Ella Räyhäjärvi ja hänen kulttimaineeseen noussut TONMTT !!

Se saa ikenet valkoiseksi. Se saa silmälasit säröille. Se saa Tenan vettymään ja naapurin kangistumaan kateudesta. Mikä se on? Se on tietysti Ella Räyhäjärven äänikirjasarja Teleoperaattorit – nuo mainiot töröantenniset tuutikkelit. Kokonaisuus, joka tulisi koristaa jokaisen itseään sivistyneenä pitävän kirjahyllyä jo pelkästään sen takia että se on voittanut EBOY:n (E-book of year) vuosina 1998, 2002 ja vuonna 2011 jolloin sitä myytiin (huutokaupattiin) 3 kappaletta. Tuntuuko että joku mättää? No totta helvetissä tuntuu mutta antakaas kun mä selitän: Kyseinen sarja on harvinaisuus koska sitä ei alunperinkään painettu (tai poltettu, whatever) kuin 200 kappaletta sen järjettömään koon takia. Katsokaas kun Teleoperaattorit -nuo mainiot töröantenniset tuutikkelit koostuu 38 osasta joista jokainen puolestaan koostuu 43:sta cd:stä. Tuon yhden ja ainoan otsakkeen alla on siis 1634 levyllistä kuunneltavaa mikä on mielestäni heti vitullinen määrä ja kun ajatellaan että jokainen cd on 800 megan levyjä ( = 90 min.), niin E. Räyhäjärven pajatusta kestää 122 760 minuuttia eli 2046 tuntia mikä taas tietää sitä että koko kirjan kuuntelu vie 85 päivää ja 6 tuntia!! On siis luonnollista ettei mikään kustantamo uskonut Räyhäjärven tekeleeseen ja se on sääli koska nykyisin se on niin haluttua tavaraa että sen vuoksi on tehty muutama murhakin ja vuonna 2011 huutokaupattujen äänikirjojen hinta liikkui 893:n miljoonan euron kieppeillä. TONMTT:n uskotaan myös olevan kirottu, sillä se on niin mukaansa tempaava ettei sitä voi lopettaa kesken ja täytyy tunnustaa että minulle kävi juuri näin. 
 
Ellan eeppinen kirja -tässä vain osa siitä

Onnistuin saamaan äänikirjan haltuuni vuonna 2007 eli samana vuonna kun vapauduin linnasta ja hetkeen, jolloin tunsin että nyt on tämän jätkän luvut luettu koska eipä eristyssellissä paljon humppaa hypätä eli vankilassa viettämäni vuodet kuluivat pelkästään kirjoja lukemalla. Olin siis korviani myöten täynnä elämänkertoja, fraktaalikaavioiden perusteita sekä 19 lettisen pullapitkon erilaisia variaatiota (joista muuten paras on on Pietarsaarelainen Annas kun Lahtiska näyttää, jossa pitkoa ei varsinaisesti letitetä vaan ne pötköt heitetään pesukoneeseen ja katsotaan mitä tuleman pitää). Päätin kuitenkin kokeilla äänikirjojen ihmeellistä maailmaa ja heti kun Ellan ensimmäiset, halvan punkun karhentamat sanat pöllyttivät kuuloluitani, olin myyty mies. Vaimoni yritti saada kuunteluni loppumaan mutta jo neljän päivän taistelun jälkeen hän luopui ja alkoi sitävastoin huoltaa minua. Olin näet neljän päivän session jälkeen jo niin pahassa aliravitsemustilassa että hän hommasi minulle tipan, ruikki silmiini Visineä ja pesi kroppaani Kärcherillä pesuhuoneessa, jonne hän oli siirtänyt minut naapurin ukon ystävällisellä avustuksella. Muistan vieläkin kuinka suloinen vaimoni tuli joka kolmas päivä ison pumppupullon (vrt. puutarhamyrkkyjen levitykseen käytettävä) kanssa ja tuuttasi keholleni virkistävää Dovea ja muita ihme tatinoita ettei ihoni olisi kuivunut aivan tykkänään. Myöhemmin hän tosin kertoi ettei hän tosiasiassa välittänyt niinkään ihostani mutta niiden nahkaan syntyvien railojen paukahtelu oli ikävän kuuloista, eritoten siinä vaiheessa kun hän oli saamassa unen päästä kiinni ja vituttihan se pesuhuoneesta kantautuva nitinä ja narina muutenkin.

Sitten itse teokseen; kokonaisuus käsittelee nimensä mukaisesti niin televerkon kuin puhelimienkin kehitystä aina tsaarin ajan pirunviululla vinguttelusta nykypäivän 4G -verkkoihin ja älypyhelimiin, eikä Ella malta olla ennustamatta tulevaisuutta ja niinpä viimeisen osan nimenä on komeasti ” Hologrammin saatana välkkyy ja mulla on kädet taikinassa”. Kaikesta näkee että rouva Räyhäjärvi on paneutunut aiheeseen sillä virallisen tiedon mukana on tajuttomasti erilaista knoppitietoa jota hän on saanut haastattelemalla televerkkojen asentajia, puhelintehtaiden työntekijöitä ja jopa jakelupuolen koppiautojen kuskeja. Yksi hauskimmista osista tai luvuista on sarjan 7 osa, jonka nimenä on ”Johan on taas vittu kun ei Kähösellä vastata” ja tämä kyseinen osa käsittelee vanhojen lankapuhelimien katoamista erityisesti haja – asutusalueella jotka ovat jääneet paitsioon kaikessa teleliikenteessä. Tottapa tuo sillä minäkin olen joutunut teippaamaan vuodelta 1971 peräisin olevaan puhelimeeni noin 6 metrin alumiinipiiskan tavoittaakseni edes jonkinlaisen kentän täällä perkeleen risukossa. Viritys toimii suht hyvin mutta on a) jumalattoman hankala kuljettaa mukana ja b) aivan helvetin ikävä ukonilmalla ja tämän jälkimmäisen syyn takia minulla on pari jätesäkillistä peruukkeja. Ei meinaten kenekään fleda kestä salaman iskun syntyessä aiheutuvaa purkauskanavan lämpötilaa joka saattaa nousta tuonne 30 000 asteen
tietämille. Wikipedittäkää jos ette usko.

Tässä samaisessa osassa on mm. hauska kertomus valokuidun vetämisestä Sipoosta kaakkoon olevalla Savijärvellä. Elettiin myöhäistä syksyä ja pakkasia oli ollut jo muutamia viikkoja mikä helpotti suunnattomasti televerkkomiesten työtä, silä heidän ei tarvinnut käyttää veneitä saadakseen valokuitukaapelin Syväjärven rannalta toiselle, vaan he saattoivat kipittää piuhakela perseessä pitkin jään pintaa ja näin aikaa säästyi huomattavan paljon. Työ eteni ja kaikki olivat tyytyväisiä kunnes sattui jotain odottamatonta; piuha oli saatu vedettyä järven yli ja testaus alkoi siten, että yksi asentajista oli testauslaitteiston kanssa järven toisella rannalla ja loppuporukka toisella puolella. Testilaitteistoon kuului oleellisena osana luuri jota käytettiin kuuluvuuden tarkistamiseen, samoin kuin läppäriä datan liikkuvuuden tarkistamiseen. Kävi kuitenkin niin, että tämä luuriin huhuilija sattui olemaan kotoisin Lapväärtin itäpuolelta sijaitsevasta Dagsmarkista ja tämä eloisa murre oli liikaa Sipoolaisille hirville. Seurasi melkoinen näytelmä ensimmäisten hallo, hallo, hej oj fan (← voituuletin) denna stråkulle (← himmeli) inte åtgärd – huutojen kajahtaessa sillä alueella laiduntavien kolmen hirvilauman naaraat sekosivat. Ne tulivat ennenaikaiseen kiimaan, juoksivat takaperin ja suhisivat kuin käärmeet eikä tässä vielä kaikki, sillä naaraat kerääntyivät täydelliseen ympyrään Dagsmarkilaisen telemiehen ympärille ja kun telemies nousi hämmästyneenä katsomaan, naarashirvet kumarsivat syvään pudottautumalla ”polvilleen” taivuttamalla eturaajojaan. Tapauksella oli myös silminnäkijä, paikallisen ”Sipoon sihti” - hirvenmetsästysseuran johtaja Gunnar Välesmeat joka hälytti koko mettästysporukan paikalle seuraamaan tätä uskomatonta näytelmää. Ella kertoo kirjassaan että Sipoon Sihdin miehet saivat seurata noin puolentoista tunnin ajan ruotsalaisvoittoista kiroilua, hirvinaaraiden älytöntä kumartelua ja kuulivatpa he jokusen suomenkielisen perkeleenkin telemiehen riehuessa laitteisonsa kanssa. Tärkeintä on kuitenkin se, että tästä Dragsmarkilaisesta asentajasta tuli Sipoon Sihdin hirvikuiskaaja joka muutti Sipooseen hirviporukan rakennuttua hänelle hulppean, 250 neliöisen ja funkistyylisen talon lähelle Sipoon keskustaa.
Dragsmarkin teleasentaja osaa hööpöttää myös ihmisiä (kuva Seinäjoen maatalousnäyttelystä missä telemies hyppyytti kuvan vanhaa pappaa pitkin kentää)

TONMTT on täynnä vastaavia tosiatapauksia jotka mielestäni täydentävät muuten niin kuivaa, virallista luentaa joka toisinaan menee yltiöpäisyyksiin Räyhäjärven uppotuessa omituisiin muisteloihinsa. Näitä saatanan jaagaamisjaksoja on TONMTT:issa jokunen ja sanonpahan vaan, että se vaatii todellista luonteenlujuutta selvitä niiden yli sillä ei minua ainakaan kiinnosta hevon vittua mitä Ella teki Juupajoella vuoden 2000 heinäkuussa (no se oli jollain hemmetin markkinoilla silloisen miehensä Erik Vollschwanz:in kanssa ja niille tuli kauhea riita kun Erik onnistui tötteröimään itsensä paikalliseen putkaan Ellan syntymäpäivänä). Muuten koko teos on aivan huikea kokemus ja jos teillä on mahdollisuus saada se, niin myykää vaikka omaisuutenne jos tarve vaatii sillä TONMTT on kokemus joka osaltaan selittää elämän tarkoituksen. Kaiken lisäksi se on virikkeellinen ja tästä esimerkkinä teoksen 22. osa ”Hei, nää mun huuleni väpättää” jossa kerrotaan ensimmäisten värinähälytysten ilmaantumisesta puhelimiin ja niiden moninaisista mahdollisuuksista esim. parisuhteen piristämisen saralla. Suosittelen äänikirjaa kaikille joilla vaan on malttia joutua työttömäksi tuon 85:n päivän kuuntelusession ansiosta. Uskokaa pois, ei kukaan työnantaja hyväksy poissaolon syyksi Räyhäjärven pajatusta eikä varsinkaan, kun Ella ruotii työnantajien työntekijöihinsä kohdistamaa salakuuntelua teoksen 11. osassa nimeltään ”Tärkkitakit tolpan nokassa”.

Kuva 11. osan kannesta ja tässä nähdään kuinka pomo keilaa alaisensa modeemilla

Tälläistä tälle pääsiäismaanantaille ja olotilasta sen verran että kipeetä tekee mutta Laxoberonit toimii, olen nähkääs tälle aamulle rapannut rakkaan Svedbergiläisen jo useampaan otteeseen joten eiköhän ne loputkin mahaa polttelevat ilmakertymät saa kyytiä vielä tämän päivän aikana. Niin, ja tämä leikkausoperaationi on muuten poikinut yhden hyvä asian: olen päättänyt siirtyä vapaapaäivieni boxer-vaatetuksesta naisten yöpaitaan, sellaiseen polviin asti olevaan joka on vähän samanlaista kangasta kuin mitä T – paidat ovat. Leikkaushaavani tai -arpeni ei nimittäin kärsi kalsareiden kuminauhaa joten rakas vaimoni ehdotti että josko kokeilisin hänen yöpaitaansa ja jumaliste, tämähän toimii! Munat tuulettuvat eikä haavaan satu yhtään ja tämä tuntuu muutenkin kaikin puolin hyvältä, esim. eilen syödessäni lihapullia (koitin saisinko menemään muutaman alas) niin eikö perkele yksi niistä livahtanut käsistäni ja aloitti matkansa kohti lattiaa mutta no worries, lihapulla kohtasikin jalkojeni välissä kireällä olevan kankaan (istuin kuten varmaan tajusittekin) ja niin tuo teurastomojääteistä koottu pikku palleroinen kimmahti takaisin räpylääni! Ihana vaate ja heti kun kuntoni sallii, ajelen maalikyliin ostamaan jokusen tälläisiä...miksi näitä nyt sitten sanotaankaan (helvetin paituleiksi?).
Nyt kuitenkin hyvää maanantaita kaikille ja nauttikaa päivästä, minä menen troppaamaan ja nortille.

Myös maajussit ovat innokkaita vetelemään valokuitua sinne tänne ja vieläpä ihan omin lupineen

Ps. Saattaa olla useampikin kirjoitusvirhe mutten ala korjaamaan kun arpi ilmoittaa että taas on oltu liian kauan istuvassa asennossa. Nih.13 kommenttia :

 1. Öööö, vähintään "mielenkiintoinen" opus ;) Btw - ja tämä tarina on totta - kun W. oli tod. sairaana, hän tykkäsi käyttää mun yöpaitoja juuri siitä syystä, että ne eivät puristaneet mistään... ei siis mitään uutta! Jos se käy Malmillakin, käy se varmaan MON:ssakin (Middle Of Nowhere)! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teos on todella mielenkiintoinen ja varsin opettava minkä takia ihmettelenkin ettei sen jakelua ole aloitettu uudelleen ;D

   En yhtään ihmettele W:tä koska nämä ovat aivan hemmetin mukavia päällä. Paljon parempia (öiseen käyttöön) kuin esim. boxerit tahi muut vastaavat. kaiken liäksi tämä on ns. "nopean toiminnan vaate" - monessakin mielessä! :P

   Poista
  2. Mun puolesta saat kaikki maailman paitulit, koska ei niissä perkeleissä ainakaan voi nukkua, jos on tällainen öljytty norppa kuten minä = kääntyilen vitusti, ja lopulta se yöpaita on kierteillä mun ympärillä niin, että aamulla saa selvittää ittensä niiltä jengoilta.

   Poista
 2. Mä sympatiseeraan noita kertomuksen kelaperseitä! On tullut jokunen kymmentä kilometriä rakennettua pari- ja valokaapelia Rovajärven pakkasissa männä vuosina. Jos aika kultaa muuten kaikki armeijamuistelot, niin ei kuitenkaan sitä hangessa rämpimistä ja liitosten teippailua sormet veressä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ninja!!
   Kuulutko sä Ellan ylistämään aateliin?!! :O
   Sinä se likka osaat yllättää..armeija ja nyt vielä nämä tuutikkelihommat..mun on pakko päästä tutustumaan suhun vähän paremmin! :D
   *teippaa leikkaushaavaansa matkustuskuntoon*

   Poista
 3. Olisi kyllä mukava lukea (kuunnella) tuo Ellan opus. Meinaan kun saman historian on itse elänyt, lankapuhelimesta, vinkuvan piip-ppiip- modemin kautta langattomaan verkkoon ja kaiken siltä väliltä.
  Paranemista ja nättejä yöpaitoja, kesäksi sopisi kukallinen:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskahan se kieltämättä on ja ties vaikka eläkepäivilläni luen sen Radio Jurtan puolella ;D
   Kiitosta vaan, paraneminen etenee hitaasti mutta varmasti ja täytyy muistaa tsekata nuo kukkakuviolliset yöpaidat kun menen kaupoille. Toisin sanoen het ylihuomenna ;)

   Poista
 4. Että mä tykään tästä :D
  Eikö se voisi mennä niin, ettei yöpaitaa ollenkaan.
  Mulla ainakaan ole ollut ikinä? Kuristuu niihin vähintään, mokomiin.

  Voi hyvin ja kivuttomasti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mutta kivuista mä en taida päästä koskaan, joskaan sillä ei ole niin suurta merkitystä kun pysyis nuo muut asiat järjestyksessä. Sä kuulut kans alastomana nukkujiin kuten meikäläinenkin mutta jotain on pakko kuitenkin pitää päivisin kun hiihtelee täällä kämpässä (uteliaat naapurit jne) ;D

   Poista
 5. Tunnustan, etten lukennu kun ton paitulikappaleen. Sen mää joten kuten ymmärsin ;). Mukavia paitulipäiviä sinne tundralle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä ole aina pakko kaikkea lukea ja se on pääasia että teikäläinen on elävien kirjoissa <3

   Kiitosta vaan, tämä helkkarin ruumispaita päällä tässä istuksitaan ja koitetaan vastailla näihin kommentteihin ;)

   Poista
 6. Lieneekö jurtalla piuhat poikki, kun noin pitkän epistolan kirjailit? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä?!
   Meinaatko että meidän hienot tietoliikenneyhteydet olisivat olleet poikki ja mä aikani kuluksi olisin tuon naputellut?!!
   Mitä röyhkeyttä nainen - mä tulen antamaan isän kädestä ;D

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins