Älvsbyllä on maineensa, niin kaverin ostettua tuon talonsa hiukan käytettynä, on mun mieli muuttunut, kun oon käynyt siellä muutaman kerran kylässä. Kelpais mullekin :)

   Mutta nyt painun tsuumailemaan tota Lövstaa... :)

   Poista
  6. Älvsby on ihan hyvä, turhaan sitä morkataan koska kaikki on loppupeleissä kiinni pystytysporukasta.

   Poista
  7. Joo googlettelu onnistuu :) Ruotsalaisilla on kyllä jotenkin nätimpiä taloja, siitä en pääse mihinkään. Tuolla Lövstallakin oli oikein kivannäköisiä. Harmi kun ei oo hinnat suoraan netissä. Käväisin kaikkien mainitsemiesi sivuilla, täytyy ottaa ne nimet muistiin paremman ajan tutkimista varten. Kiitos vinkeistä :)

   Poista
  8. Eipä mitään, kävin lukaisemassa sun katsastus/haveripostauksen :D

   Poista
  9. Niin ja btw, olen asunut suomalaisen (pirkanmaalaisen) rakennusliikkeen rakentamassa talossa, joka on ollut huonoiten tehty talo, mitä olen nähnyt. Kaikki saumat irvisti, muovimatto kupli (juu ja ei ollut vanha talo) jne jne. En ikinä ostaisi niiltä taloa.

   Parhaiden tehty talo, minkä oon nähnyt, on yksien kavereiden itse itselleen rakentama talo, mutta muutoin väittäisin ettei nuo älsbyhusit tai vastaavat niin kauheasti häviä vaikkapa suomalaisille kollegoilleen. Vaikka kauhutapauksiahan on kaikilla merkeillä, se on selvää.

   Poista
  10. Niin, se on semmoinen juttu että kun rakennusmateriaalien täytyy tänä päivänä täyttää tietyt vaatimukset, niin ne ovat laadullisesti hyviä joten viheet ovat lähes poikkeuksetta urakoitsijan tekemiä. Tosin susikappaleita löytyy toisinaan esim. ikkunoissa ja ovissa.

   Poista
  11. Perkele näitä kirjoitusvirheitä!
   ...virheet ovat lähes poikkeuksetta...

   Poista
 8. Anonyymi2.10

  Minä en niin vuolukivitakoista perusta mutta puulämmityksen puolesta liputan. Meillä on aivan järkyn vihreä leivinuuni mutta mahdottoman hyvä, tupa lämpiää. Sähköhellaa en käytä juuri koskaan, helloista paras on puuhella. Sähkölaskut on pienet ja joka vuotiset puutalkoot kivoja. Tietynlainen elämäntapa tämä on mutta puilla lämmittämisestä ei meillä hevillä luovuta.

  Mukavaa joulun odotusta!

  Terkuin Kati ja koiralauma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Kati!

   Sulla on sitten ihan oikea asenne jota arvostan tosissaan koska monet hylkäävät - ihan pelkkää laiskuuttaan - puilla lämmittämisen vaikka heillä olisi siihen mahdollisuus. Et kuule usko kuinka monta kertaa on meikäläisen sydän vuotanut verta kun remonttien yhteydessä on purettu täysin toimivat ja hyväkuntoiset leivinuunit,takat ja puuhellat koska ne ovat olleet (yleensä uusien omistajien) "vanhan aikaisia ja hankalia käyttää".
   Mitä taasen järkyn vihreään sävyyn tulee, niin helpoin apu sen muuttamiseen on lateksimaali nimeltään Superlateksi. Joo, nimi kuulostaa kiinan miesten tuotenimeltä mutta on itseasiassa erittäin hyvää maalia ja sillä kykenee maalaamaan vaikkapa kakluunin elikkäs peltipöntön ulkokuoren koska ko. väri kestää lämpöä ihan toisella tapaa kuin "normaalit"lateksit joiden kuiva - ja sideaineet alkavat sulamamaan +70 asteen paremmalla puolella. Tätä Suprelateksia myy ainakin RTV ja tämän maali olisi joutunut EU:n kieltolistalle jollei se olisi kuulunut vesiohenteisiin maaleihin. Suosittelen ja tästä ei ole kovin kauaa kun kävin pinnoittamassa yhden vanhan leivinuunin jonka tiilipinta vedettiin tasoitteella "suoraksi", harjattiin kuvio pintaan ja maalattiin tällä kyseisellä maalilla. Hyvin on pysynyt vaikka leivinuuni on ahkerassa käytössä.

   Ps. Kerrohan koiruuksille terkkuja

   Poista
  2. Anonyymi9.41

   Täytyykin perehtyä tuohon maaliin, kiitos vinkistä!

   Hyvää joulua meiltä kaikilta! Koirien terveiset meni perille.

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins