Unohda McDonald'sit ja Hesburgerit - Sahokosijumakkarat ovat täällä!

Tein aamulla sahokosiju – makkaroita jotka myös NOASH – kyrsinä tunnetaan ja voin sanoa ettei jumalauta tuota parempaa sirvakkaa löydy maan päältä. Vielä kun sahokosijujen pintaan tekee viiltoja ja niihin tunkee sipulia tai vaikkapa tomaatinlohkoja med ekstra juustot, niin se joka jättää tuon jumalten herkun, voidaan kivittää ilman sen kummempia omantunnon tuskia. Koko komeus huuhdellaan alas joko litralla piimää (ns. fart along – tilanne) tai samalla määrällä maitoa ja sitten sitä voikin asettua – luonnollisesti nortin ja kupin kahvia nautittuaan – sohvan pohjalle ja antaa nahkojen mennä vastakkain millä ei tässä tarkoiteta seksuaalista kanssakäymistä tai öljyistä, turkkilaista painia muistuttavaa kanssakäymistä.

Kaikkien makkaroiden Äiti

Olen mainostanut näitä aiemminkin ja sahokosiju – makkaroiden nimihän tulee salamin, HK:n sinisen – tuon pallolaajentajien rakastaman rasvapommin – ja juuston yhdistelmästä eli SalamiHooKoonSininenJuusto -kombinaatiosta. NOASH on puolestaan helpommin muistettava ja se tulee sanoista NääOnAivanSaatananHyviä.
Helppotekoisia sillä et tarvitse kuin paketin HK:n sinistä, samoin juustoköntin ja tangon salamia sekä päälle laitettavat ja omavalintaiset ainekset. Niihin pintaan tehtäviin viiltoihin käy aivan hyvin sanomalehdestä repäistyt sivunkappaleet (pienet sellaiset) sillä painomusteelle tapahtuu jotain vekkulia uunissa ja se valuu makkaraan ja tekee ruokailuhetkestä ikimuistettavan. Minäkin nimittäin havahduin siihen että juoksin pitkin moottoritietä pelkkä sydvesti päässä ja voi hittolainen kun siellä oli kylmä!
Vaan sitten itse asiaan; painat omenaporalla HK:n (ulkomaisille lukijoille tiedoksi että HK:lla tarkoitetaan paksuhkoa makkaraa, vrt. grillaus) pituussuuntaan menevän reiän ja tunget sinne vastaavalla menetelmällä juustosta saadun ”tapin”. Itse tein niin, että käytin omenaporaa niin juustossa ja salamissa joista saadut pätkät sitten katkoin noin 15 mm:n mittaisiksi ja tungin niitä vuoron perään HK:n sisuksiin kuitenkin niin, että makkaran päihin tulivat salaminpätkät kumpaankin päähän sen tähden ettei juusto pääse valumaan ulos. Päälle viillot joihin sipulia, tomaatinlohkoja ja päälle ripottelin juustoraastetta lähinnä sitomaan tomaatit ja sipulit kyrsään kiinni mutta antavathan ne myös mukavan lisämaun.
Mainittakoon vielä että kyseinen ruoka on Suomen Sydäntautiliiton mustalla listalla mutta vastaavasti Suomen sydänkirurgien sekä Svenska Hjärtområde och onåbar ockult:in suosituslistalla joten aika tasatilanteessa mennään eikä tässä elämässä se marginaalinen pari vuotta merkitse mitään. Röyh.

Pyykkiä on pesty muutama koneellinen, pirtti lämmitetty ja Aljohin, tuon karvaisen tyttäreni kanssa juostu pitkin metsiä. Illalla on vuorossa pyörälenkki sillä julistimme kesän alkaneeksi jo eilen ja teimme ensimmäisen, noin viiden kilometrin lenkin. Täytyy sanoa että jos tuo karvakasa ei muuten ole kuulevinaankaan, niin pyörälenkeillä neiti on itse kuuliaisuus eikä varsinaisia komentoja tarvita. Enpä tiedä mutta ehkäpä Aljoh mieltää pyörälenkit jonkinlaiseksi työksi sillä se seuraa koko ajan pyörää ja pitää tarkasti huolta siitä että se on sijoittunut just sille kohtaa mihin sen viime kesänä opetin. Likka juoksee pyörän oikealla eli penkan puolella ihan siitä syystä että se pysyy a) mahdollisimman lähellä tien reunaa ja b) mahdolliset vaaratilanteet takaa/edestä lähestyvien autojen kanssa saadaan eliminoitua. Eipä silti, Aljoh ei ole koskaan rynnännyt keskelle tietä mutta ajokoira kun on, niin muutama metsään sukellus on tullut tehtyä ja näissä tilanteissa ovat taivaan linnut saaneet tutustua sellaisiin herroihin kuin perkele ja saatana, se kun tuo suomalaisen risukon ja kivikon yhdistelmä tekee aina yhtä kipeää. Puhumattakaan pyörälle aiheutuneista vaurioista. Onneksi tuollainen käytös on taakse jäänyttä (no hei, en mä tähän usko itsekään eli samaa mieltä kuin sinäkin).


Haa, tein muuten aamupuuron kanssa kokeellisen jutun ja puuron valmistuttua lorautin siihen oikein kunnolla vanilija – kastikketta ja kuulkaa, oli niin suun mukaista tatinaa ettei paremmasta väliä. Kaikkea tälläistä kannattaa kokeilla sillä itse Heston Blumenthal kannusti MasterChef (Australia):in kilpailijoita kokeilemaan täysin epäsovinnaisia raaka-aine pareja. Mr. Blumenthal:ista lisää tämän About the Fat Duck – linkin takana (kannattaa ehdottomasti vilkaista). MasterChef on muuten sellainen sarja jota seuraan fanaattisesti ja eräs sunnuntaisista pakkoliikkeistäni onkin ajastaa digiboksiin tulevan viikon MasterChef:it. Toisaalta ohjelman seuraaminen on yhtä helvettiä koska pidän ruuasta hieman turhan paljon ja se näkyy valmistautumisessani ohjelman katseluun. Valehtelematta noin puoli tuntia menee joka kerta kun on aivan pakko tehdä leipiä, kasata lautaselle ne plus makeat leivonnaiset sekä jokunen hedelmä ja tietysti pitää keittää pannullinen kahvia. Kaikki tuo sen takia että voin nautiskellen seurata ohjelmaa ja se on yksi harvoja, täysin hiljaisia hetkiä taloudessamme. Jopa Aljoh tietää fanaattisuuteni MasterChef:iä kohtaan ja vetäytyy nokosille sen tunnin ajaksi mitä ohjelma kestää. Niin, enkä laittaisi pahakseni vaikka minut joskus kutsuttaisiin maistelemaan kilpailijoiden tekemiä ruokia – sanotaan nyt vaikka koko kaudeksi.

Tälläisistä Mr. Blumenthal:in tekemistä jälkiruuista olisin valmis myymään sieluni.


Päätän tähän tällä kertaa sillä tässä voi tulla lähtö millä hetkellä hyvänsä kun on tuo minut synnyttänyt nainen hieman heikolla hapella ja tässä pitää olla ikään kuin lähtövalmiudessa koko ajan. Sellaista se elämä on ja haluan toivottaa kaikille mahdollisimman rauhallista sunnuntain jatkoa ja jos ketä kiinnostaa hyvät, suomalaiset hakukone – linkit niin niitä löytyy täältä tämän aamuisesta tekstistäni.

Herrat jotka tietävät ruuasta lähes kaiken (ja kateeksi käy kun pääsevät syömään koko ajan)

26 kommenttia :

 1. Tuota en vieläkään oo kokeillu, omenaporan kera siis, mutta onhan se pakko joskus. Mitä jos korvais osan salamista ja juustosta vaikka sillä omenalla - tuliskohan siitä sydänliitolle mieluisampi?
  Tsemiä äidillesi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omena vois olla kova juttu ja uunista otettaessa vois lorauttaa hieman vanilija - kastiketta (siis tosissaan). Mistä sitä tietää vaikka tulisi kuinka hyvä makuelämys.
   Niin. ja kiitos.

   Poista
 2. Toivottavasti äidilläsi kaikki hyvin aj pääsee hoitoon jos on tarvis.

  Perinteinen uunimakkara on kyllä ehdottomasti tehtävä juuri tuosta HK:n sinisestä. Tosin salamia en laita siihen vaan viiltoihin tulee juustoa, sinappia ja tomaatit siivut. Nautitaan ehdottomasti itse tehdyn perunamuusin kanssa.

  Minulla asuu serkku Australiassa ja lähetin hänelle jo vinkin, että ottaa yhteyttä noihin Master C:n porukoihin, serkku nimittäin on kokki itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sinnittelee, ainakin oli suht pirteällä tuulella kun soitin hetki sitten.

   Sun täytyy ehdottomasti kokeilla tuota omenapora-juttua sillä se juusto siellä makkaran sisällä saa (samoin kuin salamikin) aivan uuden ulottuvuuden.
   Voi sentään, tekisipä mieleni tutustua tähän sun serkkuus jo pelkästään hänen ammattinsa takia.

   Poista
 3. Komppaan MasterChefin katselussa (UNOHDA suomalainen vaihtoehto - se on silkkaa scheissea!) :D Mä katselen niitä aina ja myös hetelmälautanen vieressä, tauolla haen juggaa ja mysliä :)
  Tuohon makkaraan en ota kantaa, koska en syö sitä... tosin kaurapuuroon olen lisännyt kerran kolmen juuston kermaa eli tehnyt siitä suolaisen version (kerman jämät olivat jääneet jostain muusta ruuasta) ja se oli aivan älyttömän hyvää. Samoin kuivatut taatelit siellä keittymässä ennen ryynejä -> aivan älyttömän hyvää myös med kard de mumma! Kaikkea siis kannattaa ja saa kokeilla :D
  Kokeiles joskus omenaporalla porata ananiasta ja tunkea porallinen sinihomejuustoa sinne ja syödä tuoretta anianista sitten - on muuten heekkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä ja nuo taatelit herätti heti mielenkiinnon, samoin kardemumma! (tuntuu jotenkin "kuuluvan" puuroon).
   Ananas ja sinihomejuusto...rohkean kuuloinen yhdistelmä mutta minähän kokeilen koska sitä ei tosiaankaan voi tietää miltä maistuu jos ei nimenomaan kokeile.

   Noista ulkolaisista ohjelmista väkisin tehdyt Suomi - versiot ovat KAIKKI aivan perseestä, tekijät kun eivät tajua sitä että kun rahkeet ei riitä niin ne ei sitten riitä. Keksisivät jonkun oman konseptin ainaisen matkimisen sijaan.

   Poista

 4. Voi Paimen, kun sä Tietäisit....sä rakastaisit mua vaan Entistä Enemmän.... ;)

  Muistatko joskus kauansitten (silloin kun mäkin vielä katselin telkkaria), kun mainostettiin munakkaan väliin laitettavaksi vattuhilloa. Munakampanja taisi olla. Kokeilin, mutta en tykännyt.
  Polgan ananas/homejuusto kuulostaa Liian Ihanalle, slurps! Eikä sun juustotappimakkaraskaan pöllömpi ole ollenkaan!
  Heräsin tänä aamuna sellaisen vierestä, joka laittaa kaurapuuroonsa juustoa siivuina. On kuulemma hyvää. Muutenkin, ihan oikeasti, ainoa asia, mihin ei juusto hänestä sovi, on kahvi.

  Äitylille terkkuja ja kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän tässä harmittaakin kun en tiedä...
   joo, mä musitan tuon munakashomman ja sitä tuli kokeiltua mutta mä taisin mennä liiallisuuksiin sen vattuhillon kanssa ja siks se ei oikein toiminut.
   Tuosta juustosta on kyllä niin monta versiota ettei niitä lakkaa ihmettelemästä sillä mä tunnen yhden (naisen) joka leikattuaan juustosta siivun, laittaa siihen sinappiviirun ja kääri rullalle. Sitten ääntä kohti ja kuulemma hyvää on. *Brhhh!*
   No, makuasioista ei voi kiistellä :D

   Poista
  2. Joka ikinen päivä maalla ollessani mä näen saman sinappijuustorullakuvion :-D

   Poista
  3. :D :D :D !!
   Kuinkas sattuikaan!

   Poista
  4. Näkkäri+sinappi+juusto=nam! Ilman näkkäriä en oo vielä kokeillutkaan.

   Mutta juustokalan (sei+juustokeitto lyhyessä liemessä->uuniin) kanssa ei sinappi sovi. Kokeiltu on. Että malttia täytyy olla kun yhdistää juustoa ja simanappia.

   Poista
  5. Onko tuo simanappi muksujen termi (tai ollut aikoinaan)? Aikas hauska joka tapauksessa ja tottapa turiset, sinappia ei pidä joka paikkaan änkeämän mutta monessa ja yllättävässäkin asiassa se toimii, olkoonkin että en koskaan söisi juustoa joka on höystetty sinapilla.

   Poista
  6. Juu, se on esikoistyttäremme sana. Lapset niitä sanoja keksii ja sitten unohtavat ikinä käyttäneensäkään, mutta vanhempien puheeseen niitä jää.

   Poista
  7. Mukulat on kyllä mestareita keksimään noita sanoja joista aika moni muuten jää perheen "sisäiseen" kielenkäyttöön.

   Poista
 5. HK:n sinisestä tulee maailman paras makkarakastike..nam. Eikä sun tarjoiluehdotuskaan huonolta kuulosta, sanoo yks salamin ystävä. Pitsaan meinaan pitää aina laittaa salamia.

  Olen pahoillani äitisi vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi rakkaus...älä edes puhu makkarakastikkeesta kun ei pyyhettä millä kuivata leukaperiä :D
   Salami on jotain käsittämättömän hyvää ja siksipä ostan Liiteristä joka kerta sen vitosen maksavan paksun pötkön kun ei niissä ohuemmissa loiroissa ole mitään syötävää ja kiitos vinkistä, en muuten ole kokeillut munakkaassa!

   Kiitos, ei sitä vanhaa suvun päämiestä pienet hetkauta ja kati sieltä taas huomenna jotain tulikomentoja tulee (ainakin iltapäiväisen puhelun perusteella) :)

   Poista
 6. Äidillesi kaikkea hyvää ja jaksamista vaikeana aikana <3

  Taidan olla oikea vastarannan kiiski kun en makkaraan koske ja kaffekin saa vain sydämen lyömään epätahtiin.No, hengissä pysytään vaikka väkisin ilman näitäkin herkkuja ja tyydytään tänään tekemiini porkkanasämpylöihin ja nyt sitten rieskan tekoon.Ei voi makeaa tehdä kun munat loppu :D
  Tuo koira-neiti on kyllä ylimääräisen ihana ja viisaskin vielä. Pusut nyt sitten vain hänelle.Muiskis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, myös Aljoh kiittää ja kehuu sua erittäin mukavaksi kun kuulemma tajuat hänen viisautensa. Ei täällä nyt mitään vakavaa ole, vaan iän mukana tuomia juttuja joista kyllä selvitään.

   Sinähän se terveysintoilija olet kun et kerran kahvinkaan päälle ymmärrä mitään ja se on sentään elimistössä kiertävän veren jälkeen toiseksi tärkein neste :D

   Poista
  2. Kyllä se on pakko välttää kahvia kun on kofeiini yliherkkyys mulla.No,terveys on ykkös juttu ja toisena tulee sitten se etanasoppa :D
   Mä muuten käy pöllii se sun koiras tänä yönä eli pian nähään Aljoh -tyttönen.

   Poista
  3. Kofeiini saa sut villiksi? Tervetuloa ryöstämään Aljoh - mä laitan sufeet tippumaan :D

   Poista
 7. Ainoa oikea makkarasoppa tulee HooKoon Blööstä. Ja se on Totinen Tosi. Uunimakkarana toimii sen sijaan punainen lenkki.

  Tää kuittaa tähän ja siirtyy valaanlihan ihmeelliseen maailmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat hyviä ellei parhaita tarkoituksiinsa ja onnea vielä kerran matkallesi, olkoon Pyhä Kristoforos rinnallasi koko ajan jo pelkästään sen takia että sä olet niin helkkarin hanakka rikkomaan itsesi. Nautihan matkastasi ja oletan että sulla on tuliaisina jokunen muistikortillinen kuvia meille Torpalla kävijöille ? ;)

   Poista
 8. Toivottavasti äidissäsi vielä henki pihisee. Hyvää yötä sinne jurtalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihisee siinä ja vieläpä varsin voimakkaasti sillä hääp on kovaa tekoa.
   Hyvää yötä ja hyvää huomenta sinullekin <3

   Poista
 9. Eksotiikkaa makkaran molemmista päistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta - ja millaisen makuelämyksen kera! :D

   Poista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Github/jhwilson
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins