Darth Vader comes Icy Bingo – viitta / Haaste eng. - spell foreingereille!

Arvostukseni ompelijoita kohtaan on noussut näiden parin päivän aikana kun olen väsännyt itselleni Darth Vader comes Icy Bingo – viittaani joka koostuu seitsemästäsadasta kahdeksastakymmenestä (780) mustasta jääpalasta. Hyisten pallukoiden väri on peräisin mustikoista,katsokaas kun pari päivää sitten yksi torikauppias rysäytti Hiacensa ojaan ja päätin syödä muutaman ämpärillisen ennen kuin alan elvyttelemään ukkoa. Saatuani tämän onnettoman marjadiilerin hereille ja ulos autosta, hän oli niin kiitollinen että lahjoitti mulle vielä kolme ämpärillistä mustikoita jotka olen kylläkin tätä kirjoitettaessa jo syönyt – eilen illalla meni viimeiset. Todettakoon vielä että olen usein näissä teksteissäni käyttänyt peristaltiikan lopputuotteesta nimitystä PapaSmurf ihan sen takia että yhteneväisyyksiä löytyy enemmän kuin uskottekaan* ja nyt tämän yltiöpäisen mustikkakuurin jälkeen ne (miun pikku papanain) ovat exactly Papasmurfin näköisiä punnertamisesta aiheutuneen veren värjätessä sinisen hepun toisen pään kirkkaanpunaiseksi.

*Valkoista partaa myöten! Lienee sitä suolistonukkaa vai mitä se on jota keliaatikot koittavat varjella? Ei se ainakaan villaa ole vaikka mun on tunnustettava että mä joskus työmailla syön talojen seinistä eristeitä ja eipä nuo hylätyt pääskysen pesätkään hullummalta maistu vaikken niistä mitään keittoa teekään vaan käytän mikrossa minuutin verran täydellä teholla ja annan mennä ääntä kohti. Kannattaa kokeilla.

Oma viittani on vasta jäätymässä joten kuvaa siitä ei ole saatavilla mutta tässä miltei samanlaisia kuulia, olkoonkin että omani ovat täysin mustia.

Palataanpa itse asiaan: Viitta oli vallan saatanan työläs tehdä sillä jokaiseen jääpalamuottiin piti laittaa pätkä ohuesta mehupillistä jotta sen läpi sai vedettyä narun (2mm laattanaru) jäätymisen jälkeen. Kustannuksenahan tuollainen viitta ei paljoa tee koska muutama nippu pillejä ja 82 jääpalamuottia eivät paljon maksa. Viitan kasaaminen on haasteellista monestakin syystä sillä paleltumat sormissa ja vieressä hysteerisenä huutava vaimo tuovat lisähaasteensa, samoin se että viitta on kasattava nopeasti sulamisen ollessa näillä keleillä uskomattoman nopeaa. Enivei, viitta valmistui eilen ja meikäläinen pääsi brassailemaan kylille parahiksi juuri silloin, kun kylämme pahoin alkoholisoitunut työväestö istui rankan työpäivän jälkeen paikallisen pirtukirkon (no ei ole kuin keskihölmöoikeudet) terassilla. He katselivat järkyttyneinä nähdessään mustien, aivan vitusti kilisevien ja ihan sairaasti kiiltävien pallukoiden peittämän hahmon ja kuulin ainakin kahden denson sanovan että he lopettavat juomisen sillä kun näkee Darth Vaderin tulevan bingosta, on aika laittaa korkki kiinni ja ommella pää mattoon. Astelin ylväästi kylän keskustan läpi vaikka hypotermia haittasi näköä eivätkä raajat meinanneet totella käskyjä mutta mun oli pakotettava itseni eteenpäin koska en halunnut pyörtyä uteliaana tuijottavien litrahuulien eteen. Päästessäni keskustan toiselle laidalle, vilkaisin taakseni ja näin tilannetta seuranneiden kylän lapsien tutkivan taakseni jättämää mustaa vanaa jota kaksi rohkeinta näytti jopa maistavan ja ilokseni kuulinkin huudahduksen: ”Darth Vader maistuu ihan mustikalle!” Tosin huudahduksen seurauksena mun oli lisättävä vauhtia koska mukulat hyppäsivät pyöriensä selkään ja alkoivat polkea meikäläistä kohti enkä hallunnut joutua tilanteeseen, missä selitän kakaroiden vanhemmille minkä tähden heidän jälkeläisensä nuolevat mustaa paimenta. Mulla on muutenkin vaikeuksia tällä kylällä kun ei nuo täkäläiset tajua mun innovatiivista ajatuksenjuoksua. Laitoin kuitenkin toiseen viittaan tarvittavat pallukat jäätymään koska sääennusteiden mukaan nämä helteet jatkuvat entistä kuumempina.


Asiasta toiseen: Ilta – Sanomissa oli juttua "suomalaisten ”oudosta tavasta” ja juttuhan on niin, että suurin syy miksi tämä kansa ei tervehdi vieraan kansan edustajaa on se että me häpeämme/aristelemme huonoa kielitaitoamme. Kyse ei siis ole vittumaisuudesta ulkomaalaisia kohtaan vaan silkka häpeä ja huono itsetunto. Tunnustan omakohtaisesti vieläkin (seuraava kappale selventää asiaa) kärsiväni tästä ja siksipä lähes poikkeuksetta jokainen yhteydenottoni (yleensä kerjään apua eri ulkolaisten sivustojen ylläpitäjiltä/foorumeilta) alkaa sanoilla ”First, i'm sorry but my english is pitful...etc.” ja ihan turhaan koska jokaisessa vastauksessa ystävällisesti kerrotaan että kyllä he ymmärsivät mitä ajoin takaa ja kun olen pyytänyt mahdollisimman yksinkertaista vastausta, niin sen olen myös saanut. Minulla oli kunnia kuulua erään Suomessa asuneen ja australiasta kotoisin olevan perheen lähipiiriin n. kymmenen vuoden ajan ja tuona aikana – lukuisista väärinkäsityksistä huolimatta – me tulimme hyvin juttuun vaikka perheen äiti monta kertaa nauroikin vedet silmissä mun englanninkielen taidoilleni. No hittolainen, australialaisilla on oma tapansa puhua englantia ja kaiken lisäksi he puhuvat niin nopeasti että siinä on tekeminen että pysyy perässä ja ymmärtää edes puolet. Esimerkkinä mainittakoon eräs tammikuinen ilta jolloin perheen isä pajatti pitkä litanian josta erotin oman nimeni ja sanan ”torch”, jolloin hätääntyneenä tiedustelin että mitä olin tehnyt väärin vai miksi hän aikoo kiduttaa minua (”torture”). Okei, melkoinen moka koska perheen pää oli kysynyt että onko mulla taskulamppua mutta mun korvissa se kuulosti kiduttamiselta joten on luonnollista että silloin jysähti savet punttiin, vallankin kun ottaa huomioon että perhe asui todella syrjässä joten mun avunhuutojani ei olisi kuullut kukaan. Perkele.


Tuon kymmenen vuoden jälkeen en ole hävennyt ihan niin paljon mutta viralliset asiat eivät vieläkään oikein onnistu ja moni hieno juttu jää toteuttamatta kun en ymmärrä englantia. Voitte varmaan kuvitella minkälainen tämä bloginikin olisi jos osaisin englantia ja tajuaisin jokaisen html:n muokkaamista käsittelevän ohjeen! Toinen juttu suomalaisten pidättyvyyteen on kanssaeläjien puuttuminen tapaan/sanamuotoon millä toinen yrittää saada asiaansa eteenpäin vaikka se ei heille kuulu pätkääkään. Hävetään sitä mitä muut ajattelevat kun joutuu paljastamaan surkean kielitaitonsa vaikka tosiasiassa vain harvat suomalaiset osaavat täydellisesti esim. englantia ja jos kerran taho jota lähestyn, ydmmärtää meikäläistä niin mulle se on aivan sama mitä muut minun surkeasta kielitaidostani ajattelevat. Siksipä kannustankin kaikkia puhumaan lontoota ja heitänkin haasteen tässä asiassa turkkilaisille joita on viime päivinä käynyt täällä Jurtalla poikkeuksellisen paljon, me voisimme nimittäin vaihtaa ajatuksia kommenttilootassa ja vielä parempi olisi jos tehdään niin että kumpikin saa paikata puuttuvat englanninkielen sanat omalla äidinkielellään niin siitä tuleekin sellainen dialogi että siinä riittää haastetta useammallekin kielitieteilijälle. Tietysti edellytyksenä on ettei vastapuolikaan osaa englantia kuin jokusen sanan. Myöskin muut kansallisuudet ovat tervetulleita tähän kansainväliseen ajatustenvaihtoon niin näette kuinka englanti taipuu koska mulla ei ole pienintäkään hajua siitä miten eri sanat taipuvat tai miten ne edes kirjoitetaan (= hämmästyttäviä variaatioita!). Lopuksi laitan tähän erään edesmenneen suomalaisen poliitikon kuuluisan tilauksen ” kaksi teetä huoneeseen kolmekymmentäkaksi ” hänen käyttämällään englannilla joka on precisely samaa jota itse puhun/kirjoitan: Tuu tii tu töötituu. Repikää siitä.


Kaikille oikein hyvää perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

4 kommenttia :

 1. Ma vaatasin kassi, se sai kulli kätte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En aio luntata sanakirjasta ja siksipä tämä on mulle suht outo, olkoonkin että olen jonkun verran tutkiskellut eestin kieltä. Muistaakseni sana "vaatan" = haluan, joten sä haluat kassn? joka sopii hyvin käteen?

   Yhden lauseen olen opetellut ulkoa joskus vuosia sitten ja se tais (muistaakseni) meni näin eli vastaanpa näin: Palju tänu sellekonst ees, aga nuud peab minna - pole mitagi parata :P

   Poista
 2. Ja tässä ihan tosi tarina suomenkielestä. Mun mummo joka oli ruotsinkielinen meni soittamaan puhelinkiskasta lääkärille kun siihen aikaan oli noi lankapuhelimet vasta tulossa kotitalouksiin. Juttu meni jokseenkin näin: Mine soitaa kiosk ja ei voi puhua pitkä kun minulla on vain yksi vitunen. Eli vitosen kolikolla siinä soiteltiin ja aika oli rajallinen:) Ei se suomenkielikään niin helppo ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole ei mutta uskonpa että lekuri ymmärsi mistä on kyse :D

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins