Uudet ammattinimikkeet: Ruohonjuuritaso

Koska suomalaiset tahtoisivat niin kovasti olla amerikkalaisia – nuorison lisäksi ylempi keskiluokka – ja pyrkivät tähän mm. käyttäen ammattinimikkeinä englanninkielistä termistöä, niin minä köyhänä paimenena ajattelin kantaa oman korteni kekoon ja puolustaa tavallisia rivikansalaisia jotka tekevät työtä ruohonjuuritasolla ja vähän sen alapuolellakin. Katsokaas kun päänmetsästäjät (headhunters) ja rekrytointifrmat eivät käytä näitä hienoja,vierasperäisiä termejä muuten kuin hakiessaan tomistoväkeä tai johtoporrasta joista jälkimmäinen skaala kattaa kaikki livekalat pikkupomoista itse päärunkefäärdeihin. Kyllähän se komealta kalskahtaa kun voi sanoa olevansa Finance & Accounting Prosess Analyst vaikka todellisuudessa hoitaa työpaikan kahvikassaa ja sitäkin tiukan valvonnan alaisena. Eräs hauskimmista mitä olen kuullut oli se kun kaveri erään hämyisän baarin tiskillä koitti iskeä varsin kaunista naista ja kehua retosteli olevansa Operational Purchaser eli hyvin tärkeä mies firman hierarkiassa. No joo, kaveri ei tavallaan valehdellut koska onhan järjestemällinen ostaja eli tsuppari varsin tärkeä tyyppi joka säästää varsinaisten duunarien aikaa juoksemalla kaupasta toiseen hakiessaan milloin hitsauspuikkoja tahi pokaalikakkujen (cup cakes) muotteja.

Mutta nyt se on loppu ja seuraava listaus kunnioittaa tavallisia duunareita jotka tekevät raskasta työtä aliarvostetuissa ja – palkatuissa ammateissa. On tullut aika jolloin hekin saavat oikeuden komistaa CV:tänsä uudella,uljaalla ammattinimikkeellä. Listaukseen on lisätty ammattinimikettä selventä osio joka osaltaan selventää sekä tehtävää työtä että itse nimikettä.

1. Backworker/account manager
Selkätyöntekijä eli pääsääntöisesti selällään työtä tekevä yksilö josta aiemmin on käytetty halventavaa ”huora” -nimikettä ja ammattinikkeen loppuosalla tarkoitetaan sutenöörille tilitettävien rahojen hallintaa sekä tulouttamista niin käteis – kuin luotollistenkin asiakkaiden osalta. Vaihtoehtona tälle ammattinimikkeelle on Dog Performancer/account manager mikäli selkätyönekijä pitää enemmän takaapäin suoritettavasta aktista eli doggystyle'stä. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan suosittele jälkimmäistä ammattinimikettä lähinnä Suomen vittumaisen verotuksen takia joka määrittää aktiin osallistuvien maksamaan koiraveroa siinä tapauksessa mikäli takaapäin suoritettavien aktien osuus ylittää 75% kokonaismäärästä (mikä on mielestäni täysin käsittämätön sanktio).

2. Trajectory manager
Eli ns. hanskamies joka toimii usealla eri alalla joista tyypillisimpiä ovat rekkakuskien repsikat sekä rakennuksilla satunnaisesti valikoituvat henkilöt jotka näyttävät käsimerkein mihin suuntaan taakkaa pitää liikuttaa. Rekkakuskien repsikat tekevät samaa työtä niissä tilanteissa joissa rekan perä asemoituu peileihin nähden ”kuolleeseen kulmaan” eivätkä rekkakuskit eli yhdistelmäajoneuvon kuljettajat näe takana olevia esteitä tahi muita peruuttamisen estäviä tekijöitä. Näillä liikeratojen hallinoilla on varsin vastuullinen tehtävä varsinkin kun ajatellaan rakennustyömaata jossa nostureilla siirreltävät taakat ovat huomattavan painavia, esim. betonielementtien painoluokat liikkuvat useissa tuhansissa kiloissa.

3. (Bay) Longhole mounter
Kun tarkastellaan metallista tai petrokemiallista (muovin eri johdannaiset) putkea katsomalla putken sisään, niin se näyttää vallan saatanan pitkältä/syvältä reiältä ja sovetuu tästä syystä erittäin hyvin kuvaamaan tätä usein aliarvostettua ammattia mikä on mielestäni väärin koska ilman putkimiehiä ei rakennuksiin saataisi vettä eikä se ison pomon nuhtelun jälkeinen hätäkakka myöskään poistuisi rakennuksesta. Ammattinimikkeen etuosassa oleva ”Bay” - sana viittaa Lahtelaiseen putkimieheen ja on tärkeä tarkennus sillä Lahtelaiset putkimiehet tekevät äärimmäisen hyvää jälkeä ja ovat varsin kultivoituneita makuaistimusten suhteen mikä voidaan todeta rakennustyömaalta toisinaan löytyvien ja ammattinimikettä kunnioittavien ”Long John” - pullojen muodossa (tyhjien, toim.epähuom.).

Very deep longhole (via mounter's eyes)

3. Mallet Spesialist Instructror
Tämän epäkiitollisen ammatin suomenkielinen ja virallinen vastine on Kiertävä laaja – alainen erityisopettaja jollaista mm. Ilmajoen kunta haki 6.7. jättämässään ilmoituksessa mutta mielestäni tuo uljas englanninkielinen nimike soveltuu paremmin kun ajatellaan että ammatin harjoittaja joutuu ensinnäkin a) opettamaan epäkiitollisia, kurittomia äpäriä ja b) kaiken lisäksi ajamaan satoja kilometrejä päästäkseen takomaan järkeä näiden onnettomien lehtolasten päähän. Sana ”Mallet” on synonyymi sanalla Sledge Hammer mutta suomenkielisen version - ”moukarin” - käyttäminen opetustoimessa on vähintäänkin arveluttavaa, olkoonkin että moukarin kiertoliike kuvastaa heti perkeleen hyvin tätä erityisopettajan kiertävää ammattia.

4. Metal Branch Assembly Fucker
Teollisuudessa jossa lähes kaikki on automatisoitua, on valmistusprosesseihin käytettävä aika pyritty minimoimaan myös niiden harvojen työvaiheiden osalta jotka joudutaan syystä tai toisesta tekemään vielä käsin ja siksipä tämä uusi ja uljas termi joka viittaa myös naimisen elikkäs rakastelun (varsinkin loppuvaiheen, toim.epähuom.) kiihkeyteen, on varsin käytännöllinen ammattinike kuvaamaan Metallialan kokoonpanijaa joka on perin halventava nimike. Tämä muuten on niitä harvoja ammattinimikkeitä joista voidaan käyttää lyhennettä ja kun tässä viisitoista minuuttia sitten lanseerasin tämän nimikkeen kansainväliseen käyttöön, niin nyt jo internetin työnvälitystoimistoissa näkyy ilmoituksia joissa haetaan M'BAF:feja ja tämä jos mikä saa vanhan paimenen sydämen läpättämään iloisesti. Suosittelen tätä termiä myös Suomessa toimivien rekrytointifirmojen käyttöön.

Melko nuori M'BAF

5. Hot Liquid (Root Division) Manufacturer
Tämän tuskaisan ja epäkiitollisen mutta silti äärimmäisen tärkeän ammatin suomenkielinen nimike on tylysti ja suorastaan halventavasti Keittäjä. Asia mikä on järkyttänyt minua jo pitkään ja siksipä suosittelen tämän uuden, paljon paremman ammattinimikkeen käyttöön ottamista mitä pikimmin. Varsinkin kun nimessä esiintyvä ”Root Division” (hiiteen aritmetiikka) kuvastaa jokaiselle koululaiselle tärkeiden juuresten jakamista mielestäni hyvin jykevällä tavalla. Tätä työtä muuten tarjosi Helsingin kaupunki kolme päivää sitten.

Hyvin viehättävä HL(RD)M

Tässä oli lyhyt tribuutti näille aliarvostetuille ammateille ja lisää pukkaa jahka ehdin. Eilinen meni osittain reisille kun suunnitelmat jälleen kerran muuttuivat kun pilkullisen koiran hoitoa jatketiin ja pikkulikan hakeminen meni sovittua myöhemmäksi. Illalla kyllä ehdin nettiin mutta pakkomielteisille tavoilleni uskollisena eksyin niin syvälle html:n opetusviidakkoon että siinä se mun iltani sitten menikin vaikka mun niin piti osallistua Blogspheren sosiaaliseen elämään (minkä johdosta anteeksipyyntöni).
Kävin muuten säädättämässä blogiani eli tätä rakasta Jurttaani webmaster's tool'sin puolella (vieritä sivua alas) ja nyt on kuulkaas tilanne että pääsette oikein videopätkältä seuraamaan kuinka parannukset toimii.

video


Hyvää maanantaita kaikille vaikka täällä tudralla ollaan melko läkähdyttävän substrooppisissa olosuhteissa; lämpötila on +20:n asteen paremmalla puolella ja vettä sataa reippaan tihkusateen muodossa.7 kommenttia :

 1. Tuo Trajectory Manager käyttää ihan varmasti Kimmo-työhansikkaita. Niitä, joitka on helppo vetää käteen:

  http://naurunappula.com/z/839987/

  VastaaPoista
 2. Poikkesin vaan haliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   *Kipittää perään huulet töröllään*

   Poista
 3. Maanantai oli erinomainen, kiitos toivotuksista♥
  Piti vaan sanoa, että sulla on tuolla blogin yläreunassa ylmääräinen '>' merkki. Lienee html-koodissa pikkuvirhe.
  Rattoisaa viikon jatkoa, älä nyt liikaa rasita kroppaasi työllä!

  VastaaPoista
 4. Jep,taas on näkymä muuttunut :D

  Pistä sormet....kylmään veteen niin turvotus laskee tai sitten ei.
  Makaa selällään ja odottaa maksua, mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No päätin vaihtaa teemaa kun Blogspheressä on kesä ja kaikki kaivelevat omia napojaan joten mitäpä sitä muutakaan täällä hiljaisuuden keskellä ;D

   Kyllä nämä mun sormet on ihan luuhun saakka halki tai revenneet - miten sen nyt oikein sanoisi mutta kait se vesi tietysti hieman viilentäisi.
   Kuules, nyt ei mitään selkäjuttuja kun tämä kesä on muutenkin niin herkkää aikaa :D

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins